Kadınlar İtalyan mozzarellasına alternatif Diyarbakır mandarella peyniri üretiyor
Kadınlar İtalyan mozzarellasına alternatif Diyarbakır mandarella peyniri üretiyor
Mozzarella peyniri yapımı konusunda uygulamalı eğitim verilen 18-45 yaş arası 48 kadın, ürünlerini "Mandarella" markasıyla kooperatif aracılığıyla satacak.
Haber Giriş Tarihi: 20.06.2022 15:45
Haber Güncellenme Tarihi: 20.06.2022 15:45
Kaynak:
AA
Diyarbakırlı kadınlar aldıkları eğitimle manda sütünden İtalyanların dünyaca ünlü Mozzarella peynirini üretecek.
GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi (UTAEM) öncülüğünde, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Yenişehir Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, Diyarbakır Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği, Dicle Üniversitesi (DÜ) Veteriner Fakültesi iş birliğiyle "Kırsalda Kadınlar Mozzarella Peyniri Üretiyor Projesi" hayata geçirildi.
Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığınca desteklenen proje ile Türkiye'de manda varlığı bakımından önemli illerden Diyarbakır'da yetiştiricilerin elde ettikleri sütten daha çok kazanç elde etmeleri, üretilen peynirde markalaşmanın sağlanması amaçlanıyor.
Proje ile 18-45 yaş arası 48 kadına mozzarella peyniri yapımı ile ilgili teorik eğitimler yaşamlarını sürdürdükleri kırsal mahallelerde, uygulamalı eğitimler de Diyarbakır Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği bünyesinde faaliyet yürüten bir süt işleme tesisinde verildi.
Kadınlar üretecekleri peyniri "Mandarella" markasıyla kurulacak kooperatif aracılığıyla satışa sunacak.
GAP UTAEM Müdürü Mehdi Sümerli, AA muhabirine, projede, Bismil, Silvan ve Yenişehir ilçelerinde "Anadolu Mandasının Halk Elinde Islah Projesi" kapsamındaki manda besicilerinin yer aldığını belirterek, eğitim sonunda kursiyerlere hem sertifika hem de peynir yapım kitlerinin dağıtılacağını söyledi.
Kadınların aldıkları eğitimle bulundukları yerlerde hijyenik bir şekilde mozzarella peynirini üretmelerinin ve pazara sunmalarının amaçlandığını ifade eden Sümerli, "Diyarbakır'da iyi bir manda sayısı var. Asıl hedef kooperatifleşerek üretilen ürünleri markalaştırmak ve pazara sunmak." dedi.
"Kadınlarımız uluslararası standartlarda üretimi öğrendi"
DÜ Veteriner Fakültesi Dekanı, Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın Vural, kursiyerlerin her zaman aynı kalitede ve aynı standartta ürün üretmelerini sağlama amacında olduklarını dile getirerek, kurs sonunda kadınların "peynir üreticisi" sertifikası alacağını söyledi.
Vural, bu sertifikayla, kursiyerlerin ya kendi işletmelerinde ya da farklı işletmelerde çalışabileceğini anlatarak, "Bir nevi bu işi diplomalı yapmış olacaklar. Manda sütünden peynir yapan kadınlarımız aldıkları akademik eğitim sonucu kaliteli, hijyenik ve uluslararası standartlarda üretimi öğrendi. Bunu belgelendirdiler ve bu ürünlerini inşallah piyasaya sunacaklar. Böylece katma değeri yüksek ürünler elde edecekler." diye konuştu.
Diyarbakır Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüseyin Yılmaz ise birlik olarak tesislerinde kursiyerlere uygulamalı eğitim imkanı sağladıklarını belirtti.
Manda varlığı olarak Diyarbakır'ın Samsun'dan sonra ülkede ikinci sırada yer aldığını dile getiren Yılmaz, süt veriminde çok daha iyi durumda olduklarını ifade etti.
Yılmaz, "Manda sütü ve süt ürünleri anlamında Türkiye'de lider olmak istiyoruz. Uluslararası arenada da yer almak istiyoruz." dedi.
"Hedefimiz sütün en az yüzde 50'sinin mozzarella peynirine dönüşmesi"
GAP UTAEM'de görevli veteriner hekim ve proje koordinatörü Yezdan Uzunoğlu, Türkiye'nin manda varlığı yönünden kentin önemli bir yere sahip olduğuna işaret ederek, bundan dolayı manda sütünden katma değeri yüksek ürün elde etme amacıyla yaptıkları araştırmalar sonucu bu projeyi hazırladıklarını belirtti.
Kırsalda peynir üreten fakat mozzarella yapımını bilmeyen kadınların, verdikleri eğitimle bu ürünü de yapmayı başardıklarını anlatan Uzunoğlu, "Üretilen peynirlerin belli bir standardının oluşmasını sağlayacağız. Diyarbakır'daki manda varlığını göz önünde aldığımızda üretilen sütle yeni bir ürün de ortaya koymuş oluyoruz. Hedefimiz 3 yıl içinde Diyarbakır'daki manda sütünün en az yüzde 50'sinin mozzarella peynirine dönüşmesini sağlamak, bu peyniri hem ulusal hem de uluslararası pazarda satışa sunmak." şeklinde konuştu.
Uzunoğlu, ürünlerin pazarlanması için logo tasarladıklarını, "Mandarella" ismi ile marka oluşturduklarını aktararak, kadınlara "Tarımsal Kırsal Kalkınma Kooperatifi" kurmaları yönünde de eğitim vermeye başladıklarını kaydetti.
Kooperatifin kurulmasıyla kadınların elde edeceği avantajlara değinen Uzunoğlu, "Mandarella" markasıyla üretilen peynirin İtalya'da herhangi bir şehirde raflarda görülmesinin amaçlandığını vurguladı.
"Şimdiden sofralarımızda yerini aldı"
Kursiyerlerden Ayten Katar, çocukluğundan bu yana peynir yapımını bildiğini fakat eğitimle daha profesyonel üretime geçtiklerini söyledi.
Diyarbakır'a özgü örgü peynirde iddialı olduklarını anlatan Katar, "Şimdi de mozzarella peynirinin yapımıyla ilgili eğitim aldık. Elimiz yatkın olduğu için güzel yapıyoruz. Bu konuda çok iddialıyız. Kadınlarımızın başaramayacağı bir şey yok. Şimdiden sofralarımızda yerini aldı." dedi.
Hatice Bakar da yaklaşık 30 yıldır ailece manda yetiştiriciliği yaptıklarını, manda sütünden örgü ve salamura peynir yaptıklarını belirterek, proje sayesinde kendisini geliştirme imkanı bulduğunu ifade etti.
Bakar, "Başaracağımıza inancım var. Bütün raflarda ürünlerimizle önde olmak istiyoruz. İtalyanlar yapmışsa biz de yapabiliriz." diye konuştu.
Birgül Bakar da 15 mandasının olduğunu, elde ettiği sütten peynir ve yoğurt yaptığını dile getirerek, mozzarella peyniri üretimi için kendilerine verilen eğitimden dolayı yetkililere teşekkür etti.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Kadınlar İtalyan mozzarellasına alternatif Diyarbakır mandarella peyniri üretiyor
Mozzarella peyniri yapımı konusunda uygulamalı eğitim verilen 18-45 yaş arası 48 kadın, ürünlerini "Mandarella" markasıyla kooperatif aracılığıyla satacak.
Diyarbakırlı kadınlar aldıkları eğitimle manda sütünden İtalyanların dünyaca ünlü Mozzarella peynirini üretecek.
GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi (UTAEM) öncülüğünde, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Yenişehir Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, Diyarbakır Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği, Dicle Üniversitesi (DÜ) Veteriner Fakültesi iş birliğiyle "Kırsalda Kadınlar Mozzarella Peyniri Üretiyor Projesi" hayata geçirildi.
Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığınca desteklenen proje ile Türkiye'de manda varlığı bakımından önemli illerden Diyarbakır'da yetiştiricilerin elde ettikleri sütten daha çok kazanç elde etmeleri, üretilen peynirde markalaşmanın sağlanması amaçlanıyor.
Proje ile 18-45 yaş arası 48 kadına mozzarella peyniri yapımı ile ilgili teorik eğitimler yaşamlarını sürdürdükleri kırsal mahallelerde, uygulamalı eğitimler de Diyarbakır Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği bünyesinde faaliyet yürüten bir süt işleme tesisinde verildi.
Kadınlar üretecekleri peyniri "Mandarella" markasıyla kurulacak kooperatif aracılığıyla satışa sunacak.
GAP UTAEM Müdürü Mehdi Sümerli, AA muhabirine, projede, Bismil, Silvan ve Yenişehir ilçelerinde "Anadolu Mandasının Halk Elinde Islah Projesi" kapsamındaki manda besicilerinin yer aldığını belirterek, eğitim sonunda kursiyerlere hem sertifika hem de peynir yapım kitlerinin dağıtılacağını söyledi.
Kadınların aldıkları eğitimle bulundukları yerlerde hijyenik bir şekilde mozzarella peynirini üretmelerinin ve pazara sunmalarının amaçlandığını ifade eden Sümerli, "Diyarbakır'da iyi bir manda sayısı var. Asıl hedef kooperatifleşerek üretilen ürünleri markalaştırmak ve pazara sunmak." dedi.
"Kadınlarımız uluslararası standartlarda üretimi öğrendi"
DÜ Veteriner Fakültesi Dekanı, Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın Vural, kursiyerlerin her zaman aynı kalitede ve aynı standartta ürün üretmelerini sağlama amacında olduklarını dile getirerek, kurs sonunda kadınların "peynir üreticisi" sertifikası alacağını söyledi.
Vural, bu sertifikayla, kursiyerlerin ya kendi işletmelerinde ya da farklı işletmelerde çalışabileceğini anlatarak, "Bir nevi bu işi diplomalı yapmış olacaklar. Manda sütünden peynir yapan kadınlarımız aldıkları akademik eğitim sonucu kaliteli, hijyenik ve uluslararası standartlarda üretimi öğrendi. Bunu belgelendirdiler ve bu ürünlerini inşallah piyasaya sunacaklar. Böylece katma değeri yüksek ürünler elde edecekler." diye konuştu.
Diyarbakır Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hüseyin Yılmaz ise birlik olarak tesislerinde kursiyerlere uygulamalı eğitim imkanı sağladıklarını belirtti.
Manda varlığı olarak Diyarbakır'ın Samsun'dan sonra ülkede ikinci sırada yer aldığını dile getiren Yılmaz, süt veriminde çok daha iyi durumda olduklarını ifade etti.
Yılmaz, "Manda sütü ve süt ürünleri anlamında Türkiye'de lider olmak istiyoruz. Uluslararası arenada da yer almak istiyoruz." dedi.
"Hedefimiz sütün en az yüzde 50'sinin mozzarella peynirine dönüşmesi"
GAP UTAEM'de görevli veteriner hekim ve proje koordinatörü Yezdan Uzunoğlu, Türkiye'nin manda varlığı yönünden kentin önemli bir yere sahip olduğuna işaret ederek, bundan dolayı manda sütünden katma değeri yüksek ürün elde etme amacıyla yaptıkları araştırmalar sonucu bu projeyi hazırladıklarını belirtti.
Kırsalda peynir üreten fakat mozzarella yapımını bilmeyen kadınların, verdikleri eğitimle bu ürünü de yapmayı başardıklarını anlatan Uzunoğlu, "Üretilen peynirlerin belli bir standardının oluşmasını sağlayacağız. Diyarbakır'daki manda varlığını göz önünde aldığımızda üretilen sütle yeni bir ürün de ortaya koymuş oluyoruz. Hedefimiz 3 yıl içinde Diyarbakır'daki manda sütünün en az yüzde 50'sinin mozzarella peynirine dönüşmesini sağlamak, bu peyniri hem ulusal hem de uluslararası pazarda satışa sunmak." şeklinde konuştu.
Uzunoğlu, ürünlerin pazarlanması için logo tasarladıklarını, "Mandarella" ismi ile marka oluşturduklarını aktararak, kadınlara "Tarımsal Kırsal Kalkınma Kooperatifi" kurmaları yönünde de eğitim vermeye başladıklarını kaydetti.
Kooperatifin kurulmasıyla kadınların elde edeceği avantajlara değinen Uzunoğlu, "Mandarella" markasıyla üretilen peynirin İtalya'da herhangi bir şehirde raflarda görülmesinin amaçlandığını vurguladı.
"Şimdiden sofralarımızda yerini aldı"
Kursiyerlerden Ayten Katar, çocukluğundan bu yana peynir yapımını bildiğini fakat eğitimle daha profesyonel üretime geçtiklerini söyledi.
Diyarbakır'a özgü örgü peynirde iddialı olduklarını anlatan Katar, "Şimdi de mozzarella peynirinin yapımıyla ilgili eğitim aldık. Elimiz yatkın olduğu için güzel yapıyoruz. Bu konuda çok iddialıyız. Kadınlarımızın başaramayacağı bir şey yok. Şimdiden sofralarımızda yerini aldı." dedi.
Hatice Bakar da yaklaşık 30 yıldır ailece manda yetiştiriciliği yaptıklarını, manda sütünden örgü ve salamura peynir yaptıklarını belirterek, proje sayesinde kendisini geliştirme imkanı bulduğunu ifade etti.
Bakar, "Başaracağımıza inancım var. Bütün raflarda ürünlerimizle önde olmak istiyoruz. İtalyanlar yapmışsa biz de yapabiliriz." diye konuştu.
Birgül Bakar da 15 mandasının olduğunu, elde ettiği sütten peynir ve yoğurt yaptığını dile getirerek, mozzarella peyniri üretimi için kendilerine verilen eğitimden dolayı yetkililere teşekkür etti.
Kaynak: AA
Haftanın popüler haberleri
Luis Monreal'e Lufthansa Group'ta global görev
Luis Monreal, Lufthansa Group Airlines Orta Doğu Satış Direktörü olarak atandı.
Castrol TUCA’nın Pazarlama Direktörü Cansu Taç Ekmekçiler oldu
Cansu Taç Ekmekçiler, Castrol TUCA’nın yeni Pazarlama Direktörü olarak göreve başladı.
Difaş Fırçalarının sahibi Muammer Yüceler vefat etti
Yücel İş Plastik Sanayi, Difaş Diş Fırça Sanayi ve Sataş A.Ş. gibi önemli şirketlerin kurucusu olan Yüceler'in vefat ettiği duyuruldu.
Mehmet Şimşek: KKM’den çıkış kesintisiz sürüyor
Bakan Mehmet Şimşek, Makro finansal istikrarı güçlendiren politikalar sayesinde KKM’den çıkışın kesintisiz sürdüğünü duyurdu.
Stars of Region yarışmasının ödülleri sahiplerini buldu
Uluslararası Ekonomi Zirvesi’nin ikinci gününde Stars of Region yarışmasının ödülleri de sahiplerini buldu. Yarışmanın birincisi Carbon Gate Co-Founder oldu.
Kadın girişimciler İyi İşler Festivali’nde buluştu
İyi İşler programından bu yıl 27 kadın mezun oldu.
Boyner Holding kurucularından Osman Boyner vefat etti
Türk Tekstil ve moda dünyasının duayen ismi Osman Boyner, 99 yaşında yaşamını yitirdi.
IEA Başkanı Birol'dan kritik minerallerde tekelleşme uyarısı
IEA Başkanı Fatih Birol, temiz enerji geçişi için kritik minerallerin tedarikinde çeşitliliğin sağlanması gerektiğini belirterek tekelleşmenin önlenmesi gerektiğini vurguladı.
Mahmurcan Aslı Akdaş Dinamik Isı'daki görevinden istifa etti
Dinamik Isı şirketi Yönetim Kurulu Üyesi Mahmurcan Aslı Akdaş'ın istifasıyla boşalan göreve Alp Akif Akdaş'ın atandığını duyurdu.
Pınar Su ve İçecek'e Rekabet Kurulundan 5 milyon liraya yakın ceza
Pınar Su ve İçecek Sanayi, Rekabet Kurulunun 4.877.401,33-TL idari para cezası verdiğini duyurdu.
Recep Süleyman Özdil, Halkbank YK Başkanlığına devam ediyor
Halkbank yaptığı olağan genel kurul toplantısı sonrası yönetim kurulu görev dağılımını duyurdu.
Kamilhan Süleyman Yazıcı, Coca Cola Yönetim Kurulu Başkanı seçildi
Coca Cola İçecek A.Ş. gerçekleştirdiği Olağan Genel Kurul Toplantısı sonrası Yönetim Kurulu görev dağılımını duyurdu
Taha Aksoy, Çimbeton YK Başkanlığına seçildi
Çimbeton, Yönetim Kurulu Başkanlığına Taha Aksoy'un seçildiğini duyurdu.
Mart ayındaki rekor sıcaklıklar, iklim hedeflerine tehdit
Rekor Mart Sıcaklıkları, Küresel İklim Hedeflerini Zorluyor.
“Bir İleri Dönüşüm” sergisi 39 Galeri’de sanatseverlerle buluşuyor
“Bir İleri Dönüşüm” sergisi, 19 Nisan 2025 Cumartesi günü 39 Galeri’de kapılarını açtı ve 26 Nisan tarihine kadar sanatseverleri ağırlamaya devam edecek.
Protel'in İnsan ve Kültür Direktörü Selin Güzel oldu
Protel'in İnsan ve Kültür Direktörlüğüne insan kaynakları alanında 15 yılı aşkın deneyime sahip olan Selin Güzel atandı.
IdeaSoft, 20. yılında En İyi İşverenler listesinde
IdeaSoft, Great Place to Work® tarafından “Türkiye’nin En İyi İşverenleri 2025” listesine seçilerek 20. yılını anlamlı bir başarıyla taçlandırdı.
BNP Paribas Cardif'ten beyaz eşya ve cihaza güvence
BNP Paribas Cardif Türkiye, cihaz koruma ve uzatılmış garanti ile beyaz eşyaları ve elektronik cihazları hırsızlık ve hasarlara karşı koruma altına alıyor.
Yusuf Akbal: Alışverişte tercih sebebi ödeme rahatlığı
Rubikpara Yönetim Kurulu Başkanı Akbal’a göre, ödeme sistemleri müşteri çekmede mağaza vitrinlerinden çok daha etkili hale geldi.
Yanmar Türkiye, 3 markasıyla Konya Tarım Fuarı’nda
Konya'da düzenlenen Konya Tarım Fuarı'nda Yanmar Turkey; Yanmar, Solis ve LS marka traktörlerin yanı sıra YTAgri tarım ekipmanlarını da sergiledi.
Türk sos markası Chef Seasons, Riyad’da büyüme arayışında
Chef Seasons, EİB organizasyonuyla Suudi Arabistan’a çıkarma yaptı. Firma, HORECA ve perakende kanallarında güçlü bir yer edinmek istiyor.
WWF-Türkiye ve Şahinbey Belediyesi, Endonezya'da incelemelerde bulundu
WWF-Türkiye Genel Müdürü Ömür Kula ve WWF'in Plastik Projeleri ekibi, Gaziantep Şahinbey Belediyesi ile birlikte Endonezya'nın başkenti Cakarta'ya inceleme ziyaretinde bulundu.
Ebru Gündeş, İzocam'ın 60. yıl kutlamasında sahne aldı
İzocam, 60. yılını görkemli etkinliklerle kutladı.
Metro İstanbul işçileri grev kararı aldı
İBB iştiraki Metro İstanbul işçileri, grev kararı aldı.
Kütahya'da deprem korkusu
Kütahya'da 4,5 ve 4,6 büyüklüğünde depremler meydana geldi.
Çin, hizmet sektörünü genişletmek için plan yayımladı
Çin, ülkenin hizmet sektörünü daha da genişletmek için bir plan yayımladı ve uygulama mağazası hizmetleri için yabancı sermaye oranı kısıtlamalarını kaldırmayı önerdi.
Tarkim Yönetim Kurulu Başkanlığına Veysel Tolga Atik seçildi
Tarkim, Yönetim Kurulu görev dağılımı yaptığını duyurdu.
UEFA Başkanı Ceferin: İstanbul'da harika turnuvalar bekliyoruz
Ceferin, 2026 UEFA Avrupa Ligi ve 2027 UEFA Konferans Ligi finallerinin yaklaştığını ve 2032'deki Avrupa Şampiyonası'nın da "ufukta" gözüktüğünü kaydetti.
UEFA İstanbul Ofisi törenle açıldı
UEFA İstanbul Ofisi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra UEFA Başkanı Aleksander Ceferin ve çok sayıda yerli ve yabancı misafirin katılımıyla açıldı.
Panasonic Tawers G4 ile otomotiv üretiminde dijitalleşme
Panasonic TAWERS G4 Kaynak Robotu Sistemi, otomotiv üreticisinin dijitalleşmesini destekliyor.
Petrol Ofisi “Düşük Karbon Kahramanı” ödülünü kazandı
Petrol Ofisi Grubu Maxima Hybrid motor yağı serisiyle “Düşük Karbon Kahramanı” ödülüne layık görüldü.
Çukurova Isı’nın geleneksel bayi toplantısı İstanbul’da yapıldı
Çukurova Isı, 15-17 Nisan tarihleri arasında Lazzoni Hotel İstanbul’da düzenlediği geleneksel bayi toplantısında 100’ü aşkın bayi temsilcisi ile buluştu.
Netaş, ideaNex İnovasyon Platformu ile çalışan fikirlerini destekliyor
Netaş, çalışanların yenilikçi fikirlerini geliştirebileceği ideaNex platformunu kullanıma sunarak, kurum içi inovasyon kültürünü güçlendirmeyi amaçlıyor.
TD Synnex’ten çalışan refahına yeni teknoloji destekli yatırım
TD SYNNEX, çalışanlarının psikolojik, mali, hukuki ve vergisel konularda 7/24 destek alabileceği LEAP hizmetini yeni mobil uygulama ile kullanıma sundu.
Anadolu Isuzu’dan Şanlıurfa’ya 25 Citiport teslimatı
Anadolu Isuzu, modern tasarıma ve erişilebilirliğe sahip 25 adet Citiport otobüsü Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi’ne teslim ederek toplu taşımaya katkı sağladı.
Masraf yönetimi Bizigo ile dijitalleşiyor
Bizigo, harcama ve gider süreçlerini tamamen dijitalleştiren Masraf Yönetimi Uygulamasıyla bir yeniliğe daha imza atıyor.
Able4All ile kapsayıcılıkta yeni dönem başladı
Esra Odabaşı liderliğinde kurulan Able4All, kurumların kapsayıcılık kültürünü ölçümleyip geliştirmeye odaklanan dönüşüm odaklı bir sosyal girişim olarak tanıtıldı.
Türkiye'nin en iyi şirketleri açıklandı
Great Place To Work® Türkiye’nin En İyi İşverenleri™ 2025 listesini yayınladı.
Güven kültürü olan şirketler daha dayanıklı
Great Place to Work®’ün 2025 raporuna göre güven temelli kurumlar hem krizleri daha iyi yönetiyor hem de finansal olarak daha başarılı oluyor.
Avrupa’nın en büyük kariyer fuarı Marmarakaf başlıyor
Kocaeli’de düzenlenecek MARMARAKAF, genç yeteneklerle Türkiye’nin önde gelen firmalarını bir araya getirerek istihdam ve staj fırsatları sunacak.