Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Gazze çağrısı: Uluslararası toplumu insanlık cephesinde birleşmeye davet ediyorum.
Haber Giriş Tarihi: 22.07.2025 19:12
Haber Güncellenme Tarihi: 22.07.2025 19:15
Kaynak:
AA
Cumhurbaşkanı Erdoğan,"(Gazze) Açlıktan kitlesel ölümlerin başladığı bu kara günlerde tüm uluslararası toplumu insanlık cephesinde birleşmeye davet ediyorum." dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Anadolu Ajansının (AA) "Global İletişim Ortağı" olduğu, İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlenen IDEF 2025'in açılışında yaptığı konuşmada, burada olmaktan büyük memnuniyet ve heyecan duyduğunu söyledi.
Türkiye'nin yanı sıra dünyanın farklı ülkelerinden fuara teşrif eden misafirlere, "kültür, medeniyet ve teknolojinin buluştuğu şehir İstanbul"a hoş geldiklerini ifade eden Erdoğan, bu kapsamda yapacakları görüşmelerin, varacakları anlaşmaların, kuracakları ortaklıkların ülkeler, firmalar ve sektörler için hayırlara vesile olmasını diledi.
Erdoğan, küresel bir marka haline gelen IDEF'i başarıyla organize eden Milli Savunma Bakanlığı, Savunma Sanayii Başkanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfını tebrik etti.
İleri teknolojiye sahip savunma ürünleriyle fuarda boy gösteren firmalara teşekkür eden Erdoğan, "Kendi alanında dünyanın en büyük ve en etkili ilk 3 fuarından biri olan Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nın bu yıl 17'ncisini düzenliyoruz. Bugün burada sadece Türk savunma sanayisinin gelişimine değil, aynı zamanda bir milletin bağımsızlık yürüyüşüne de şahitlik ediyor, kendi gök kubbesinde, kendi kanatlarıyla yükselen bir ülkenin hikayesini görüyoruz." ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, fuara olan ilginin her geçen yıl artmasından büyük bir kıvanç ve onur duyduklarını anlattı.
"120 bini aşkın profesyonel ziyaretçinin fuara katılımı bekleniyor"
"Bu yılki organizasyonda 99 ülke ve uluslararası kuruluştan 219 heyeti temsilen 937 heyet üyesini misafir etmenin bahtiyarlığını yaşıyoruz." diyen Erdoğan, şöyle devam etti:
"1000'e yakın yerli ve 400'ün üzerinde yabancı firma kara, hava, deniz, uzay ve siber güvenlik alanlarında geliştirdikleri ürünleri 6 gün boyunca burada sergileme imkanı bulacak. Pazar gününe kadar 120 bini aşkın profesyonel ziyaretçinin fuara katılımı bekleniyor. Bu değerli buluşmayı salt ticari bir faaliyet, savunma sanayii alanındaki ürünlerin tanıtım ve satışının yapıldığı uluslararası çapta bir pazar olarak görmediğimizi özellikle bilmenizi rica ediyorum. Hep söylediğim gibi mesele alışveriş yapmak değildir. Asıl mesele kazan-kazan temelinde uzun vadeli ortaklıklar tesis edebilmektir. Mesele, ticaretle birlikte kalıcı iş birlikleri geliştirebilmektir. Türkiye olarak, biz buna hazırız ve çok yönlü iş birliklerine açığız. IDEF 2025'te ürün ve ekipmanlarıyla yer alan firmalarımızın tamamına başarılar diliyor, misafir heyetlerimizin her birine şükranlarımı iletiyorum."
Erdoğan, savunma alanı başta olmak üzere, IDEF 2025'in sektör ve firmalar arasındaki ilişkilere önemli katkılar yapmasını, yeni işbirliklerine kapı aralamasını, dostluk ve kardeşliği güçlendirmesini temenni etti.
Bir hususun altını çizerek ifade etmek istediğini dile getiren Erdoğan, "Güç dengelerinin yeniden belirlendiği, küresel ağırlık merkezlerinin yer değiştirdiği, uluslararası rekabetin giderek kızıştığı bir süreçten geçiyoruz." diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, her gün yeni bir krize uyandıklarını, yarının ne olacağını kimsenin bilmediğini ve tahmin edemediğini söyledi.
İkinci Cihan Harbi'nin sonrası oluşturulan kural temelli uluslararası sistemin yerini, "Kimin gücü kime yeterse" diyebilecekleri yeni bir düzenin aldığını belirten Erdoğan, "Haklının güçlü olduğu değil, güçlünün haklı olduğu bir anlayış tarzı hızla kanıksanıyor. Haklının hakkını arayacağı uluslararası mekanizmalar ise kendilerinden beklenen görevi icra edemiyor." diye konuştu.
Türkiye'nin gerek coğrafi konumu, gerekse tarihi, beşeri, kültürel bağları itibariyle bu yeni statükonun etkilerini en çok hisseden ülkelerden biri olduğuna dikkati çeken Erdoğan, "Gazze'de 22 aydır katmerlenerek devam eden soykırımın, İsrail'in coğrafyamızı istikrarsızlaştırmaya dönük saldırılarının, Rusya ile Ukrayna arasında 3,5 yılı geride bırakan savaşın Güney Asya'dan Kuzey Afrika'ya, Balkanlar'dan Güney Kafkasya'ya kadar geniş bir bölgede nükseden sıcak gerilimlerin tamamını bir şekilde bizi ilgilendirmekte, tedbir almamızı, müdahil olmamızı gerektirmektedir. Etrafımız ateş çemberiyle kuşatılmış derken bunu hamaset olsun diye söylemiyoruz. Aksine her gün yaşadığımız bir gerçeği ifade ediyoruz." değerlendirmesini yaptı.
"Karadeniz'in güvenliğini tehlikeye atan sıcak çatışmalar aynı şekilde bizim için büyük bir endişe kaynağıdır"
"Şunu bir defa açık ve net söylemek isterim." diyen Erdoğan, şöyle devam etti:
"Gazze'de, insani yardım malzemesi girişine izin verilmediği için açlıktan bir deri bir kemik kalmış çocukların derdi bizim derdimizdir. 13,5 yıllık zulmün ardından 8 Aralık Devrimi ile umutların yeniden yeşerdiği Suriye'ye yönelik saldırılar bizim sorunumuzdur. Karadeniz'in güvenliğini tehlikeye atan sıcak çatışmalar aynı şekilde bizim için büyük bir endişe kaynağıdır. Libya'dan Sudan'a, Pakistan'dan Afganistan'a nerede bir sıkıntı, çatışma, istikrarsızlık varsa tamamı ülkemiz için dikkatle takip edilmesi gereken hassas konulardır. Türk dış politikası barış, adalet, uluslararası hukuk, egemenliğe saygı, hakkaniyet ve dayanışma ilkeleri üzerine kuruludur. Nüfus peşinde değiliz, tahakküm peşinde değiliz. Hiç kimsenin iç işlerine karışmak niyetinde asla ve asla değiliz. Tüm kalbimizle bölgemizde huzur, barış, dayanışma istiyoruz. Elbette bunu isterken gereklerini de yerine getirmekten çekinmiyoruz. Nerede bir haksızlık, adaletsizlik ve zulüm görsek sesimizi de tepkimizi de belli bir üslup içinde açıkça ortaya koyuyoruz. Bu anlayışla İsrail'in Gazze halkına yönelik Nazileri fersah fersah aşan soykırımını tüm insanlığın gündeminde tutmaya devam ediyoruz."
İnsani yardımlarıyla birlikte Gazze'deki vahşeti sona erdirmeye dönük diplomatik temasları da arttırdıklarına işaret eden Erdoğan, "Gayemiz bir an önce ateşkesin tesis edilmesidir. Gazze'ye insani yardımların girişine izin verilmesi bir başka önceliğimizdir. Maalesef Kızılhaç'ın bile girişine izin verilmediği gerçekten korkunç bir durum söz konusudur. Daha önce de söyledim Netanyahu ve katliam şebekesi barbarlıkta Hitler'i çoktan geride bıraktı." diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa'daki holokost sürecinde dahi Gazze'deki kadar insanlık dışı görüntülerin ortaya çıkmadığını söyledi.
Erdoğan, "Her gün onlarca masumun bir lokma ekmek, bir yudum su bulamadığı için can verdiği bir acımasızlığı zerre kadar insanlık onuru taşıyan hiç kimse kabul edemez, buna sessiz kalamaz. Bu cinnet haline rıza gösteremez. Her kim, Gazze'deki soykırıma sessiz kalıyorsa İsrail'in işlediği insanlık suçlarına ortak oluyor demektir. Gazze'de insanlık ölürken, bebekler, çocuklar ölürken, insanlar bir çuval un alabilmek için ölürken hiçbirimiz buna sessiz kalamayız ve kalmayacağız." ifadelerine yer verdi.
"Gelin bu zulme, bu vahşete 'Artık yeter' diyelim"
"O masum bebeklerin kopmuş kafalarını, o çocukların kopmuş ellerini, bacaklarını, affedersiniz köpeklerin açlıktan yemeye başladığı gömülmemiş cesetleri, o açlığı, o feryadı, annelerin yüreklerimizi yakan o çığlıklarını hiçbirimiz unutamayız, hiçbirimiz unutmayacağız." diyen Erdoğan şunları kaydetti:
"Açlıktan kitlesel ölümlerin başladığı bu kara günlerde tüm uluslararası toplumu, insanlık cephesinde birleşmeye davet ediyorum. Gelin bu caniliğe hep birlikte tepki verelim. Gelin bu zulme, bu vahşete 'Artık yeter' diyelim. Gelin gözünü iktidar hırsı bürümüş bir avuç insanlık düşmanının insanlığın adını daha fazla lekelemesine müsaade etmeyelim. Diğer türlü bu kan lekesi sadece Netanyahu'nun ve cinayet şebekesinin eline değil, Gazze'deki soykırıma susan, tepkisiz kalan herkesin eline, alnına, şayet kaldıysa vicdanına bulaşacaktır. Türkiye olarak en başından beri adil ve sürdürülebilir bir dünya nizamı için, dostlarımızla birlikte her platformda gayret sarf ediyoruz. Küresel barış ve güvenliğin tesisi için her türlü adımı atarken daha fazla trajedinin yaşanmaması için tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz. Bu süreçte şu ilkeyi kendimize rehber edindik, 'Bin akçalık sulh, bir akçalık nizadan iyidir.' Barış diploması adına ne yapıyorsak bu hikmetli sözün ışığında yapıyoruz. Yine bu süreçte hiçbir zaman unutmadığımız o başka prensibimiz şudur, 'Hazır ol cenge eğer istersen sulh-u salah.' Yani eğer barış, huzur, güvenlik, dirlik ve refah istiyorsan caydırıcılığını en üst düzeyde tutmak zorundasın. Eğer kendi vatanında onurunla, şerefinle, başın dik, alnın ak yaşamak istiyorsan savunma yeteneklerini güçlendirmek mecburiyetindesin. Şüphesiz bunun yolu da yerli ve milli savunma sanayisinden geçiyor."
"Türkiye'yi dost ve müttefikler, savunma sanayinde mal sahibi yaptı"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin yakın tarihinde savunma alanında ciddi sınamalarla karşılaşmış bir ülke olduğunu belirtti.
Dışa bağımlı olmanın sonuçlarını pek çok kez tecrübe ettiklerini vurgulayan Erdoğan, "1960'lı yıllarda Kıbrıs hadiselerinde ve 1990'lı yıllarda terörle mücadelede maalesef dost ve müttefiklik bu ülkelerden yeterli desteği alamadık. Kıbrıs Türk'ünün hak ve hukukunu korumak amacıyla gerçekleştirdiğimiz 1974 Barış Harekatı sonrasında ambargolar adeta zirveye çıktı. Bakım için gönderdiğimiz uçaklar alıkonuldu, hatta bunun için ülkemize hangarda saklama borcu çıkartıldı. Telsiz gibi en temel iletişim araçları dahi bir süre ülkemize verilmedi. Esad rejimiyle yaşadığımız gerilimde yine aynı ahde vefasızlığı gördük. Hava savunma kapasitemizi güçlendirme arayışlarımızda karşımızda hep kapı duvar bulduk. Öyle ki hava sahamızın sürekli ihlal edildiği günlerde yangından mal kaçırırcasına, hava savunma sistemleri ülkemizden sökülüp götürüldü." diye konuştu.
Libya'dan Karabağ'daki işgalin sonlandırılmasına kadar pek çok yerde benzer uygulamaların devam ettirildiğini ifade eden Erdoğan, ataların "Kötü komşu adamı mal sahibi yaparmış" sözünü hatırlatarak, Türkiye'yi de dost ve müttefiklerin savunma sanayinde mal sahibi yaptığını söyledi.
"Türkiye savunma sanayi ürünleriyle dünya piyasalarına mührünü vuran bir konuma ulaştı"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, her ambargo her baskı ve her haksızlığın yeni bir kapı araladığını belirterek, "Biz de tüm gücümüzü kullanarak bu kapılardan içeri girmeyi başardık. Dün ambargolara, çifte standartlara ve diplomatik baskılara maruz kalan Türkiye, bugün savunma sanayi ürünleriyle dünya piyasalarına mührünü vuran bir konuma ulaştı. 'Kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz.' dedik ve öz kaynaklarımızı harekete geçirerek bu alanda kısa sürede ciddi mesafe kat ettik. Bu arka plan temelinde bir yandan insani ve proaktif bir dış politika izlerken diğer yandan savunma ve güvenlik yatırımlarımıza hız verdik." ifadelerini kullandı.
Tasarımdan seri üretime, AR-GE çalışmalarından ve inovasyon sürecine Türk savunma sanayine çağ atlattıklarını kaydeden Erdoğan, bir dönem temel sıkıntı olan dışa bağımlılığı ciddi ölçüde atlattıklarını kaydetti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Göreve geldiğimizde yüzde 20 seviyesinde olan savunma sanayimizin yerlilik oranı bugün yüzde 80'lerin üzerine çıktı. Sektördeki 3 bin 500'ü aşkın firmamız 100 bin kişilik nitelikli personel kadrosuyla çalışmalarını başarılı şekilde sürdürüyor. Türk Savunma Sanayi bugün 1380'in üzerinde proje sayısıyla 20 milyar doları aşan cirosuyla geniş ürün yelpazesiyle adeta destan yazıyor. Güvenlik birimlerimizin neredeyse tüm ihtiyaçlarını kendi kaynaklarımızla en etkin şekilde karşılıyoruz. Yerli ürünlerimiz, güvenlik güçlerimizin terörle mücadele operasyonlarında yurt içi ve yurt dışındaki harekatlarımızda etkin rol oynuyor. İHA ve SİHA teknolojisinde dünyanın önde gelen üç ülkesinden biriyiz. Geçen sene dünyada satılan her 100 İHA'dan 65'ini Türk firmaları tedarik etti. Özellikle SİHA'larımızın oyun değiştiren konsepti küresel ölçekte büyük yankı uyandırıyor. Geleneksel taktik ve stratejileri dönüştürüyor. Aynı şekilde dünyada kendi savaş gemisini tasarlayan, geliştiren, üreten 10 ülkeden biri şu anda Türkiye'dir. Ana yüklenicilerimiz, alt yüklenicilerimiz, KOBİ'lerimiz, araştırma kuruluşlarımız ve üniversitelerimiz geliştirdikleri özgün ürünlerle ihracat hanemizi yeni yıldızlarla süslüyor."
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin bugün dünyadaki en büyük 11. savunma ihracatçısı durumuna geldiğine dikkati çekerek, insansız hava araçlarının, milli gemi projelerinin, elektronik sistemlerin, kara araçlarının, silah ve mühimmatların gıptayla takip ve talep edildiğini belirtti.
Savunma sanayi şirketleri geçen yıl 180 ülkeye ürün ihraç ederek başarıya imza attı
Savunma sanayi şirketlerinin geçen yıl 180 farklı ülkeye ürün ihraç ederek ciddi bir başarıya imza attığını kaydeden Erdoğan, "Şu rakamda dikkat çekicidir. 2024 yılında savunma ve havacılık alanındaki ihracatımız NATO ve hizmet ihracatları da dahil olmak üzere yüzde 29'luk artışla 7 milyar 154 milyon dolara ulaşarak yeni bir rekor kırmıştır. Böylece 2024 hedefimiz olan 6,5 milyar doların yüzde 11 üzerine çıktık. 2025 Haziran ayı ihracatımız bir önceki yıla oranla yüzde 10,4 artarak 623 milyon dolara ulaştı. Son 12 aydaki ihracatımız ise geçtiğimiz yıla göre yüzde 23,1 düzeyinde artışla 7,5 milyar dolar seviyesini gördü. Lazer ve elektromanyetik silah sistemleri, otonom sistemler, siber güvenlik, kuantum teknolojisi ve yapay zeka gibi alanlarda izleyeceğimiz doğru stratejilerle yakın gelecekte rekabet gücümüzü inşallah daha da artıracağız." şeklinde konuştu.
Erdoğan, ülke olarak en önemli avantajlardan birinin de nitelikli ve dinamik insan gücü olduğunu, savunma sanayi başta olmak üzere her alanda teknolojik atılımlarını çok daha ilerilere taşıyacak yetişmiş insan gücüne sahip olunduğunu, bunu da geliştirmekte kararlı olduklarını vurguladı.
Başta Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün olmak üzere bütün bu başarılarda pay sahibi olan tüm kurum ve kuruluşları, firmaları, emek veren herkesi bir kez daha tebrik eden Erdoğan, Türk savunma sektörüyle gurur duyduğunu ve gelecekte çok daha iyi seviyelerde olacaklarına yürekten inandığını ifade etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Küresel Güç Türkiye vizyonu ile savunma sanayinde tam bağımsız Türkiye yolunda kararlı adımlarla ilerlediklerine dikkati çekerek, "Savunma Sanayinde Milli Yetkinlik Hamlesi" adını verdikleri büyük bir dönüşüm başlattıklarını bildirdi.
Onay ve talimatını bizzat kendisinin verdiği milli yetkinlik hamlesiyle savunma sanayi ekosistemi içerisinde sistematik bir yapı oluşturmayı hedeflediklerini söyleyen Erdoğan, "Bu alandaki çalışmalarımızla savunma ve güvenlik yatırımlarımızla dosta güven, düşmana korku veren çok daha büyük ve güçlü bir Türkiye'yi inşa etmek için mücadele edeceğiz. Birlikte çalışacağız, birlikte üreteceğiz, geleceğe birlikte yürüyeceğiz. Rabbim hepimizin yar ve yardımcımız olsun diyorum." dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 17. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nın ülkeler, sektörler ve firmalar için hayırlar getirmesini dileyerek, fuara teşrif eden dostları ile kardeşlerine teşekkür etti.
Fuar kapsamında atılacak imzaların, yeni anlaşma ve işbirliklerinin aralarındaki ilişkilere somut katkılar yapması temennisinde bulunan Erdoğan, Milli Savunma Bakanlığına, Savunma Sanayii Başkanlığına, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfına ve fuara katkı veren şirketlere teşekkür ettiğini belirtti.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan dünyaya çağrı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Gazze çağrısı: Uluslararası toplumu insanlık cephesinde birleşmeye davet ediyorum.
Cumhurbaşkanı Erdoğan,"(Gazze) Açlıktan kitlesel ölümlerin başladığı bu kara günlerde tüm uluslararası toplumu insanlık cephesinde birleşmeye davet ediyorum." dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Anadolu Ajansının (AA) "Global İletişim Ortağı" olduğu, İstanbul Fuar Merkezi'nde düzenlenen IDEF 2025'in açılışında yaptığı konuşmada, burada olmaktan büyük memnuniyet ve heyecan duyduğunu söyledi.
Türkiye'nin yanı sıra dünyanın farklı ülkelerinden fuara teşrif eden misafirlere, "kültür, medeniyet ve teknolojinin buluştuğu şehir İstanbul"a hoş geldiklerini ifade eden Erdoğan, bu kapsamda yapacakları görüşmelerin, varacakları anlaşmaların, kuracakları ortaklıkların ülkeler, firmalar ve sektörler için hayırlara vesile olmasını diledi.
Erdoğan, küresel bir marka haline gelen IDEF'i başarıyla organize eden Milli Savunma Bakanlığı, Savunma Sanayii Başkanlığı ve Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfını tebrik etti.
İleri teknolojiye sahip savunma ürünleriyle fuarda boy gösteren firmalara teşekkür eden Erdoğan, "Kendi alanında dünyanın en büyük ve en etkili ilk 3 fuarından biri olan Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nın bu yıl 17'ncisini düzenliyoruz. Bugün burada sadece Türk savunma sanayisinin gelişimine değil, aynı zamanda bir milletin bağımsızlık yürüyüşüne de şahitlik ediyor, kendi gök kubbesinde, kendi kanatlarıyla yükselen bir ülkenin hikayesini görüyoruz." ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, fuara olan ilginin her geçen yıl artmasından büyük bir kıvanç ve onur duyduklarını anlattı.
"120 bini aşkın profesyonel ziyaretçinin fuara katılımı bekleniyor"
"Bu yılki organizasyonda 99 ülke ve uluslararası kuruluştan 219 heyeti temsilen 937 heyet üyesini misafir etmenin bahtiyarlığını yaşıyoruz." diyen Erdoğan, şöyle devam etti:
"1000'e yakın yerli ve 400'ün üzerinde yabancı firma kara, hava, deniz, uzay ve siber güvenlik alanlarında geliştirdikleri ürünleri 6 gün boyunca burada sergileme imkanı bulacak. Pazar gününe kadar 120 bini aşkın profesyonel ziyaretçinin fuara katılımı bekleniyor. Bu değerli buluşmayı salt ticari bir faaliyet, savunma sanayii alanındaki ürünlerin tanıtım ve satışının yapıldığı uluslararası çapta bir pazar olarak görmediğimizi özellikle bilmenizi rica ediyorum. Hep söylediğim gibi mesele alışveriş yapmak değildir. Asıl mesele kazan-kazan temelinde uzun vadeli ortaklıklar tesis edebilmektir. Mesele, ticaretle birlikte kalıcı iş birlikleri geliştirebilmektir. Türkiye olarak, biz buna hazırız ve çok yönlü iş birliklerine açığız. IDEF 2025'te ürün ve ekipmanlarıyla yer alan firmalarımızın tamamına başarılar diliyor, misafir heyetlerimizin her birine şükranlarımı iletiyorum."
Erdoğan, savunma alanı başta olmak üzere, IDEF 2025'in sektör ve firmalar arasındaki ilişkilere önemli katkılar yapmasını, yeni işbirliklerine kapı aralamasını, dostluk ve kardeşliği güçlendirmesini temenni etti.
Bir hususun altını çizerek ifade etmek istediğini dile getiren Erdoğan, "Güç dengelerinin yeniden belirlendiği, küresel ağırlık merkezlerinin yer değiştirdiği, uluslararası rekabetin giderek kızıştığı bir süreçten geçiyoruz." diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, her gün yeni bir krize uyandıklarını, yarının ne olacağını kimsenin bilmediğini ve tahmin edemediğini söyledi.
İkinci Cihan Harbi'nin sonrası oluşturulan kural temelli uluslararası sistemin yerini, "Kimin gücü kime yeterse" diyebilecekleri yeni bir düzenin aldığını belirten Erdoğan, "Haklının güçlü olduğu değil, güçlünün haklı olduğu bir anlayış tarzı hızla kanıksanıyor. Haklının hakkını arayacağı uluslararası mekanizmalar ise kendilerinden beklenen görevi icra edemiyor." diye konuştu.
Türkiye'nin gerek coğrafi konumu, gerekse tarihi, beşeri, kültürel bağları itibariyle bu yeni statükonun etkilerini en çok hisseden ülkelerden biri olduğuna dikkati çeken Erdoğan, "Gazze'de 22 aydır katmerlenerek devam eden soykırımın, İsrail'in coğrafyamızı istikrarsızlaştırmaya dönük saldırılarının, Rusya ile Ukrayna arasında 3,5 yılı geride bırakan savaşın Güney Asya'dan Kuzey Afrika'ya, Balkanlar'dan Güney Kafkasya'ya kadar geniş bir bölgede nükseden sıcak gerilimlerin tamamını bir şekilde bizi ilgilendirmekte, tedbir almamızı, müdahil olmamızı gerektirmektedir. Etrafımız ateş çemberiyle kuşatılmış derken bunu hamaset olsun diye söylemiyoruz. Aksine her gün yaşadığımız bir gerçeği ifade ediyoruz." değerlendirmesini yaptı.
"Karadeniz'in güvenliğini tehlikeye atan sıcak çatışmalar aynı şekilde bizim için büyük bir endişe kaynağıdır"
"Şunu bir defa açık ve net söylemek isterim." diyen Erdoğan, şöyle devam etti:
"Gazze'de, insani yardım malzemesi girişine izin verilmediği için açlıktan bir deri bir kemik kalmış çocukların derdi bizim derdimizdir. 13,5 yıllık zulmün ardından 8 Aralık Devrimi ile umutların yeniden yeşerdiği Suriye'ye yönelik saldırılar bizim sorunumuzdur. Karadeniz'in güvenliğini tehlikeye atan sıcak çatışmalar aynı şekilde bizim için büyük bir endişe kaynağıdır. Libya'dan Sudan'a, Pakistan'dan Afganistan'a nerede bir sıkıntı, çatışma, istikrarsızlık varsa tamamı ülkemiz için dikkatle takip edilmesi gereken hassas konulardır. Türk dış politikası barış, adalet, uluslararası hukuk, egemenliğe saygı, hakkaniyet ve dayanışma ilkeleri üzerine kuruludur. Nüfus peşinde değiliz, tahakküm peşinde değiliz. Hiç kimsenin iç işlerine karışmak niyetinde asla ve asla değiliz. Tüm kalbimizle bölgemizde huzur, barış, dayanışma istiyoruz. Elbette bunu isterken gereklerini de yerine getirmekten çekinmiyoruz. Nerede bir haksızlık, adaletsizlik ve zulüm görsek sesimizi de tepkimizi de belli bir üslup içinde açıkça ortaya koyuyoruz. Bu anlayışla İsrail'in Gazze halkına yönelik Nazileri fersah fersah aşan soykırımını tüm insanlığın gündeminde tutmaya devam ediyoruz."
İnsani yardımlarıyla birlikte Gazze'deki vahşeti sona erdirmeye dönük diplomatik temasları da arttırdıklarına işaret eden Erdoğan, "Gayemiz bir an önce ateşkesin tesis edilmesidir. Gazze'ye insani yardımların girişine izin verilmesi bir başka önceliğimizdir. Maalesef Kızılhaç'ın bile girişine izin verilmediği gerçekten korkunç bir durum söz konusudur. Daha önce de söyledim Netanyahu ve katliam şebekesi barbarlıkta Hitler'i çoktan geride bıraktı." diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Avrupa'daki holokost sürecinde dahi Gazze'deki kadar insanlık dışı görüntülerin ortaya çıkmadığını söyledi.
Erdoğan, "Her gün onlarca masumun bir lokma ekmek, bir yudum su bulamadığı için can verdiği bir acımasızlığı zerre kadar insanlık onuru taşıyan hiç kimse kabul edemez, buna sessiz kalamaz. Bu cinnet haline rıza gösteremez. Her kim, Gazze'deki soykırıma sessiz kalıyorsa İsrail'in işlediği insanlık suçlarına ortak oluyor demektir. Gazze'de insanlık ölürken, bebekler, çocuklar ölürken, insanlar bir çuval un alabilmek için ölürken hiçbirimiz buna sessiz kalamayız ve kalmayacağız." ifadelerine yer verdi.
"Gelin bu zulme, bu vahşete 'Artık yeter' diyelim"
"O masum bebeklerin kopmuş kafalarını, o çocukların kopmuş ellerini, bacaklarını, affedersiniz köpeklerin açlıktan yemeye başladığı gömülmemiş cesetleri, o açlığı, o feryadı, annelerin yüreklerimizi yakan o çığlıklarını hiçbirimiz unutamayız, hiçbirimiz unutmayacağız." diyen Erdoğan şunları kaydetti:
"Açlıktan kitlesel ölümlerin başladığı bu kara günlerde tüm uluslararası toplumu, insanlık cephesinde birleşmeye davet ediyorum. Gelin bu caniliğe hep birlikte tepki verelim. Gelin bu zulme, bu vahşete 'Artık yeter' diyelim. Gelin gözünü iktidar hırsı bürümüş bir avuç insanlık düşmanının insanlığın adını daha fazla lekelemesine müsaade etmeyelim. Diğer türlü bu kan lekesi sadece Netanyahu'nun ve cinayet şebekesinin eline değil, Gazze'deki soykırıma susan, tepkisiz kalan herkesin eline, alnına, şayet kaldıysa vicdanına bulaşacaktır. Türkiye olarak en başından beri adil ve sürdürülebilir bir dünya nizamı için, dostlarımızla birlikte her platformda gayret sarf ediyoruz. Küresel barış ve güvenliğin tesisi için her türlü adımı atarken daha fazla trajedinin yaşanmaması için tüm imkanlarımızı seferber ediyoruz. Bu süreçte şu ilkeyi kendimize rehber edindik, 'Bin akçalık sulh, bir akçalık nizadan iyidir.' Barış diploması adına ne yapıyorsak bu hikmetli sözün ışığında yapıyoruz. Yine bu süreçte hiçbir zaman unutmadığımız o başka prensibimiz şudur, 'Hazır ol cenge eğer istersen sulh-u salah.' Yani eğer barış, huzur, güvenlik, dirlik ve refah istiyorsan caydırıcılığını en üst düzeyde tutmak zorundasın. Eğer kendi vatanında onurunla, şerefinle, başın dik, alnın ak yaşamak istiyorsan savunma yeteneklerini güçlendirmek mecburiyetindesin. Şüphesiz bunun yolu da yerli ve milli savunma sanayisinden geçiyor."
"Türkiye'yi dost ve müttefikler, savunma sanayinde mal sahibi yaptı"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin yakın tarihinde savunma alanında ciddi sınamalarla karşılaşmış bir ülke olduğunu belirtti.
Dışa bağımlı olmanın sonuçlarını pek çok kez tecrübe ettiklerini vurgulayan Erdoğan, "1960'lı yıllarda Kıbrıs hadiselerinde ve 1990'lı yıllarda terörle mücadelede maalesef dost ve müttefiklik bu ülkelerden yeterli desteği alamadık. Kıbrıs Türk'ünün hak ve hukukunu korumak amacıyla gerçekleştirdiğimiz 1974 Barış Harekatı sonrasında ambargolar adeta zirveye çıktı. Bakım için gönderdiğimiz uçaklar alıkonuldu, hatta bunun için ülkemize hangarda saklama borcu çıkartıldı. Telsiz gibi en temel iletişim araçları dahi bir süre ülkemize verilmedi. Esad rejimiyle yaşadığımız gerilimde yine aynı ahde vefasızlığı gördük. Hava savunma kapasitemizi güçlendirme arayışlarımızda karşımızda hep kapı duvar bulduk. Öyle ki hava sahamızın sürekli ihlal edildiği günlerde yangından mal kaçırırcasına, hava savunma sistemleri ülkemizden sökülüp götürüldü." diye konuştu.
Libya'dan Karabağ'daki işgalin sonlandırılmasına kadar pek çok yerde benzer uygulamaların devam ettirildiğini ifade eden Erdoğan, ataların "Kötü komşu adamı mal sahibi yaparmış" sözünü hatırlatarak, Türkiye'yi de dost ve müttefiklerin savunma sanayinde mal sahibi yaptığını söyledi.
"Türkiye savunma sanayi ürünleriyle dünya piyasalarına mührünü vuran bir konuma ulaştı"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, her ambargo her baskı ve her haksızlığın yeni bir kapı araladığını belirterek, "Biz de tüm gücümüzü kullanarak bu kapılardan içeri girmeyi başardık. Dün ambargolara, çifte standartlara ve diplomatik baskılara maruz kalan Türkiye, bugün savunma sanayi ürünleriyle dünya piyasalarına mührünü vuran bir konuma ulaştı. 'Kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz.' dedik ve öz kaynaklarımızı harekete geçirerek bu alanda kısa sürede ciddi mesafe kat ettik. Bu arka plan temelinde bir yandan insani ve proaktif bir dış politika izlerken diğer yandan savunma ve güvenlik yatırımlarımıza hız verdik." ifadelerini kullandı.
Tasarımdan seri üretime, AR-GE çalışmalarından ve inovasyon sürecine Türk savunma sanayine çağ atlattıklarını kaydeden Erdoğan, bir dönem temel sıkıntı olan dışa bağımlılığı ciddi ölçüde atlattıklarını kaydetti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Göreve geldiğimizde yüzde 20 seviyesinde olan savunma sanayimizin yerlilik oranı bugün yüzde 80'lerin üzerine çıktı. Sektördeki 3 bin 500'ü aşkın firmamız 100 bin kişilik nitelikli personel kadrosuyla çalışmalarını başarılı şekilde sürdürüyor. Türk Savunma Sanayi bugün 1380'in üzerinde proje sayısıyla 20 milyar doları aşan cirosuyla geniş ürün yelpazesiyle adeta destan yazıyor. Güvenlik birimlerimizin neredeyse tüm ihtiyaçlarını kendi kaynaklarımızla en etkin şekilde karşılıyoruz. Yerli ürünlerimiz, güvenlik güçlerimizin terörle mücadele operasyonlarında yurt içi ve yurt dışındaki harekatlarımızda etkin rol oynuyor. İHA ve SİHA teknolojisinde dünyanın önde gelen üç ülkesinden biriyiz. Geçen sene dünyada satılan her 100 İHA'dan 65'ini Türk firmaları tedarik etti. Özellikle SİHA'larımızın oyun değiştiren konsepti küresel ölçekte büyük yankı uyandırıyor. Geleneksel taktik ve stratejileri dönüştürüyor. Aynı şekilde dünyada kendi savaş gemisini tasarlayan, geliştiren, üreten 10 ülkeden biri şu anda Türkiye'dir. Ana yüklenicilerimiz, alt yüklenicilerimiz, KOBİ'lerimiz, araştırma kuruluşlarımız ve üniversitelerimiz geliştirdikleri özgün ürünlerle ihracat hanemizi yeni yıldızlarla süslüyor."
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin bugün dünyadaki en büyük 11. savunma ihracatçısı durumuna geldiğine dikkati çekerek, insansız hava araçlarının, milli gemi projelerinin, elektronik sistemlerin, kara araçlarının, silah ve mühimmatların gıptayla takip ve talep edildiğini belirtti.
Savunma sanayi şirketleri geçen yıl 180 ülkeye ürün ihraç ederek başarıya imza attı
Savunma sanayi şirketlerinin geçen yıl 180 farklı ülkeye ürün ihraç ederek ciddi bir başarıya imza attığını kaydeden Erdoğan, "Şu rakamda dikkat çekicidir. 2024 yılında savunma ve havacılık alanındaki ihracatımız NATO ve hizmet ihracatları da dahil olmak üzere yüzde 29'luk artışla 7 milyar 154 milyon dolara ulaşarak yeni bir rekor kırmıştır. Böylece 2024 hedefimiz olan 6,5 milyar doların yüzde 11 üzerine çıktık. 2025 Haziran ayı ihracatımız bir önceki yıla oranla yüzde 10,4 artarak 623 milyon dolara ulaştı. Son 12 aydaki ihracatımız ise geçtiğimiz yıla göre yüzde 23,1 düzeyinde artışla 7,5 milyar dolar seviyesini gördü. Lazer ve elektromanyetik silah sistemleri, otonom sistemler, siber güvenlik, kuantum teknolojisi ve yapay zeka gibi alanlarda izleyeceğimiz doğru stratejilerle yakın gelecekte rekabet gücümüzü inşallah daha da artıracağız." şeklinde konuştu.
Erdoğan, ülke olarak en önemli avantajlardan birinin de nitelikli ve dinamik insan gücü olduğunu, savunma sanayi başta olmak üzere her alanda teknolojik atılımlarını çok daha ilerilere taşıyacak yetişmiş insan gücüne sahip olunduğunu, bunu da geliştirmekte kararlı olduklarını vurguladı.
Başta Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün olmak üzere bütün bu başarılarda pay sahibi olan tüm kurum ve kuruluşları, firmaları, emek veren herkesi bir kez daha tebrik eden Erdoğan, Türk savunma sektörüyle gurur duyduğunu ve gelecekte çok daha iyi seviyelerde olacaklarına yürekten inandığını ifade etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Küresel Güç Türkiye vizyonu ile savunma sanayinde tam bağımsız Türkiye yolunda kararlı adımlarla ilerlediklerine dikkati çekerek, "Savunma Sanayinde Milli Yetkinlik Hamlesi" adını verdikleri büyük bir dönüşüm başlattıklarını bildirdi.
Onay ve talimatını bizzat kendisinin verdiği milli yetkinlik hamlesiyle savunma sanayi ekosistemi içerisinde sistematik bir yapı oluşturmayı hedeflediklerini söyleyen Erdoğan, "Bu alandaki çalışmalarımızla savunma ve güvenlik yatırımlarımızla dosta güven, düşmana korku veren çok daha büyük ve güçlü bir Türkiye'yi inşa etmek için mücadele edeceğiz. Birlikte çalışacağız, birlikte üreteceğiz, geleceğe birlikte yürüyeceğiz. Rabbim hepimizin yar ve yardımcımız olsun diyorum." dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 17. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı'nın ülkeler, sektörler ve firmalar için hayırlar getirmesini dileyerek, fuara teşrif eden dostları ile kardeşlerine teşekkür etti.
Fuar kapsamında atılacak imzaların, yeni anlaşma ve işbirliklerinin aralarındaki ilişkilere somut katkılar yapması temennisinde bulunan Erdoğan, Milli Savunma Bakanlığına, Savunma Sanayii Başkanlığına, Türk Silahlı Kuvvetlerini Güçlendirme Vakfına ve fuara katkı veren şirketlere teşekkür ettiğini belirtti.
Kaynak: AA
Haftanın popüler haberleri
Panasonic araştırması, Windows 11'e geçişin aciliyetini vurguluyor
Panasonic TOUGHBOOK Araştırması, Windows 11'e geçişin aciliyetini vurguluyor.
TMSF iki şirketi yeniden satışa çıkardı
TMSF, Hazine mülkiyetinde bulunan HES Hacılar Elektrik AŞ (Hes Kablo) ve Erciyes Çelik Halat AŞ'deki (Çelik Halat) hisselerini tekrar satışa sundu.
Pelin Yelkencioğlu, yeni nesil tehditlere karşı önlem desteği veriyor
Securitas Genel Müdürü Pelin Yelkencioğlu entegre güvenlik sistemlerinin işletmeleri birden fazla noktada korumak için ideal bir çözüm sunduğunu belirtti.
Demir çelik ihracatının ivmesi yükseliyor
Demir-çelik sektöründen ülke ihracatına önemli katkı! Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliği’nden ilk yarıda 1,4 milyar dolarlık ihracat.
Murat Temelkaya'ya Sandoz'da küresel görev
Murat Temelkaya, Sandoz Malezya & Singapur İnsan Kaynakları Direktörü olarak atandı.
Türkiye'den 202 ülkeye "otomotiv yan sanayi" ihracatı yapıldı
Almanya 1,6 milyar dolarlık yan sanayi ihracatıyla ilk sırada yer aldı.
e-Devlet Kapısı'nın kullanıcı sayısı 68 milyona yaklaştı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, e-Devlet Kapısı kullanıcı sayısının her geçen gün arttığını belirtti.
Trump, Japonya ile ticaret anlaşmasını tamamladıklarını açıkladı
ABD Başkanı Trump, Japonya ile ticaret anlaşmasını tamamladıklarını açıkladı.
Güvensiz ürüne karşı sıfır tolerans
Ticaret Bakanlığı, piyasaya uygunsuz ürün arz eden firmalara yılın ilk yarısında 24,2 milyon lira idari para cezası uyguladı.
Türkiye'nin 40 adet Eurofighter ön talebi onaylandı
Alman medyası: "Almanya, Türkiye'nin 40 adet Eurofighter için yaptığı ön talebi onayladı."
TOBB Türkiye Kreatif Endüstriler Meclisi belirlendi
TOBB Türkiye Kreatif Endüstriler Meclisi Başkanlığına Ata Kavame, Meclis Başkan Yardımcılığına ise Gamze Şernaz seçildi.
BOSCH Fren Fabrikası 28 Temmuz'da tatile giriyor
BOSCH Fren Sistemleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.'den 28 Temmuz - 17 Ağustos 2025 tarihleri arasında çalışanların yıllık izinlerini kullanabilecekleri duyuruldu.
Ceren Deşen, Atlas Menkul Değerler'den ayrıldı
Atlas Menkul Değerler Yatırım Ortaklığı şirketinden yapılan açıklamada; Yönetim Kurulu Üyesi Ceren Deşen'in görevinden ayrıldığı bildirildi.
Karsan'dan fabrika yangını ile ilgili açıklama geldi
Karsan'dan yapılan açıklamada; bugün yaşanan yangının kısa sürede söndürüldüğü, sonrasında iş süreçlerinin normale döndüğü bilgisi verildi.
Tatil sezonunda e-ticarette kişisel bakım ürünleri önde gidiyor
Tatil sezonu e-ticaret sektörünü hareketlendirdi.
Sıcak havalara dikkat! Bol su tüketilmeli
Sıcak havalarda en ciddi risk grubunun, bebekler, hamileler, yaşlılar ile tansiyon gibi kronik hastalıklara sahip kişiler olduğu bildirildi.
IDEF 2025 Fuarı başladı
IDEF 2025 kapılarını açtı.
SON DAKİKA: Meclis, 1 Ekim'e kadar tatile girdi
TBMM'nin 1 Ekim 2025 tarihine kadar tatile girmesine dair karar Resmi Gazete'nin 22 Temmuz 2025 tarihli sayısında yayımlandı.
İKV / Zeytinoğlu: AB ilişkilerimizde harekete geçme zamanı
İktisadi Kalkınma Vakfı Başkanı Ayhan Zeytinoğlu; AB ile ilişkilerin güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.
İKV Başkanlığı’na Ayhan Zeytinoğlu yeniden seçildi
İktisadi Kalkınma Vakfı'nın gerçekleştirilen Olağan Genel Kurul Toplantısında başkanlığa Ayhan Zeytinoğlu yeniden seçildi.
Danimarka, AB Konseyi Başkanlığı sürecinde güçlü bir Avrupa hedefliyor
Danimarka, AB Konseyi Başkanlığını üstlendi. Danimarka görev sürecinde güçlü bir Avrupa hedefliyor.
Palandöken: Gurbetçiler ülkemize 700-800 milyar TL bırakıyor
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın yaz aylarında ülkemize dönmesinin ekonomi için can suyu olduğunu söyledi.
Gümrük muhafaza ekipleri kaçakçılara geçit vermiyor
Ticaret Bakanlığı gümrüklerde 2025 yılının ilk yarısında 35,5 milyar liralık kaçak eşya yakaladı.
İngiltere, enerji planını yeniden düzenliyor
İngiltere, temiz enerji projelerini hızlandırmak için enerji planını yeniden düzenliyor.
Çin'in petrol rafinerisi üretimi en yüksek düzeye ulaştı
Çin'in petrol rafinerisi üretimi önceki yıldan bu yana en yüksek düzeyine ulaştı.
Kartlı ödemeler Haziran ayında arttı
Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlarla haziranda yapılan toplam ödeme tutarı 1 trilyon 911,4 milyar lira oldu.
Mılvus Robotıcs yatırım turunu 5,5 milyon dolara yükseltti
Milvus Robotics, Seri A yatırım turunu Ak Portföy’ün yönetmiş olduğu Girişim Sermayesi Fonlarının da katılımı ile birlikte 5,5 milyon dolara yükseltti.
Vertiv, Great Lakes Data Racks Cabinets'i satın aldı
Vertiv, Great Lakes Data Racks & Cabinets şirketler grubunu 200 milyon dolar karşılığında satın almak üzere bir anlaşma imzaladığını duyurdu.
Goodyear'ın yeni lastiği ADAC testini başarıyla geçti
Goodyear Vector 4seasons Gen-3, en son ADAC testinde en yüksek dereceyi elde etti.
KPMG: Küresel enerji talebi tüm zamanların en yüksek seviyesinde
2024 Dünya Enerji İstatistik Raporu'na göre, 2024 yılında küresel enerji talebi, bir önceki yıla göre yüzde 2'den biraz fazla artarak tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.
Türk somonunda 1 milyar doların üzerinde ihracat hedefi
Türk su ürünleri sektöründe son yıllarda üretimi ve ihracatı hızla artan Türk somonunda 2035 yılına kadar yıllık 1 milyar dolar döviz girdisi hedefleniyor.
Tübitak öğrencileri Uluslararası Matematik Olimpiyatından ödülle döndü
Avustralya’nın Sunshine Coast şehrinde düzenlenen Uluslararası Matematik Olimpiyatı’nda ülkemizi temsil eden öğrenciler ödüllerle döndü.
Sinpaş'ın bağımsız denetimini Arsen şirketi yapacak
Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş., bağımsız denetim hizmetini Arsen Bağımsız Denetim Hizmetleri A.Ş.'den alacağını duyurdu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kıbrıs'tan önemli mesajlar verdi
Cumhurbaşkanı Erdoğan: “KKTC’yi Doğu Akdeniz’in parlayan yıldızı hâline getirdik”
İlk 6 ayda 4,5 milyon dolarlık deniz salyangozu ihraç edildi
Deniz salyangozu ihracatı 6 ayda 4,5 milyon dolar kazandırdı.
Yerli ve milli lokomotif ilk seferini tamamladı
Yerli ve milli lokomotif ilk seferinde 125 kilometre yol kat etti, 617 tonluk yük taşıdı.
Prof.Dr. Nevzat Tarhan: Sosyal fobi ergenlikte zirve yapıyor
Üsküdar Üniversitesi Kurucu Rektörü, Psikiyatrist Prof. Dr. Nevzat Tarhan, sosyal fobi konusunu değerlendirdi.
Busiad şimdi de gündemine turizmi aldı
BUSİAD, Bursa'nın turizm potansiyelinin kullanılamadığı gerçeğinden hareketle yürüttüğü çalışmalar kapsamında GÜMTOB ve TÜRSAB ile toplantılar yaptı.
e-Ticaret sektöründen kazanıp vergi vermeyenler Maliyenin radarında
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), e-ticaret platformları üzerinden gelir elde eden 17 bin mükellefin 44,5 miyar liralık hasılatını vergi dışı bıraktığını belirledi.
En karlı faizsiz yatırım araçları nelerdir?
bereketlitopraklar.com.tr, en karlı faizsiz yatırım araçlarını analiz etti. Detaylar haberimizde...