Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Panasonic araştırması, Windows 11'e geçişin aciliyetini vurguluyor

Panasonic TOUGHBOOK Araştırması, Windows 11'e geçişin aciliyetini vurguluyor.

Haber Giriş Tarihi: 23.07.2025 14:40
Haber Güncellenme Tarihi: 23.07.2025 12:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.dijitalhaber.com.tr
Panasonic araştırması, Windows 11'e geçişin aciliyetini vurguluyor

Kritik altyapı kuruluşları, Windows 11'e yükseltmeyi geciktirdikleri takdirde daha fazla güvenlik, birlikte çalışabilirlik, performans, maliyet ve uyumluluk riskleriyle karşılaşıyor.

Panasonic TOUGHBOOK, kuruluşların Windows 10 desteğinin sona ermesi ve Windows 11 işletim sistemine* geçiş yapılmasına dair karşılaştığı zorlukları ve endişeleri ortaya koyan bir araştırma yayınladı. Panasonic'in araştırması, Windows 10 desteğinin 14 Ekim 2025'te sona ermesiyle, geçişlerini henüz tamamlamamış kuruluşların destek dışı yazılımlardan kaynaklanan güvenlik riskleri, maliyetler ve yazılım uyumluluğu sorunları konusunda endişeli olduğunu gösteriyor.

Panasonic'in 'Navigating the Shift: The Business Case for Upgrade to Windows 11' (Vardiyada Gezinmek: İş Gözüyle Windows 11'e Yükseltmek) adlı teknik incelemesi, Windows 11'i desteklemek için gereken donanım yenilemelerinin kapsamını da araştırıyor ve yükseltme döngüleri sırasında cihaz kesinti süresinin etkisine ilişkin endişeleri ortaya koyuyor.

Hareketsiz kalmak, kritik güvenlik risklerini ve maliyet etkilerini davet ediyor
Ankete katılan kuruluşların karşılaştığı en büyük zorluklardan biri, Windows 11'e geçişlerini geciktirmenin veya eylemsizliğin getirdiği güvenlik riski. Ankete katılan kuruluşların yüzde doksan sekizi, Ekim ayına kadar Windows 11'e geçişi tamamlamadıkları takdirde Microsoft'un Genişletilmiş Güvenlik Güncellemesi'ne (ESU) yatırım yapma olasılıklarının 'yüksek' olduğunu söylüyor.

Yarısından fazlası (yüzde 58), geçişi tamamlamadan veya ESU'ya yatırım yapmadan cihaz güvenliğini yönetebileceklerinden emin olmadığını söylüyor. ESU'ya geçmez veya satın almazlarsa, daha yüksek fidye yazılımı ve kötü amaçlı yazılım riskine (yüzde 94), veri ihlallerine (yüzde 93), yeni güvenlik tehditleri için yama eksikliğine (yüzde 91), uyumluluk risklerine (yüzde 89) ve iş itibarı üzerindeki etkiye (yüzde 88) maruz kalacaklarından endişe duyuyorlar.

Maliyet, Windows 11'e geçişlerini Ekim 2025'ten sonraya erteleyen kuruluşlar için başka bir endişe kaynağı oluyor. Üçte ikisi, genel olarak daha yüksek maliyetlerle karşı karşıya kalacaklarını tahmin ediyor ve yüzde 55'i bu maliyetin artan siber güvenlik harcamaları şeklinde ortaya çıkacağını öngörüyor. Microsoft, 1.000 cihaza sahip bir kuruluş için ESU lisansının 3 yıl boyunca yaklaşık 320.000 £ tutarında faturalandıracağını söylerken, gecikmenin maliyeti somut ve anlık oluyor[1].

Buna ek olarak, yüzde 48'i destek maliyetlerinin artacağını öngörüyor ve yüzde 46'sı iş sürekliliği risklerinin maliyet etkileri olacağına inanıyor. Artan bakım maliyetleri (yüzde 40) ve donanım maliyetleri (yüzde 38) de maliyet artıracak faktörler arasında bulunuyor.

Yazılım yükseltmesi, donanım değişimi ve düşük üretkenlik demek oluyor
Ankete katılan kuruluşlar ortalama 4.000 cihaz işletiyor ve bu cihazların yüzde 62'sinin Windows 11 ile uyumluluk sağlamak için değiştirildiğini, değiştirileceğini veya yükseltilmesi gerekeceğini tahmin ediyor. 5.000'den fazla çalışanı olan kuruluşlarda bu oran yüzde 76'ya çıkıyor.

Ankete katılanların neredeyse yarısı (yüzde 45), cihazların yükseltilme sürecindeki kesintiden ötürü üretkenlik kaybı ile ilgili zorluklar çıkacağını öngörüyor. Sonuç olarak, yüzde 75'i aşamalı bir yaklaşım benimsiyor. Dörtte biri (yüzde 25), cihaz değişimiyle aynı zamana denk gelecek şekilde yazılım yükseltmelerini erteliyor. Ankete katılanların yüzde 47'si, uygulama ve iş yazılımı uyumluluk sorunlarını başka bir önemli geçiş zorluğu olarak konumluyor.

Yükseltmelerin yüzde 46'sı uzaktan yükseltme ile gerçekleşirken, yüzde 54'ü yüz yüze gerçekleşecek. Katılımcıların yüzde 64'ü, süreç boyunca cihaz üreticisinin desteğinden büyük ölçüde yararlanmayı bekliyor.

Geçişin faydaları, gecikme riskinden daha önemli görülüyor
Şu anda Windows 11'e geçiş yapan katılımcılar, güvenlik ve koruma (yüzde 44), performans ve işlem gücü (yüzde 36) ve geleceğe yönelik bir cihaz ekosistemine sahip olma (yüzde 36) gibi önemli avantajlardan yararlanmayı bekliyor. Ayrıca, Microsoft Copilot veya Bing AI (yüzde 34) gibi yapay zeka özelliklerinden yararlanmanın yanı sıra Edge AI yeteneklerini sahada dağıtmaya (yüzde 29) çalışıyorlar.

Panasonic TOUGHBOOK Avrupa Pazara Giriş Başkanı Chris Turner şunları söylüyor: "Kuruluşların Windows 11'e iyi planlanmış, ölçülü ve uygun maliyetli bir geçiş yapmaları ve avantajlarından yararlanmaya başlamaları için zaman daralıyor. Windows 10 desteğinin son tarihi yaklaştıkça gecikmenin maliyet, güvenlik ve performans riskleri giderek artmaktadır ve bu durum özellikle acil durum hizmetleri, saha hizmetleri ve kamu hizmetleri ve savunma kuruluşları dahil olmak üzere araştırdığımız kritik sektörlerde endişe kaynağıdır.

Henüz Windows 11'e geçiş yapmamış olan kuruluşların, dağıtımlarının aceleye getirilmemesini ve riskli olmamasını sağlamak için desteğe ihtiyacı bulunuyor. Panasonic TOUGHBOOK, sorunsuz bir geçiş deneyimi sağlamak, üretkenliği korumak ve süreçteki belirsizliği ortadan kaldırmak için müşterilere tam geçiş desteği sunuyor. İşletmeler şimdi harekete geçerek, Ekim 2025'ten sonra hem maliyet hem de risk almaktan kaçınabilir."

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
Bursa
    cami
      • tffs
      • 1lig
      • tff2
      • tff3
      Takım O G B M Av P
      Puan Durumları ve Fikstür
      logo
      En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.