KOSGEB Hızlı Destek Programı hakkında bilmeniz gerekenler
KOSGEB Hızlı Destek Programı hakkında bilmeniz gerekenler
Covid - 19 Salgını Kapsamında KOSGEB Mikro ve Küçük İşletmelere (MKİ) Hızlı Destek Programında Sık Sorulan Soruları ve Cevaplarını Hakan Kavurmacı derledi.
- SIK SORULAN SORULAR –
Haber Giriş Tarihi: 01.02.2022 20:25
Haber Güncellenme Tarihi: 01.02.2022 20:25
Kaynak:
Haber Merkezi
https://www.dijitalhaber.com.tr
KOSGEB Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı ile ilgili şartlar ve destek türü hakkında bilgiye nereden ulaşabilirim?
www.kosgeb.gov.tr adresindeki Program Bilgilendirme Sayfasından bilgi alabilirsiniz. Program, Covid-19 salgınından etkilenen imalat ve tamamlayıcısı sektörler ile Covid-19 salgınının nispeten yoğun etkilediği bazı hizmet ve ticaret sektörlerindeki mikro ve küçük ölçekli işletmelere (MKİ’ler) yöneliktir. Program kapsamında; geçmiş dönem ortalama istihdam seviyelerini koruyarak yeni personel istihdam eden MKİ’lere, yeni istihdam edilecek personel başına 100 Bin TL faizsiz, komisyonsuz ve teminatsız geri ödemeli destek verilecektir.
Başvuru dönemi ne zaman ilan edildi, son başvuru tarihi nedir?
Başvuru dönemi, 2021 Aralık ayında ilan edildi (31.12.2021). Program başvuruları 31 Mart 2022’ye kadar yapılabilecektir. Program başvurusuna geçici onay verilen işletmelerin, istihdam edilen personel için ödeme talebi yapabilecekleri son tarih 25 Mayıs 2022’dir. Detaylı takvim (yeni personelin işe alınabileceği son tarih vb.), Program Bilgilendirme Sayfasındaki Başvuru ve Uygulama İşlemleri Takviminde belirtilmektedir.
Programın 2021 yılındaki başvuru dönemlerine başvuran ve destek alan işletmeler, şartları karşılamak kaydıyla yeni başvuru döneminde başvuru yapabilir mi?
Evet.
Destek kapsamına giren sektörler hangileridir?
Destek Programının sektörel hedef kitlesi; imalat, bilgisayar programlama, bilimsel Ar-Ge sektörleri ile Covid-19 salgınının nispeten daha fazla etkilediği bazı hizmet ve ticaret sektörleridir. Destekten yararlanabilecek MKİ’lerin sektörleri; Program Bilgilendirme Sayfasında yayınlanan Program Kapsamındaki Sektörler Tablosunda belirtilmektedir. Tabloyu indirmek için TIKLAYINIZ. (PDF olarak indirmek için tıklayınız: NACE ikili kodlar , NACE altılı kodlar)
Mikro işletme ve küçük işletme nedir? Destek almak için KOSGEB’e kayıtlı olmak gerekiyor mu?
Mikro işletme; 10 kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri 3 milyon TL’yi aşmayan işletmedir. Küçük işletme; 50 kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri 25 milyon TL’yi aşmayan işletmedir. Ölçek değişikliği, ölçeği etkileyen sayısal sınırların iki yıl üst üste aşılması ile olmakta, ayrıca işletmenin %25 ve üstündeki bağlı ve ortak işletmelerinin verileri de dikkate alınmaktadır. İşletmenizin mikro veya küçük işletme olup olmadığının öğrenilmesinin kesin yolu, www.kosgeb.gov.tr adresindeki E-Hizmetler menüsünden KOBİ Beyannamesi doldurmaktır.
KOSGEB Veritabanına kayıtlı olmayan veya KOBİ Beyannamesi güncel olmayan işletmeler, önce kayıt ve güncelleme işlemini yapmalıdır.
Başvuru ve destek kullanım kriteri nedir? Destek türü ve tutarı nedir? Destek kapsamında istihdam edilecek yeni personelde aranan şartlar nedir?
Başvuru kriterleri:
Destek kapsamındaki sektörlerde faaliyet gösteren ve pandeminin ülkemizde görülmesinden önceki yıl olan 2019 yılında en az 75 bin TL net satış hasılatı olan mikro ve küçük ölçekli işletmeler BİRİNCİ BİLEŞENe başvurabilecektir.
Buradaki mali kriter, pandemiden önce de faal olmanın göstergesi sayılmaktadır.
Ancak; 2017 ve sonrasında kurulan yenilikçi genç mikro ve küçük işletmelerde* 75 Bin TL net satış hasılatı kriteri aranmayacak ve bu işletmeler İKİNCİ BİLEŞENe başvurabilecektir.
* Yenilikçi genç işletme: 2017 ve sonrasında kurulmuş olup, başvuru tarihi itibariyle aşağıdaki şartlardan herhangi birini sağlayan işletmelerdir:
- Merkez ya da şube adresi itibariyle TEKMER veya TGB’de faaliyet gösteren MKİ’ler.
- Kamu kaynaklarıyla desteklenen Ar-Ge ve/veya inovasyon projesi başarı ile tamamlanmış veya projesinin süresi devam etmekte olan MKİ’ler.
- 2017 ve sonrasında patent belgesi almış olan MKİ’ler.
- 2017 ve sonrasında Teknolojik Ürün Deneyim Belgesi (TÜR deneyim belgesi) almış olan MKİ’ler.
Destek kullanım kriterleri ve destek tutarı:
Program kapsamında; 1981 ve sonrası doğumlu, başvuru ilanından geriye son 3 yılda (2021 Aralık – 2018 Aralık) 180 günden fazla çalışmamış üniversite veya mesleki ya da teknik lise mezunu en az bir yeni personelin “12 ay boyunca istihdam edilmesi taahhüdü”, “Başvuru dönemi ilanından önceki 12 aylık (2021 Ocak - Aralık) ortalama istihdamın korunması” şartı ile; yeni istihdam edilecek personel başına 100 Bin TL geri ödemeli destek verilecektir.
İşletme sahibi kadın ise veya işe alınan personel kadın ise, destek personel başına 10 Bin TL artırımlı olarak uygulanacaktır. Mikro işletmeler en fazla 2 personel, küçük işletmeler en fazla 5 personel için destek alabilecektir.
Destek ödemesi aşamasında işletme faal olmalı ve yasal limitlerin üzerinde vadesi geçmiş ve tecil / taksitlendirilmemiş vergi ve sosyal güvenlik borcu bulunmamalıdır.
Destek ödemesi alan MKİ’nin, ödeme talebinden önceki aydan başlamak üzere 12 ay boyunca (6 + 6 aydan oluşan iki taksit dönemi boyunca); yeni istihdamı sürdürmesi ve geçmiş dönem ortalama istihdam seviyesini koruması gerekmektedir.
İşletme sahibinin kadın olması ile ilgili 10 Bin TL artırımlı uygulamada kriter nedir?
Başvuru sırasında sahibi kadın olan veya %51 ve üstü hissesi tek başına bir kadın ortağa ait olan işletmeler bu artırımlı destekten yararlanabilir.
Ür-Ge desteği alanlar yenilikçi genç işletme olarak İkinci Bileşene başvurabilir mi?
Hayır. Ür-Ge desteği 2. Bileşen kapsamına girmemektedir.
Destek ödemesi için hangi şartlar bulunmaktadır?
Destek ödemesi; Ödeme Talep Formunun MKİ tarafından ilk onayından önceki ayda aşağıdaki ödeme ön şartların tümünün sağlanması halinde yapılır:
- SGK 4A’lı toplam personel sayısının, 2021 yılı SGK 4A’lı ortalama personel sayısına eşit veya fazla olması,
- İstihdam edilebilecek personelde aranan şartları taşıyan personelin istihdam edilmiş olması ve en az 10 prim günü olması,
- İşletmenin faal olması,
- Ödeme aşamasında yasal limitlerin üzerinde vadesi geçmiş ve tecil / taksitlendirilmemiş vergi ve sosyal güvenlik borcu olmaması.
Personelin “yeni” sayılması ile ilgili kriter nedir? Program başvurusundan önce veya KOSGEB onayından önce işe alınan personel desteklenir mi?
Başvuru döneminin ilanından önceki ayda (2021 Kasım) işletmede çalışmıyor olan personel yeni sayılacaktır. Buna göre örneğin; 2021 Kasım ayında işletmede çalışmıyor olan ve 2021 Aralık ayında işe alınmış olan personel, işletmenin başvuru tarihi veya KOSGEB’in onay tarihi dikkate alınmaksızın “yeni personel” olma kriterini karşılar.
“2021 yılı ortalama istihdamın korunması” ve “şartlara uygun yeni personel istihdam edilmesi” kriterlerine sayısal örnek verebilir misiniz?
Dokümanın sonundaki Ek’te bu konuda sayısal örnek bulabilirsiniz.
Alınacak personel tam zamanlı çalışmak zorunda mıdır, kısmi zamanlı çalışabilir mi?
Destek kapsamında istihdam edilen personelin işletmede çalışması gereken asgari süre ve prim günü mevzuatta belirtilmiştir. Bu süreye uymak kaydı ile destek verilir. Ancak; amacın yeni istihdam oluşturulması olan bir destek uygulamasında, bu sürenin en alt düzeyden ücret ödenmesi amacıyla kısa tutulması, personel başka yerde çalışmakta iken sadece destekten yararlanmak üzere muvazaalı şekilde yararlanıcı işletmede çalışır gösterilmesi şeklindeki uygulamalar KOSGEB tarafından değerlendirilir.
Geçmiş dönemde (2021) SGK 4 A kapsamında hiç personeli olmayan işletme başvurabilir mi?
2021 yılında SGK 4A’lı personeli olmayanlar da koşulları sağlayan yeni personel istihdam etmek kaydıyla destekten yararlanabilir.
İstihdam edilecek yeni personelin son 3 yılda 180 günden fazla çalışmaması şartında hangi kurallar geçerlidir?
Başvurunun ilan edildiği aydan geriye doğru 3 yılık dönem içinde (2021 Aralık – 2018 Aralık) SGK 4A’lı prim günü toplamının 180’i geçmemiş olması gerekmektedir. Öğrenim dönemindeki staj günleri düşülecektir.
Personel mesleki/ teknik lise mezunu veya iki yıllık üniversite mezunu ancak 4 yılık lisans eğitimine devam ediyorsa destek kapsamında işe alınabilir mi?
Mezuniyet şartı karşılanmış sayılır. Ancak, üniversite eğitimi devam ederken personelin işletmede başvuruda belirtilen çalışma alanında çalışması durumu KOSGEB müdürlükleri tarafından işletmeden alınacak bilgilere göre (işin niteliği ile bağlantılı olarak bizzat işletme yerinde bulunulması gereken asgari makul süre vb. hususlar) değerlendirilecektir.
Diğer bir kurumun istihdam desteği kapsamında işe alınan personel için MKİ hızlı destek programından destek alınabilir mi?
Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı kapsamındaki destek “işletme sermayesi desteği”dir. KOSGEB Uygulama Birimleri, desteğin harcanacağı gider türleri konusunda vereceğiniz bilgiler çerçevesinde talebinizi değerlendirecek ve KOSGEB’den alınacak desteğin de diğer bir kurumdan alınacak desteğin de aynı personelin istihdamının finanse edilmesi için kullanılacak olması ve başka gider beyan edilmemesi durumunda talebiniz için olumlu cevap veremeyecektir.
SGK 4B kapsamında kendi işyerinde çalışan biri kişi işletmesini kapatmış ise ve istihdam edilebilecek personelde aranan şartları diğer şartları taşıyorsa destek kapsamında işe alınabilir mi?
Alınabilir. Personelin, başvuru döneminin ilan edildiği aydan itibaren son 3 yıl içinde toplam SGK 4A’lı prim günü sayısı 180’den fazla olmamalıdır.
Başvuru Formunda örneğin 3 yeni personel istihdam edileceği beyan edildi ancak 2 yeni personel alındı. Bu durumda bir yaptırım olacak mıdır?
Yaptırım olmaz. Ancak bütçenin etkin ve verimli dağılımı için gerçekçi tahminlere göre başvuru yapmanız önerilir ve aksi amaçlı fazla sayıdaki başvurular için KOSGEB tarafından başvurunuz revizyona açılabilir.
Başvuru Formunda 2 yeni personel istihdam edileceği beyan edildi ve onaylandı ancak 3 personel istihdam edilmek istenirse ne olur?
Ödeme talebi yapılmadıysa ve Program başvurusu yapılacak son tarih geçmedi ise, işletmenin bağlı olduğu Uygulama Birimine başvuru yapılarak başvurunun revizyonu için talepte bulunabilir. Ancak başvuru sıralamasının etkileneceği göz önünde bulundurulmalıdır.
Program başvurusuna geçici onay aldıktan sonra Ödeme Talep Formu doldurarak ödeme talep etmek için, yeni istihdam edilecek personellerin tümünün işe alımının tamamlanmasını beklemek gerekmekte midir?
Hayır. Başvuruda belirtilen personellerin her biri için ayrı olmak üzere; “Destek ödemesi için hangi şartlar bulunmaktadır?” bölümünde belirtilen şartlar karşılanmışsa ilgili personel için ödeme talebi yapılabilir.
İmam Hatip Liseleri, Güzel Sanatlar Liseleri, Spor Liseleri, Çıraklık Eğitim Merkezleri “mesleki / teknik lise” sayılır mı?
Hayır. Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğindeki mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu tanımı esas alınmaktadır.
Ancak; Çıraklık Eğitim Merkezi mezunlarına telafi dersi alma şartı ile tanınan imkandan yararlanarak meslek lisesi statüsünde mezuniyet belgesi alınması durumunda, bu gruptakiler destek kapsamında istihdam edilebilir.
Çok Programlı Anadolu Liselerinin mesleki bölümü mezunları ise, destek kapsamında istihdam edilebilir.
Kuruluş tarihi kriterleri nelerdir?
Birinci Bileşen için: 2019 yılı ve daha önce kurulan MKİ’ler başvurabilir.
İkinci Bileşen için: 2017 ve sonrasında kurulan yenilikçi genç MKİ’ler başvurabilir.
Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programına nasıl başvuru yapılır?
Başvuru kriterlerini karşılayan mikro ve küçük işletmeler www.kosgeb.gov.tr adresindeki “E-Hizmetler” menüsünden “Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı Başvurusu” alt menüsünü seçerek online başvuru yapabilecektir.
KOSGEB Veritabanına kayıtlı olmayan veya KOBİ Bilgi Beyannamesi güncel olmayan işletmeler, önce kayıt ve güncelleme işlemini yapmalıdır.
Başvuru için gerekli belgeler nelerdir?
Online başvuru dışında KOSGEB’e belge teslim edilmeyecektir. Sadece İkinci Bileşene yapılan başvurularda; işletmenin yenilikçi genç işletme kriterlerinden en az birini sağladığını gösteren belgenin taranarak başvuru sistemine yüklenmesi gerekmektedir.
Yan faaliyet (NACE) kodum uygun, başvurabilir miyim?
Evet, KOBi Beyannamesindeki sektör kodlarının herhangi biri Programın hedef kitlesine uygun olan MKİ’ler başvuru yapabilmektedir.
Hangi durumdaki işletmeler başvuruda bulunamayacaktır?
Ana faaliyeti Dünya Bankası tarafından kısıtlanan sektörlerdeki işletmeler bu desteğe başvuramayacaktır
www.kosgeb.gov.tr adresindeki Program Bilgilendirme Sayfasında yer alan “Destek Başvuru Şartları ve Destek Türü Menüsü”nden kısıtlanan sektörlerin listesini indirebilirsiniz.
Vergi veya SGK borcu olanlar başvuru yapabilecek midir?
İşletmeler, Başvuru Formunu doldururken varsa yasal sınırların üzerinde vadesi geçmiş vergi – SGK borçlarını kapatacaklarını veya yasal sınırların altına indireceklerini veya tecil ya da taksitlendireceklerini beyan ederek başvuru yapabilecektir. Bu işletmelerin destek ödemesi alabilmesi için, destek ödemesi öncesinde yasal limitlerin üzerindeki vadesi geçmiş vergi – SGK borçlarını kapatmış veya tecil ya da taksitlendirmiş olmaları gerekecektir.
Hangi tutarlardaki vergi ve SGK borçları yasal limit üstü sayılmaktadır?
Vergi borcu için 5.000 TL’nin üstü, SGK borcu içinse brüt asgari ücretin üstü yasal limitin üstündeki borç sayılmakta ve yasal limitlerin üstünde ödenmemiş / tecil – taksitlendirmesi yapılmamış borcu olanlara destek ödemesi yapılamamaktadır.
Destek başvuruları nasıl değerlendirilecek, ne zaman açıklanacaktır? Destek kapsamındaki personel ne zaman işe alınabilir ve destek ödemesi ne zaman yapılır?
Program başvuruları kısa süre içinde değerlendirilecek ve Başvuru Formunda belirtilen sayı / nitelikteki personelin 12 ay istihdamı ve geçmiş dönem istihdamının korunması taahhütüne istinaden başvurusu sırasına göre geçici onay verilecektir. Geçici onay verilen işletmeler, destek kapsamında istihdam edilen personelin SGK kayıtlarına yansımasını (en az 10 prim günü olmalıdır) takiben ödeme talep edebileceklerdir. Ödeme talebi başvuru sırasına göre, bütçenin yeterli olduğu sayıdaki işletmenin kesin onayı verilecektir. Ödeme talebi yapabilecek son tarih 25 Mayıs 2022’tir.
Destek ödeme süreci nasıl işleyecektir?
Destek ödemeleri, 6 ay + 6 ay şeklinde destek ödemesine esas iki taksit döneminin başında peşin olarak yapılacaktır.
Ödeme öncesinde ve sonrasında, resmi kayıtlardan (GİB, SGK) işletmenin aktif olduğu, geçmiş dönem ortalama istihdamının muhafaza ediliyor olduğu ve yeni personelin istihdam edildiği kontrol edilecektir. 6 aylık ilk taksit dönemine ilişkin yükümlülük yerine getirilmemişse 3 ay ek süre verilecek, 3 ay ek süre içinde yükümlülük tamamlanmışsa ikinci 6 aylık dönem ödenecektir.
Ödeme talebi, işletme tarafından www.kosgeb.gov.tr adresinde “E-Hizmetler” menüsünden yapılabilecektir.
Ödeme aşamasında yasal limitlerin üzerinde vadesi geçmiş ve tecil / taksitlendirilmemiş vergi ve sosyal güvenlik borcu olanlara destek ödenmeyecektir.
Personel en geç ne zamana kadar istihdam edilebilir?
Başvuru ve uygulama işlemleri takviminde belirtilen Ödeme Talep Formunun işletme tarafından onaylanabileceği son tarihten (25 Mayıs 2022) bir önceki ayda (Nisan) en az 10 prim gün şartının sağlanması gerektiğinden en geç 21 Nisan 2022 tarihine kadar personelin istihdam edilmesi gerekmektedir.
Personelin program kapsamında değerlendirilmesi için başvuru ilan tarihinden bir önceki ay (2021 Kasım) işletmede çalışmıyor olması gerekmektedir. Personelin başvurudan ya da başvuru onayından sonra işe alınması veya işletmede ilk kez işe alınıyor olması gerekmez.
Personeli istihdam ettikten sonraki aşamada nelere dikkat edilmelidir, kontrol ve takip işlemleri nasıl olacak?
İlgili taksit dönemine ilişkin destek ödemesinin yapılmasının ardından aşağıda belirtilen yeni istihdam oluşturma taahhütleri KOSGEB tarafından kontrol ve takip edilir:
a) Destek ödemesine esas taksit dönemi boyunca; SGK 4A’lı toplam personel sayısının, 2021 yılı SGK 4A’lı ortalama personel sayısına eşit veya fazla olması,
b) Destek ödemesine esas taksit dönemi boyunca; istihdam edilebilecek personelde aranan şartları taşıyan personelin istihdam edilmiş olması ve ayda en az 10 prim günü olması.
Destek ödemesine esas taksit dönemi ve bu dönemin bitişini takip eden azami 3 aylık ek süre ile birlikte toplam 9 aylık süre içinde birbirinden bağımsız olarak;
(a) şartı toplamda 6 ayda,
(b) şartı toplamda 6 ayda,
karşılanmış ise, ilgili taksit dönemi kapatılır ve varsa ikinci taksit dönemi başlatılır. Destek ödemesine esas taksit dönemi içinde (a) ve (b) şartlarının her ikisinin de aynı ay içerisinde sağlanmış olma koşulu aranmaz.
İkinci taksit dönemi için hangi durumda ödeme alabilirim?
Destek ödemesine esas birinci taksit döneminde istihdam taahhüdü ve ortalama istihdamın korunması şartlarının yerine getirilmesi durumunda ilgili taksit dönemi kapatılır ve varsa ikinci taksit dönemi başlatılır.
Desteklemeye esas taksit dönemi aylarının birinde ortalama istihdam korunamazsa ne olur?
6 aylık ilk taksit dönemine ilişkin yükümlülük yerine getirilmemişse 3 ay ek süre verilecek, 3 ay ek süre içinde yükümlülük tamamlanmışsa ikinci 6 aylık dönem ödenecektir. Taahhütleriyle ilgili yükümlülüklerini varsa verilen ek sürede de tamamlayamayan MKİ’lerden ise; verilen destek, ödeme tarihinden itibaren hesaplanacak yasal faizi ile tahsil edilecektir.
Destek kapsamında işe aldığım personel işten çıktı/çıkarıldı ne yapmalıyım?
Destek kapsamında istihdam taahhüdünde bulunulan personelin işten ayrılması/değiştirilmesi durumunda, şartlara uygun yeni bir personel istihdam edilebilir ve istihdam edilen personel için MKİ tarafından Ödeme Talep Formu güncellenir. “Personeli istihdam ettikten sonraki aşamada nelere dikkat edilmelidir” sorusunun cevabına ayrıca bakılmalıdır.
Destek, hangi giderlerin karşılanması için kullanılabilir?
- Personel giderleri
- İşyeri kirası
- Düzenli işletim giderleri (elektrik, ürün / hizmet üretimi ve tesis işletimine ilişkin doğal gaz gideri, su gideri, iletişim giderleri, sanayi bölgesi / sitelerine ödenen atık toplama giderleri)
- Malzeme giderleri (Destek başvurusundan önce üretim için tedarikçilerle siparişe bağlanmış hammadde veya sarf niteliğindeki üretim malzemesi giderleri)
- İkinci bileşen yararlanıcıları için ilave uygun gider: Teknolojik faaliyet giderleri (patent, telif, teknoloji lisanslama, test ve belgelendirme giderleri)
Uygun giderler kapsamındaki beyanlarım sonradan kontrol edilecek mi?
Evet. Örnekleme usulüyle kontrol edilecektir.
Bu program kapsamında Makine Teçhizat için destek alabilir miyim?
Hayır. Destek işletme sermayesi desteği olarak verilecek ve “Destek, hangi giderlerin karşılanması için kullanılabilir?” bölümünde belirtilen giderlerin karşılanması için kullanılabilecektir.
Desteğin GERİ ödemesi nasıl olacak?
MKİ tarafından yapılacak geri ödemeler, ilgili başvuru dönemine ilişkin başvuru ve uygulama işlemleri takviminde belirtilen son ödeme talep tarihinin içinde bulunduğu aydan itibaren 24 ayı ödemesiz olmak üzere, dörder aylık dönemler halinde 6 eşit taksitte yapılır. İlk geri ödeme taksiti 2024 Mayıs’tır.
EK - “2021 YILI ORTALAMA İSTİHDAMIN KORUNMASI” VE “ŞARTLARA UYGUN YENİ PERSONEL İSTİHDAM EDİLMESİ” KRİTERLERİNE SAYISAL ÖRNEKLER
Ortalama istihdam, 2021 yılı SGK 4A toplam prim gün sayısının 360’a bölünmesi ile bulunur. Çıkan sonuç tam sayı değilse, bir üst tam sayıya yuvarlanır.
ÖRNEK 1: İşletmenin 2021 yılında SGK 4 A kapsamındaki toplam prim günü sayısı 1.100 olsun. İşletme 2021 Aralık ayında 10 personel çalıştırıyor olsun. 2021 yılı istihdam ortalaması 1.100 / 360 =3,05 > üst tam sayıya tamamla > 4 olarak bulunur.
a) Ödeme talebini 2022 Ocak ayında yapıyor olsun ve 2022 Ocak ayındaki personel sayısı 3 olsun.
İşletme, şartlara uygun en az bir personeli Aralık ayında işe almış ve bu personelin en az 10 prim günü SGK kayıtlarına yansımış ise, 2022 Ocak ayında Ödeme Talep Formu doldurarak ödeme talep edebilir. Bu işletme örneğinde KOSGEB ödeme uygunluğu aşağıdaki şekilde değerlendirilir:
- İşletme ödeme talep ettiği aydan önceki ay (2021 Aralık) itibariyle 2021 yılı ortalama istihdamını korumuş mu? Evet (10 ≥4).
- İşletme ödeme talep ettiği aydan önceki ay (2021 Aralık) itibariyle şartlara uygun en az bir personeli en az 10 prim günü istihdam etmiş mi? Evet.
İşletme 2022 Ocak ayında ödeme talep edebilir ve destek alabilir.
b) Ödeme talebini 2022 Şubat ayında yapıyor olsun ve 2022 Ocak ayındaki personel sayısı 3, Şubat ayındaki personel sayısı 4 olsun.
İşletme, şartlara uygun en az bir personeli Aralık veya Ocak ayında işe almış ve bu personelin en az 10 prim günü 2022 Ocak itibariyle SGK kayıtlarına yansımış olsun. İşletme ödeme talep ettiği aydan önceki ay (2021 Ocak) itibariyle 2021 yılı ortalama istihdamını korumadığı için (3 < 4) 2022 Şubat ayında ödeme talep edemez ancak Mart ayında ödeme talep ederse durumu tekrar değerlendirilir.
ÖRNEK 2: İşletmenin 2021 yılında SGK 4 A kapsamındaki toplam prim günü sayısı 1.100 olsun. İşletme 2021 Aralık ayında 2 personel çalıştırıyor olsun. 2021 yılı istihdam ortalaması 1.100 / 360 =3,05 > üst tam sayıya tamamla > 4 olarak bulunur.
a) Ödeme talebini 2022 Ocak ayında yapıyor olsun ve 2022 Ocak ayındaki personel sayısı 4 olsun.
İşletme, şartlara uygun iki personeli mevcuda ilave olarak Aralık ayında işe almış (Aralık toplamı 4 olmuş) ve bu personelin en az 10 prim günü SGK kayıtlarına yansımış ise, 2022 Ocak ayında Ödeme Talep Formu doldurarak ödeme talep edebilir. Bu işletme örneğinde KOSGEB ödeme uygunluğu aşağıdaki şekilde değerlendirilir:
- İşletme ödeme talep ettiği aydan önceki ay (2021 Aralık) itibariyle 2021 yılı ortalama istihdamını korumuş mu? Evet (4 ≥4).
- İşletme ödeme talep ettiği aydan önceki ay (2021 Aralık) itibariyle şartlara uygun en az bir personeli en az 10 prim günü istihdam etmiş mi? Evet.
İşletme 2022 Ocak ayında ödeme talep edebilir ve destek alabilir.
a) Ödeme talebini 2022 Şubat ayında yapıyor olsun ve 2022 Ocak ayındaki personel sayısı 2 olsun.
İşletme, şartlara uygun iki personeli mevcuda ilave olarak Ocak ayında işe almış (Ocak toplamı 4 olmuş) ve bu personelin en az 10 prim günü SGK kayıtlarına yansımış ise, 2022 Şubat ayında Ödeme Talep Formu doldurarak ödeme talep edebilir. Bu işletme örneğinde KOSGEB ödeme uygunluğu aşağıdaki şekilde değerlendirilir:
- İşletme ödeme talep ettiği aydan önceki ay (2021 Ocak) itibariyle 2021 yılı ortalama istihdamını korumuş mu? Evet (4 ≥4).
- İşletme ödeme talep ettiği aydan önceki ay (2021 Ocak) itibariyle şartlara uygun en az bir personeli en az 10 prim günü istihdam etmiş mi? Evet.
İşletme 2022 Şubat ayında ödeme talep edebilir ve destek alabilir.
Kaynak : KOSGEB https://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/genel/detay/7579/proje-ozeti
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
KOSGEB Hızlı Destek Programı hakkında bilmeniz gerekenler
Covid - 19 Salgını Kapsamında KOSGEB Mikro ve Küçük İşletmelere (MKİ) Hızlı Destek Programında Sık Sorulan Soruları ve Cevaplarını Hakan Kavurmacı derledi. - SIK SORULAN SORULAR –
KOSGEB Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı ile ilgili şartlar ve destek türü hakkında bilgiye nereden ulaşabilirim?
www.kosgeb.gov.tr adresindeki Program Bilgilendirme Sayfasından bilgi alabilirsiniz. Program, Covid-19 salgınından etkilenen imalat ve tamamlayıcısı sektörler ile Covid-19 salgınının nispeten yoğun etkilediği bazı hizmet ve ticaret sektörlerindeki mikro ve küçük ölçekli işletmelere (MKİ’ler) yöneliktir. Program kapsamında; geçmiş dönem ortalama istihdam seviyelerini koruyarak yeni personel istihdam eden MKİ’lere, yeni istihdam edilecek personel başına 100 Bin TL faizsiz, komisyonsuz ve teminatsız geri ödemeli destek verilecektir.
Başvuru dönemi ne zaman ilan edildi, son başvuru tarihi nedir?
Başvuru dönemi, 2021 Aralık ayında ilan edildi (31.12.2021). Program başvuruları 31 Mart 2022’ye kadar yapılabilecektir. Program başvurusuna geçici onay verilen işletmelerin, istihdam edilen personel için ödeme talebi yapabilecekleri son tarih 25 Mayıs 2022’dir. Detaylı takvim (yeni personelin işe alınabileceği son tarih vb.), Program Bilgilendirme Sayfasındaki Başvuru ve Uygulama İşlemleri Takviminde belirtilmektedir.
Programın 2021 yılındaki başvuru dönemlerine başvuran ve destek alan işletmeler, şartları karşılamak kaydıyla yeni başvuru döneminde başvuru yapabilir mi?
Evet.
Destek kapsamına giren sektörler hangileridir?
Destek Programının sektörel hedef kitlesi; imalat, bilgisayar programlama, bilimsel Ar-Ge sektörleri ile Covid-19 salgınının nispeten daha fazla etkilediği bazı hizmet ve ticaret sektörleridir. Destekten yararlanabilecek MKİ’lerin sektörleri; Program Bilgilendirme Sayfasında yayınlanan Program Kapsamındaki Sektörler Tablosunda belirtilmektedir. Tabloyu indirmek için TIKLAYINIZ. (PDF olarak indirmek için tıklayınız: NACE ikili kodlar , NACE altılı kodlar)
Mikro işletme ve küçük işletme nedir? Destek almak için KOSGEB’e kayıtlı olmak gerekiyor mu?
Mikro işletme; 10 kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri 3 milyon TL’yi aşmayan işletmedir. Küçük işletme; 50 kişiden az yıllık çalışan istihdam eden ve yıllık net satış hasılatı veya mali bilançosundan herhangi biri 25 milyon TL’yi aşmayan işletmedir. Ölçek değişikliği, ölçeği etkileyen sayısal sınırların iki yıl üst üste aşılması ile olmakta, ayrıca işletmenin %25 ve üstündeki bağlı ve ortak işletmelerinin verileri de dikkate alınmaktadır. İşletmenizin mikro veya küçük işletme olup olmadığının öğrenilmesinin kesin yolu, www.kosgeb.gov.tr adresindeki E-Hizmetler menüsünden KOBİ Beyannamesi doldurmaktır.
KOSGEB Veritabanına kayıtlı olmayan veya KOBİ Beyannamesi güncel olmayan işletmeler, önce kayıt ve güncelleme işlemini yapmalıdır.
Başvuru ve destek kullanım kriteri nedir? Destek türü ve tutarı nedir? Destek kapsamında istihdam edilecek yeni personelde aranan şartlar nedir?
Başvuru kriterleri:
Destek kapsamındaki sektörlerde faaliyet gösteren ve pandeminin ülkemizde görülmesinden önceki yıl olan 2019 yılında en az 75 bin TL net satış hasılatı olan mikro ve küçük ölçekli işletmeler BİRİNCİ BİLEŞENe başvurabilecektir.
Buradaki mali kriter, pandemiden önce de faal olmanın göstergesi sayılmaktadır.
Ancak; 2017 ve sonrasında kurulan yenilikçi genç mikro ve küçük işletmelerde* 75 Bin TL net satış hasılatı kriteri aranmayacak ve bu işletmeler İKİNCİ BİLEŞENe başvurabilecektir.
* Yenilikçi genç işletme: 2017 ve sonrasında kurulmuş olup, başvuru tarihi itibariyle aşağıdaki şartlardan herhangi birini sağlayan işletmelerdir:
- Merkez ya da şube adresi itibariyle TEKMER veya TGB’de faaliyet gösteren MKİ’ler.
- Kamu kaynaklarıyla desteklenen Ar-Ge ve/veya inovasyon projesi başarı ile tamamlanmış veya projesinin süresi devam etmekte olan MKİ’ler.
- 2017 ve sonrasında patent belgesi almış olan MKİ’ler.
- 2017 ve sonrasında Teknolojik Ürün Deneyim Belgesi (TÜR deneyim belgesi) almış olan MKİ’ler.
Destek kullanım kriterleri ve destek tutarı:
Program kapsamında; 1981 ve sonrası doğumlu, başvuru ilanından geriye son 3 yılda (2021 Aralık – 2018 Aralık) 180 günden fazla çalışmamış üniversite veya mesleki ya da teknik lise mezunu en az bir yeni personelin “12 ay boyunca istihdam edilmesi taahhüdü”, “Başvuru dönemi ilanından önceki 12 aylık (2021 Ocak - Aralık) ortalama istihdamın korunması” şartı ile; yeni istihdam edilecek personel başına 100 Bin TL geri ödemeli destek verilecektir.
İşletme sahibi kadın ise veya işe alınan personel kadın ise, destek personel başına 10 Bin TL artırımlı olarak uygulanacaktır. Mikro işletmeler en fazla 2 personel, küçük işletmeler en fazla 5 personel için destek alabilecektir.
Destek ödemesi aşamasında işletme faal olmalı ve yasal limitlerin üzerinde vadesi geçmiş ve tecil / taksitlendirilmemiş vergi ve sosyal güvenlik borcu bulunmamalıdır.
Destek ödemesi alan MKİ’nin, ödeme talebinden önceki aydan başlamak üzere 12 ay boyunca (6 + 6 aydan oluşan iki taksit dönemi boyunca); yeni istihdamı sürdürmesi ve geçmiş dönem ortalama istihdam seviyesini koruması gerekmektedir.
İşletme sahibinin kadın olması ile ilgili 10 Bin TL artırımlı uygulamada kriter nedir?
Başvuru sırasında sahibi kadın olan veya %51 ve üstü hissesi tek başına bir kadın ortağa ait olan işletmeler bu artırımlı destekten yararlanabilir.
Ür-Ge desteği alanlar yenilikçi genç işletme olarak İkinci Bileşene başvurabilir mi?
Hayır. Ür-Ge desteği 2. Bileşen kapsamına girmemektedir.
Destek ödemesi için hangi şartlar bulunmaktadır?
Destek ödemesi; Ödeme Talep Formunun MKİ tarafından ilk onayından önceki ayda aşağıdaki ödeme ön şartların tümünün sağlanması halinde yapılır:
- SGK 4A’lı toplam personel sayısının, 2021 yılı SGK 4A’lı ortalama personel sayısına eşit veya fazla olması,
- İstihdam edilebilecek personelde aranan şartları taşıyan personelin istihdam edilmiş olması ve en az 10 prim günü olması,
- İşletmenin faal olması,
- Ödeme aşamasında yasal limitlerin üzerinde vadesi geçmiş ve tecil / taksitlendirilmemiş vergi ve sosyal güvenlik borcu olmaması.
Personelin “yeni” sayılması ile ilgili kriter nedir? Program başvurusundan önce veya KOSGEB onayından önce işe alınan personel desteklenir mi?
Başvuru döneminin ilanından önceki ayda (2021 Kasım) işletmede çalışmıyor olan personel yeni sayılacaktır. Buna göre örneğin; 2021 Kasım ayında işletmede çalışmıyor olan ve 2021 Aralık ayında işe alınmış olan personel, işletmenin başvuru tarihi veya KOSGEB’in onay tarihi dikkate alınmaksızın “yeni personel” olma kriterini karşılar.
“2021 yılı ortalama istihdamın korunması” ve “şartlara uygun yeni personel istihdam edilmesi” kriterlerine sayısal örnek verebilir misiniz?
Dokümanın sonundaki Ek’te bu konuda sayısal örnek bulabilirsiniz.
Alınacak personel tam zamanlı çalışmak zorunda mıdır, kısmi zamanlı çalışabilir mi?
Destek kapsamında istihdam edilen personelin işletmede çalışması gereken asgari süre ve prim günü mevzuatta belirtilmiştir. Bu süreye uymak kaydı ile destek verilir. Ancak; amacın yeni istihdam oluşturulması olan bir destek uygulamasında, bu sürenin en alt düzeyden ücret ödenmesi amacıyla kısa tutulması, personel başka yerde çalışmakta iken sadece destekten yararlanmak üzere muvazaalı şekilde yararlanıcı işletmede çalışır gösterilmesi şeklindeki uygulamalar KOSGEB tarafından değerlendirilir.
Geçmiş dönemde (2021) SGK 4 A kapsamında hiç personeli olmayan işletme başvurabilir mi?
2021 yılında SGK 4A’lı personeli olmayanlar da koşulları sağlayan yeni personel istihdam etmek kaydıyla destekten yararlanabilir.
İstihdam edilecek yeni personelin son 3 yılda 180 günden fazla çalışmaması şartında hangi kurallar geçerlidir?
Başvurunun ilan edildiği aydan geriye doğru 3 yılık dönem içinde (2021 Aralık – 2018 Aralık) SGK 4A’lı prim günü toplamının 180’i geçmemiş olması gerekmektedir. Öğrenim dönemindeki staj günleri düşülecektir.
Personel mesleki/ teknik lise mezunu veya iki yıllık üniversite mezunu ancak 4 yılık lisans eğitimine devam ediyorsa destek kapsamında işe alınabilir mi?
Mezuniyet şartı karşılanmış sayılır. Ancak, üniversite eğitimi devam ederken personelin işletmede başvuruda belirtilen çalışma alanında çalışması durumu KOSGEB müdürlükleri tarafından işletmeden alınacak bilgilere göre (işin niteliği ile bağlantılı olarak bizzat işletme yerinde bulunulması gereken asgari makul süre vb. hususlar) değerlendirilecektir.
Diğer bir kurumun istihdam desteği kapsamında işe alınan personel için MKİ hızlı destek programından destek alınabilir mi?
Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı kapsamındaki destek “işletme sermayesi desteği”dir. KOSGEB Uygulama Birimleri, desteğin harcanacağı gider türleri konusunda vereceğiniz bilgiler çerçevesinde talebinizi değerlendirecek ve KOSGEB’den alınacak desteğin de diğer bir kurumdan alınacak desteğin de aynı personelin istihdamının finanse edilmesi için kullanılacak olması ve başka gider beyan edilmemesi durumunda talebiniz için olumlu cevap veremeyecektir.
SGK 4B kapsamında kendi işyerinde çalışan biri kişi işletmesini kapatmış ise ve istihdam edilebilecek personelde aranan şartları diğer şartları taşıyorsa destek kapsamında işe alınabilir mi?
Alınabilir. Personelin, başvuru döneminin ilan edildiği aydan itibaren son 3 yıl içinde toplam SGK 4A’lı prim günü sayısı 180’den fazla olmamalıdır.
Başvuru Formunda örneğin 3 yeni personel istihdam edileceği beyan edildi ancak 2 yeni personel alındı. Bu durumda bir yaptırım olacak mıdır?
Yaptırım olmaz. Ancak bütçenin etkin ve verimli dağılımı için gerçekçi tahminlere göre başvuru yapmanız önerilir ve aksi amaçlı fazla sayıdaki başvurular için KOSGEB tarafından başvurunuz revizyona açılabilir.
Başvuru Formunda 2 yeni personel istihdam edileceği beyan edildi ve onaylandı ancak 3 personel istihdam edilmek istenirse ne olur?
Ödeme talebi yapılmadıysa ve Program başvurusu yapılacak son tarih geçmedi ise, işletmenin bağlı olduğu Uygulama Birimine başvuru yapılarak başvurunun revizyonu için talepte bulunabilir. Ancak başvuru sıralamasının etkileneceği göz önünde bulundurulmalıdır.
Program başvurusuna geçici onay aldıktan sonra Ödeme Talep Formu doldurarak ödeme talep etmek için, yeni istihdam edilecek personellerin tümünün işe alımının tamamlanmasını beklemek gerekmekte midir?
Hayır. Başvuruda belirtilen personellerin her biri için ayrı olmak üzere; “Destek ödemesi için hangi şartlar bulunmaktadır?” bölümünde belirtilen şartlar karşılanmışsa ilgili personel için ödeme talebi yapılabilir.
İmam Hatip Liseleri, Güzel Sanatlar Liseleri, Spor Liseleri, Çıraklık Eğitim Merkezleri “mesleki / teknik lise” sayılır mı?
Hayır. Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğindeki mesleki ve teknik ortaöğretim kurumu tanımı esas alınmaktadır.
Ancak; Çıraklık Eğitim Merkezi mezunlarına telafi dersi alma şartı ile tanınan imkandan yararlanarak meslek lisesi statüsünde mezuniyet belgesi alınması durumunda, bu gruptakiler destek kapsamında istihdam edilebilir.
Çok Programlı Anadolu Liselerinin mesleki bölümü mezunları ise, destek kapsamında istihdam edilebilir.
Kuruluş tarihi kriterleri nelerdir?
Birinci Bileşen için: 2019 yılı ve daha önce kurulan MKİ’ler başvurabilir.
İkinci Bileşen için: 2017 ve sonrasında kurulan yenilikçi genç MKİ’ler başvurabilir.
Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programına nasıl başvuru yapılır?
Başvuru kriterlerini karşılayan mikro ve küçük işletmeler www.kosgeb.gov.tr adresindeki “E-Hizmetler” menüsünden “Mikro ve Küçük İşletmelere Hızlı Destek Programı Başvurusu” alt menüsünü seçerek online başvuru yapabilecektir.
KOSGEB Veritabanına kayıtlı olmayan veya KOBİ Bilgi Beyannamesi güncel olmayan işletmeler, önce kayıt ve güncelleme işlemini yapmalıdır.
Başvuru için gerekli belgeler nelerdir?
Online başvuru dışında KOSGEB’e belge teslim edilmeyecektir. Sadece İkinci Bileşene yapılan başvurularda; işletmenin yenilikçi genç işletme kriterlerinden en az birini sağladığını gösteren belgenin taranarak başvuru sistemine yüklenmesi gerekmektedir.
Yan faaliyet (NACE) kodum uygun, başvurabilir miyim?
Evet, KOBi Beyannamesindeki sektör kodlarının herhangi biri Programın hedef kitlesine uygun olan MKİ’ler başvuru yapabilmektedir.
Hangi durumdaki işletmeler başvuruda bulunamayacaktır?
Ana faaliyeti Dünya Bankası tarafından kısıtlanan sektörlerdeki işletmeler bu desteğe başvuramayacaktır
www.kosgeb.gov.tr adresindeki Program Bilgilendirme Sayfasında yer alan “Destek Başvuru Şartları ve Destek Türü Menüsü”nden kısıtlanan sektörlerin listesini indirebilirsiniz.
Vergi veya SGK borcu olanlar başvuru yapabilecek midir?
İşletmeler, Başvuru Formunu doldururken varsa yasal sınırların üzerinde vadesi geçmiş vergi – SGK borçlarını kapatacaklarını veya yasal sınırların altına indireceklerini veya tecil ya da taksitlendireceklerini beyan ederek başvuru yapabilecektir. Bu işletmelerin destek ödemesi alabilmesi için, destek ödemesi öncesinde yasal limitlerin üzerindeki vadesi geçmiş vergi – SGK borçlarını kapatmış veya tecil ya da taksitlendirmiş olmaları gerekecektir.
Hangi tutarlardaki vergi ve SGK borçları yasal limit üstü sayılmaktadır?
Vergi borcu için 5.000 TL’nin üstü, SGK borcu içinse brüt asgari ücretin üstü yasal limitin üstündeki borç sayılmakta ve yasal limitlerin üstünde ödenmemiş / tecil – taksitlendirmesi yapılmamış borcu olanlara destek ödemesi yapılamamaktadır.
Destek başvuruları nasıl değerlendirilecek, ne zaman açıklanacaktır? Destek kapsamındaki personel ne zaman işe alınabilir ve destek ödemesi ne zaman yapılır?
Program başvuruları kısa süre içinde değerlendirilecek ve Başvuru Formunda belirtilen sayı / nitelikteki personelin 12 ay istihdamı ve geçmiş dönem istihdamının korunması taahhütüne istinaden başvurusu sırasına göre geçici onay verilecektir. Geçici onay verilen işletmeler, destek kapsamında istihdam edilen personelin SGK kayıtlarına yansımasını (en az 10 prim günü olmalıdır) takiben ödeme talep edebileceklerdir. Ödeme talebi başvuru sırasına göre, bütçenin yeterli olduğu sayıdaki işletmenin kesin onayı verilecektir. Ödeme talebi yapabilecek son tarih 25 Mayıs 2022’tir.
Destek ödeme süreci nasıl işleyecektir?
Destek ödemeleri, 6 ay + 6 ay şeklinde destek ödemesine esas iki taksit döneminin başında peşin olarak yapılacaktır.
Ödeme öncesinde ve sonrasında, resmi kayıtlardan (GİB, SGK) işletmenin aktif olduğu, geçmiş dönem ortalama istihdamının muhafaza ediliyor olduğu ve yeni personelin istihdam edildiği kontrol edilecektir. 6 aylık ilk taksit dönemine ilişkin yükümlülük yerine getirilmemişse 3 ay ek süre verilecek, 3 ay ek süre içinde yükümlülük tamamlanmışsa ikinci 6 aylık dönem ödenecektir.
Ödeme talebi, işletme tarafından www.kosgeb.gov.tr adresinde “E-Hizmetler” menüsünden yapılabilecektir.
Ödeme aşamasında yasal limitlerin üzerinde vadesi geçmiş ve tecil / taksitlendirilmemiş vergi ve sosyal güvenlik borcu olanlara destek ödenmeyecektir.
Personel en geç ne zamana kadar istihdam edilebilir?
Başvuru ve uygulama işlemleri takviminde belirtilen Ödeme Talep Formunun işletme tarafından onaylanabileceği son tarihten (25 Mayıs 2022) bir önceki ayda (Nisan) en az 10 prim gün şartının sağlanması gerektiğinden en geç 21 Nisan 2022 tarihine kadar personelin istihdam edilmesi gerekmektedir.
Personelin program kapsamında değerlendirilmesi için başvuru ilan tarihinden bir önceki ay (2021 Kasım) işletmede çalışmıyor olması gerekmektedir. Personelin başvurudan ya da başvuru onayından sonra işe alınması veya işletmede ilk kez işe alınıyor olması gerekmez.
Personeli istihdam ettikten sonraki aşamada nelere dikkat edilmelidir, kontrol ve takip işlemleri nasıl olacak?
İlgili taksit dönemine ilişkin destek ödemesinin yapılmasının ardından aşağıda belirtilen yeni istihdam oluşturma taahhütleri KOSGEB tarafından kontrol ve takip edilir:
a) Destek ödemesine esas taksit dönemi boyunca; SGK 4A’lı toplam personel sayısının, 2021 yılı SGK 4A’lı ortalama personel sayısına eşit veya fazla olması,
b) Destek ödemesine esas taksit dönemi boyunca; istihdam edilebilecek personelde aranan şartları taşıyan personelin istihdam edilmiş olması ve ayda en az 10 prim günü olması.
Destek ödemesine esas taksit dönemi ve bu dönemin bitişini takip eden azami 3 aylık ek süre ile birlikte toplam 9 aylık süre içinde birbirinden bağımsız olarak;
(a) şartı toplamda 6 ayda,
(b) şartı toplamda 6 ayda,
karşılanmış ise, ilgili taksit dönemi kapatılır ve varsa ikinci taksit dönemi başlatılır. Destek ödemesine esas taksit dönemi içinde (a) ve (b) şartlarının her ikisinin de aynı ay içerisinde sağlanmış olma koşulu aranmaz.
İkinci taksit dönemi için hangi durumda ödeme alabilirim?
Destek ödemesine esas birinci taksit döneminde istihdam taahhüdü ve ortalama istihdamın korunması şartlarının yerine getirilmesi durumunda ilgili taksit dönemi kapatılır ve varsa ikinci taksit dönemi başlatılır.
Desteklemeye esas taksit dönemi aylarının birinde ortalama istihdam korunamazsa ne olur?
6 aylık ilk taksit dönemine ilişkin yükümlülük yerine getirilmemişse 3 ay ek süre verilecek, 3 ay ek süre içinde yükümlülük tamamlanmışsa ikinci 6 aylık dönem ödenecektir. Taahhütleriyle ilgili yükümlülüklerini varsa verilen ek sürede de tamamlayamayan MKİ’lerden ise; verilen destek, ödeme tarihinden itibaren hesaplanacak yasal faizi ile tahsil edilecektir.
Destek kapsamında işe aldığım personel işten çıktı/çıkarıldı ne yapmalıyım?
Destek kapsamında istihdam taahhüdünde bulunulan personelin işten ayrılması/değiştirilmesi durumunda, şartlara uygun yeni bir personel istihdam edilebilir ve istihdam edilen personel için MKİ tarafından Ödeme Talep Formu güncellenir. “Personeli istihdam ettikten sonraki aşamada nelere dikkat edilmelidir” sorusunun cevabına ayrıca bakılmalıdır.
Destek, hangi giderlerin karşılanması için kullanılabilir?
- Personel giderleri
- İşyeri kirası
- Düzenli işletim giderleri (elektrik, ürün / hizmet üretimi ve tesis işletimine ilişkin doğal gaz gideri, su gideri, iletişim giderleri, sanayi bölgesi / sitelerine ödenen atık toplama giderleri)
- Malzeme giderleri (Destek başvurusundan önce üretim için tedarikçilerle siparişe bağlanmış hammadde veya sarf niteliğindeki üretim malzemesi giderleri)
- İkinci bileşen yararlanıcıları için ilave uygun gider: Teknolojik faaliyet giderleri (patent, telif, teknoloji lisanslama, test ve belgelendirme giderleri)
Uygun giderler kapsamındaki beyanlarım sonradan kontrol edilecek mi?
Evet. Örnekleme usulüyle kontrol edilecektir.
Bu program kapsamında Makine Teçhizat için destek alabilir miyim?
Hayır. Destek işletme sermayesi desteği olarak verilecek ve “Destek, hangi giderlerin karşılanması için kullanılabilir?” bölümünde belirtilen giderlerin karşılanması için kullanılabilecektir.
Desteğin GERİ ödemesi nasıl olacak?
MKİ tarafından yapılacak geri ödemeler, ilgili başvuru dönemine ilişkin başvuru ve uygulama işlemleri takviminde belirtilen son ödeme talep tarihinin içinde bulunduğu aydan itibaren 24 ayı ödemesiz olmak üzere, dörder aylık dönemler halinde 6 eşit taksitte yapılır. İlk geri ödeme taksiti 2024 Mayıs’tır.
EK - “2021 YILI ORTALAMA İSTİHDAMIN KORUNMASI” VE “ŞARTLARA UYGUN YENİ PERSONEL İSTİHDAM EDİLMESİ” KRİTERLERİNE SAYISAL ÖRNEKLER
Ortalama istihdam, 2021 yılı SGK 4A toplam prim gün sayısının 360’a bölünmesi ile bulunur. Çıkan sonuç tam sayı değilse, bir üst tam sayıya yuvarlanır.
ÖRNEK 1: İşletmenin 2021 yılında SGK 4 A kapsamındaki toplam prim günü sayısı 1.100 olsun. İşletme 2021 Aralık ayında 10 personel çalıştırıyor olsun. 2021 yılı istihdam ortalaması 1.100 / 360 =3,05 > üst tam sayıya tamamla > 4 olarak bulunur.
a) Ödeme talebini 2022 Ocak ayında yapıyor olsun ve 2022 Ocak ayındaki personel sayısı 3 olsun.
İşletme, şartlara uygun en az bir personeli Aralık ayında işe almış ve bu personelin en az 10 prim günü SGK kayıtlarına yansımış ise, 2022 Ocak ayında Ödeme Talep Formu doldurarak ödeme talep edebilir. Bu işletme örneğinde KOSGEB ödeme uygunluğu aşağıdaki şekilde değerlendirilir:
- İşletme ödeme talep ettiği aydan önceki ay (2021 Aralık) itibariyle 2021 yılı ortalama istihdamını korumuş mu? Evet (10 ≥4).
- İşletme ödeme talep ettiği aydan önceki ay (2021 Aralık) itibariyle şartlara uygun en az bir personeli en az 10 prim günü istihdam etmiş mi? Evet.
İşletme 2022 Ocak ayında ödeme talep edebilir ve destek alabilir.
b) Ödeme talebini 2022 Şubat ayında yapıyor olsun ve 2022 Ocak ayındaki personel sayısı 3, Şubat ayındaki personel sayısı 4 olsun.
İşletme, şartlara uygun en az bir personeli Aralık veya Ocak ayında işe almış ve bu personelin en az 10 prim günü 2022 Ocak itibariyle SGK kayıtlarına yansımış olsun. İşletme ödeme talep ettiği aydan önceki ay (2021 Ocak) itibariyle 2021 yılı ortalama istihdamını korumadığı için (3 < 4) 2022 Şubat ayında ödeme talep edemez ancak Mart ayında ödeme talep ederse durumu tekrar değerlendirilir.
ÖRNEK 2: İşletmenin 2021 yılında SGK 4 A kapsamındaki toplam prim günü sayısı 1.100 olsun. İşletme 2021 Aralık ayında 2 personel çalıştırıyor olsun. 2021 yılı istihdam ortalaması 1.100 / 360 =3,05 > üst tam sayıya tamamla > 4 olarak bulunur.
a) Ödeme talebini 2022 Ocak ayında yapıyor olsun ve 2022 Ocak ayındaki personel sayısı 4 olsun.
İşletme, şartlara uygun iki personeli mevcuda ilave olarak Aralık ayında işe almış (Aralık toplamı 4 olmuş) ve bu personelin en az 10 prim günü SGK kayıtlarına yansımış ise, 2022 Ocak ayında Ödeme Talep Formu doldurarak ödeme talep edebilir. Bu işletme örneğinde KOSGEB ödeme uygunluğu aşağıdaki şekilde değerlendirilir:
- İşletme ödeme talep ettiği aydan önceki ay (2021 Aralık) itibariyle 2021 yılı ortalama istihdamını korumuş mu? Evet (4 ≥4).
- İşletme ödeme talep ettiği aydan önceki ay (2021 Aralık) itibariyle şartlara uygun en az bir personeli en az 10 prim günü istihdam etmiş mi? Evet.
İşletme 2022 Ocak ayında ödeme talep edebilir ve destek alabilir.
a) Ödeme talebini 2022 Şubat ayında yapıyor olsun ve 2022 Ocak ayındaki personel sayısı 2 olsun.
İşletme, şartlara uygun iki personeli mevcuda ilave olarak Ocak ayında işe almış (Ocak toplamı 4 olmuş) ve bu personelin en az 10 prim günü SGK kayıtlarına yansımış ise, 2022 Şubat ayında Ödeme Talep Formu doldurarak ödeme talep edebilir. Bu işletme örneğinde KOSGEB ödeme uygunluğu aşağıdaki şekilde değerlendirilir:
- İşletme ödeme talep ettiği aydan önceki ay (2021 Ocak) itibariyle 2021 yılı ortalama istihdamını korumuş mu? Evet (4 ≥4).
- İşletme ödeme talep ettiği aydan önceki ay (2021 Ocak) itibariyle şartlara uygun en az bir personeli en az 10 prim günü istihdam etmiş mi? Evet.
İşletme 2022 Şubat ayında ödeme talep edebilir ve destek alabilir.
Kaynak : KOSGEB https://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/genel/detay/7579/proje-ozeti
Haftanın popüler haberleri
Annenizi şımartın! Her bütçeye uygun Anneler Günü hediye önerileri
Annenizi mutlu etmek için pahalı hediyelere gerek yok! Düşük bütçeyle alabileceğiniz, anlamlı ve kullanışlı hediye fikirlerini keşfedin.
Özlem Kaynak, Haleon Orta Doğu ve Afrika Genel Müdürü oldu
Haleon, Orta Doğu ve Afrika bölgesindeki operasyonlarını Özlem Kaynak’a emanet etti.
Ogilvy PR’ın genel müdürü Duygu Çavdar oldu
Ogilvy 4129 çatısı altındaki Ogilvy PR’ın genel müdürü iletişim danışmanlığı sektöründe 18 yıllık deneyime sahip Duygu Çavdar oldu.
Anneler Gününde e-ticaretin yüzde 40 artması öngörülüyor
Anneler Günü'nün etkisiyle e-ticarette satılan ürün adedi, trafik ve ciroda ortalamanın üzerinde bir seyir gözlemlediği duyuruldu.
TOBB İkiz Kuleler, Avrupa Birliği renkleriyle ışıklandırıldı
TOBB İkiz Kuleler, 9 Mayıs Avrupa Günü nedeniyle Avrupa Birliği renkleriyle ışıklandırıldı.
Anneler Gününde 415 meslek dalında hareketlilik bekleniyor
TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, annelerimizin yüzünü güldürmek için Anneler Günü’nün bir fırsat olduğunu dile getirdi.
Şahin Tulga cevapladı: Müşteri neden sizi tercih etsin?
Güçlü gazeteci ve iletişim danışmanı Yaprak Özer ile HP Türkiye Eski Genel Müdürü Şahin Tulga Müşteri Neden Sizi Tercih Etsin? söyleşisinde bir araya geldiler.
TOGG, Trumore'de 2,5 milyonluk satış hedefliyor
TOGG Üst Yöneticisi Karakaş: Trumore'un kullanıcı sayısını 2,5 milyonun iki katına çıkarmayı hedefliyoruz.
MÜSİAD Başkanı Burhan Özdemir kimdir
MÜSİAD Başkanlığına seçilen Burhan Özdemir, iş dünyasında OPTİMAL Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanıdır.
MÜSİAD Başkanlığına Burhan Özdemir seçildi
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanlığına Burhan Özdemir seçildi.
IDEX İstanbul Uluslararası Dental Fuarı başladı
100’ün üzerinde ülkeden yaklaşık 30 bin yabancı ziyaretçi, İstanbul Fuar Merkezi’nde düzenlenen IDEX İstanbul Uluslararası Dental Fuar ve Konferansı’nda buluştu.
İzocam'dan iş güvenliği farkındalığı
İzocam, Sıfır iş kazası, sıfır çevre kazası ve sıfır meslek hastalığı hedefiyle çalışmalarını sürdürüyor.
Fadime Gül Alkaya: Türkiye'de 166 bini aşkın çölyak hastası bulunuyor
Diyetisyen Fadime Gül Alkaya: Türkiye'de 166 bini aşkın çölyak hastası bulunuyor dedi.
Egiad ve Esiad İzmir'de yapay zekanın yol haritasını çizecek
EGİAD ve ESİAD, iş dünyasının dijital dönüşüm yolculuğuna yön vermek amacıyla bir kez daha güçlerini birleştiriyor.
AKUT’un yeni Yönetim Kurulu Başkanı Barış Altan Doğan oldu
AKUT Olağan Genel Kurulunda Barış Altın Doğan Yönetim Kurulu Başkanı seçildi.
Fındık ihracatında şampiyon Trabzon
2025 yılının ilk üç ayında; ülkemizden 78 bin 755 Ton fındık ihracatı gerçekleştirilerek 643 Milyon 680 bin dolar tutarında döviz girdisi elde edildi.
DKİB Genel Sekreterliğine Ongan Bahadır atandı
Doğu Karadeniz İhracatçı Birlikleri, Genel Sekreterlik görevine Ongan Bahadır'ın atandığını duyurdu.
Bolat, Irak'a yatırım fırsatlarını desteklediklerini duyurdu
Ticaret Bakanı Ömer Bolat "Türk özel sektörünün Irak'taki yatırım fırsatlardan yararlanmasını destekliyoruz" dedi.
Ülker Bisküvi YK Başkanlığına Ahmet Bal seçildi
Ülker Bisküvi şirketi Yönetim Kurulu görev dağılımını duyurdu.
Karsu Tekstil YK Başkanlığına Sıla Azra Seyok seçildi
Karsu Tekstil, yönetim kurulu görev dağılımını duyurdu.
Bilim Kahramanları Derneğinden Bilim Gençlerle Kazanacak projesi
Bilim Kahramanları Derneği'nin öncülüğünde Bilim Gençlerle Kazanacak Projesi kapsamında bilim etkinlikleri düzenlenecek.
Astoria Grande kruvaziyeri 947 yolcusuyla Trabzon'a geldi
Türkiye'deki çeşitli limanlara uğrayan "Astoria Grande" kruvaziyeri, 947 yolcusuyla Trabzon'a geldi.
Hava yoluyla seyahat eden yolcu sayısı 4 ayda 64,2 milyonu aştı
Havalimanlarına iniş-kalkış yapan uçak sayısının iç hatlarda 73 bin 657, dış hatlarda 71 bin 151 olduğu açıklandı.
P&G'den Oya Öngör'e küresel görev
P&G Türkiye, Kafkasya ve Orta Asya Yönetim Kurulu Başkanlığı’na Oya Öngör atandı.
Sosyal medya kullanıcısı sayısı 58,5 milyona ulaştı
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, sosyal medya kullanıcı sayısının 58,5 milyona ulaştığını bildirdi.
Goodyear, Auto Bild tarafından Yılın En İyi Üreticisi seçildi
Goodyear, Auto Bild tarafından Yaz Lastiklerinde Yılın En İyi Üreticisi seçildi.
IAB Başkanı Cüneyt Devrim'den Ad Net Zero imzacısı olmaya davet
Ad Net Zero’nun Türkiye temsilcisi REPİD’in imzacılarından biri olan IAB, sektör paydaşlarını ve üyelerini Ad Net Zero Türkiye imzacısı olmaya davet ediyor.
Danimarkalı JYSK, Türkiye'de yeni mağazalar açacak
Danimarka merkezli ev eşyası perakendecisi JYSK, İlkbahar Yaz Yeni Sezon bahçe mobilyaları koleksiyonunu özel bir 'Yaza Merhaba' etkinliğiyle tanıttı.
Doğan Trend ve ALJ Finans işbirliği ile motosiklete kolay erişim
Suzuki, Vespa, Aprilia, Piaggio, Moto Guzzi, KYMCO ve elektrikli motosiklet Silence markalarında geçerli yeni bir taşıt kredisi uygulaması başladı.
TEI, Türkiye'nin En Mutlu İş Yeri seçildi
TEI, “Türkiye’nin En Mutlu İş Yeri” ödülüne ikinci kez layık görüldü.
Sabancı Üniversitesi’nden 25. yıla özel yapay zeka destekli sergi
"Yaşayan Anlar: 25 Yılın Retrospektifi / Living Memories: A 25-Year Retrospective" sergisi, Sabancı Üniversitesi Gösteri Merkezi (SGM) fuaye alanında açıldı.
Beşiktaş Platformundan dostluk çağrısı
Beşiktaş Platformu: Kırgınlıkları değil umudu seçiyoruz: Beşiktaş için omuz omuza! bildirisi yayınladı.
TCL 50 Pro NXTPAPER 5G akıllı telefonuna ödül
TCL, tasarımdaki başarısını bir kez daha kanıtladı. 10 iF Tasarım Ödülü ve 7 Red Dot Ürün Tasarımı Ödülü ile toplam 17 uluslararası ödül kazanmış oldu.
Karaağaç AKUT Vakfı ASM, Sağlık Bakanlığı'na devredildi
Karaağaç AKUT VAKFI Aile Sağlığı Merkezi Sağlık Bakanlığı'na devredildi.
ISVEA'dan hijyen ve tasarruf için yenilikçi klozet çözümü
Vortex teknolojisi, ISVEA’nın Vea, Infinity Due ve Sentimento Due serilerindeki klozetlerle kullanıcılarla buluşuyor.
Mustafa Murat Gül: Procat PCX ile büyümeye odaklandı
PCX’in çok kanallı iletişim modeli müşteri deneyimini zirveye taşıyor.
Akdeniz’den ABD’ye mobilya ihracatında rekor artış
Akdeniz bölgesinden ABD’ye yapılan mobilya ihracatı nisan ayında yüzde 105 artışla dikkat çekti. Sektör, bölgesel büyümede güçlü ivme yakaladı.
e-Devlet'te kira sözleşmesi artık emlakçılara da açık
e-Devlet'ten kira sözleşmesi hizmeti emlakçıların da kullanımına açıldı.
Yeni Papa 14. Leo ismini aldı
Vatikan'daki papalık seçiminde 69 yaşındaki ABD'li Kardinal Robert Francis Prevost'un yeni papa olarak seçildiği ve "Papa 14. Leo" adını aldığı açıklandı.
İsrail ordusunun mezalimi bitmiyor
İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda biri bebek 4 kişi yaşamını yitirdi.