Fadime Gül Alkaya: Türkiye'de 166 bini aşkın çölyak hastası bulunuyor
Fadime Gül Alkaya: Türkiye'de 166 bini aşkın çölyak hastası bulunuyor
Diyetisyen Fadime Gül Alkaya: Türkiye'de 166 bini aşkın çölyak hastası bulunuyor dedi.
Haber Giriş Tarihi: 10.05.2025 09:10
Haber Güncellenme Tarihi: 09.05.2025 23:35
Kaynak:
Haber Merkezi
https://www.dijitalhaber.com.tr
9 Mayıs Dünya Çölyak Günü kapsamında bilgiler paylaşan DoktorTakvimi Beslenme Uzmanlarından Diyetisyen Fadime Gül Alkaya, Türkiye'de tanı konmuş çölyak hastası sayısının 166 bini aştığını ancak hâlâ birçok kişinin tanı almadığını belirtiyor. Alkaya, hastalığın belirtilerinin başka rahatsızlıklarla karışabildiğine dikkat çekerek, glütensiz beslenmenin tedavideki en etkili yöntem olduğunu vurguluyor. Glütensiz ürünlerin yaygınlaşmasına rağmen hâlâ erişimde zorluklar yaşandığını söyleyen Alkaya, çölyak hastalarının sosyal ve ekonomik anlamda daha fazla desteklenmesi gerektiğini ifade ediyor.
Çölyak hastalığının, buğday, arpa, çavdar gibi glüten içeren gıdalara karşı vücutta alerjik yanıt oluşturan kronik bir bağırsak hastalığı olduğunu söyleyen DoktorTakvimi Beslenme Uzmanlarından Diyetisyen Fadime Gül Alkaya, “Çölyak hastaları glüten tükettiklerinde, glüteni sindiremedikleri için bağırsak yapısında bozulmalar meydana gelir. Bu durum kişide emilim bozuklukları ortaya çıkarır, besinler yeterince emilemez. Bu nedenle demir eksikliği, kemik erimesi, büyüme gelişme geriliği gibi durumlar çölyak hastalarında sıklıkla görülür” diyor.
Çölyak hastalığı olan bireylerde en sık karşılaşılan belirtilerin karın ağrısı, şişkinlik, ishal, kabızlık, kusma, kansızlık, kilo kaybı, deride döküntüler, tekrarlayan ağız içi aftlar, yorgunluk ve beyin sisi gibi semptomlar olduğunu belirten Uzman Diyetisyen Fadime Gül Alkaya, özellikle çocuklarda büyüme geriliği, boy uzamasında yavaşlama, iştahsızlık ve kansızlık gibi belirtilerin öne çıktığını söylüyor.
Tanısı konulmamış birçok hasta var
Çölyak hastalığına dair güncel verileri paylaşan Diyetisyen Fadime Gül Alkaya, hastalığın dünya genelinde görülme sıklığının 1/100 - 1/2000 arasında değiştiğini, Türkiye'de ise bu oranın 1/100 – 3/1000 aralığında değiştiğini ve ülkede 250 bin – 750 bin arası çölyak hastası olduğunun tahmin edildiğini belirtti. Alkaya, “2023 Kasım ayında tanısı konulmuş çölyak hastası sayısı 166 bin 614 olarak bulunmuştur. Ancak hâlâ tanısı konulmamış birçok hasta olduğu düşünülmektedir. Toplumda farkındalık artmakla birlikte, belirtiler başka hastalıklarla karışabildiği için çölyak genellikle en son akla gelebilmektedir” diyor.
Tanı sürecinin önemine değinen Diyetisyen Fadime Gül Alkaya, “Çölyak hastalığında tanı süreci bazen gecikebilir; çünkü belirtiler spesifik değildir ve başka hastalıklarla karışabilir. Bu nedenle hastayı iyi dinlemek, belirtileri analiz etmek ve gerekli tetkikleri zamanında yapmak, bağırsak yapısının bozulmasını ve emilim yetersizliklerini önlemek açısından oldukça önemlidir” diyerek özellikle çocuklarda erken tanının büyüme ve gelişme açısından kritik olduğunu vurguluyor.
Glütensiz diyetin önemi
Tedavi sürecinde glütensiz diyetin rolüne dikkat çeken Diyetisyen Fadime Gül Alkaya, “Glütensiz beslenmeye başlandığında bağırsaklar tekrar normal yapısına döner, şişkinlik, ishal gibi sindirim şikayetleri azalır ve emilim problemleri büyük oranda düzelir” ifadesini kullanıyor.
Glütensiz beslenmeye geçen bireylerin karşılaştığı hatalara da değinen Diyetisyen Fadime Gül Alkaya, “Glütensiz beslenen bireylerde, tahıllar büyük oranda kısıtlandığı için yetersiz lif alımı olabilir, bu durum bağırsak florasının bozulmasına sebep olabilir. Sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanılmalı, farklı lif kaynakları tüketmeye özen gösterilmelidir. Ayrıca, çölyaklı bireylerde glütensiz beslenmeye bağlı olarak tiamin, niasin, riboflavin, magnezyum, kalsiyum ve demir gibi bazı vitamin ve mineral eksiklikleri görülebilir. Gerektiğinde doktor kontrolünde takviye alınabilir. Bununla birlikte bazı paketli ürünler eser miktarda bile olsa glüten içerebilir. Bu yüzden etiket okuma alışkanlığı kazanılmalı, ‘glütensiz (glüten free)' ibaresi yer almayan ürünler tüketilmemelidir” diyor.
Doğru beslenmenin uzun vadeli sağlık sorunlarını önlemede etkili olduğunun altını çizen Diyetisyen Fadime Gül Alkaya, “Glüten tüketimine bağlı olarak bağırsak villuslarında kısalma meydana gelebilir ve bu da kansızlık, kemik erimesi gibi sorunlara neden olabilir. Ancak glütensiz diyete geçişle birlikte bağırsak yapısı normale döner. Bu süreçte gerekirse doktor kontrolünde demir, kalsiyum, D vitamini takviyeleriyle desteklenebilir” şeklinde konuşuyor.
Glütensiz paketli ürünlere dikkat
Hazır glütensiz ürünlerin sağlıklı olup olmadığı konusuna da değinen Diyetisyen Fadime Gül Alkaya, “Glütensiz beslenmede özellikle paketli ürünler konusunda çok dikkatli olunmalıdır. Glütensiz paketli ürünlerin kalori ve nişasta içeriği daha yüksek olabilir. Bu yiyeceklerin kilo aldırma, kan şekerini yükseltme etkileri de dikkate alınmalıdır” diyor.
Diyetisyen Fadime Gül Alkaya, çölyak hastası olmayan bireylerin glütensiz beslenmesi hakkında ise şu yorumu yapıyor: “Glütensiz beslenmenin popüler olmasıyla birlikte sağlıklı bireylerin de glütensiz beslenmeye yöneldiğini görüyoruz. Çölyak olmayan glüten intoleransı olarak tanımlanan bir rahatsızlık günümüzde sıkça görülebiliyor. Bazı bireylerde glütenli ürün tüketildiğinde benzer şekilde şişkinlik, ishal, deride döküntüler, kabızlık gibi belirtiler ortaya çıkabiliyor. Bu kişiler glüten konusunda daha dikkatli olabilir fakat ömür boyu glütensiz beslenmeleri gerektiği anlamına gelmez. Diğer yandan işlenmiş karbonhidratları fazla tüketmek de yine doğal olarak, şişkinlik, hazımsızlık gibi sindirim sorunlarına sebep olabilir. Böyle bir durumda kişi hemen glüten hassasiyeti olduğunu düşünebiliyor. Ancak sağlıklı karbonhidratları, aşırı olmayan ölçülerde tükettiklerinde bu şikayetleri yaşamayabilirler.”
Uzun süre glüten tüketmeyen bireylerde sindirim sistemi hassasiyet geliştirebilir
Glütensiz ürün pazarının büyümesini değerlendiren Diyetisyen Fadime Gül Alkaya, bu artışın gerçek ihtiyaçtan çok trend etkisiyle şekillendiğini ifade ederek, “Bazı glütensiz ürünler yüksek kalorili olabilir ve zayıflamayı zorlaştırabilir. Ayrıca uzun süre glüten tüketmeyen bireylerde sindirim sistemi glütene karşı hassasiyet geliştirebilir” uyarısını yapıyor.
Son olarak çölyaklı bireylerin glütensiz gıdalara erişiminde yaşadığı zorluklara değinen Alkaya, “Eskiden glütensiz ürünlere ulaşmak oldukça zordu ve pahalıydı. Şimdi ise mısır unu, karabuğday, nohut unu gibi alternatiflerle çeşitlilik arttı. Ancak restoran ve kafelerde hâlâ glütensiz seçenekler kısıtlı ve bu da sosyal uyumu zorlaştırabiliyor” diyor. Sosyal, ekonomik ve psikolojik desteklerin artırılmasının ve toplumun çölyak konusunda bilinçlendirilmesinin önemine dikkat çekiyor.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Fadime Gül Alkaya: Türkiye'de 166 bini aşkın çölyak hastası bulunuyor
Diyetisyen Fadime Gül Alkaya: Türkiye'de 166 bini aşkın çölyak hastası bulunuyor dedi.
9 Mayıs Dünya Çölyak Günü kapsamında bilgiler paylaşan DoktorTakvimi Beslenme Uzmanlarından Diyetisyen Fadime Gül Alkaya, Türkiye'de tanı konmuş çölyak hastası sayısının 166 bini aştığını ancak hâlâ birçok kişinin tanı almadığını belirtiyor. Alkaya, hastalığın belirtilerinin başka rahatsızlıklarla karışabildiğine dikkat çekerek, glütensiz beslenmenin tedavideki en etkili yöntem olduğunu vurguluyor. Glütensiz ürünlerin yaygınlaşmasına rağmen hâlâ erişimde zorluklar yaşandığını söyleyen Alkaya, çölyak hastalarının sosyal ve ekonomik anlamda daha fazla desteklenmesi gerektiğini ifade ediyor.
Çölyak hastalığının, buğday, arpa, çavdar gibi glüten içeren gıdalara karşı vücutta alerjik yanıt oluşturan kronik bir bağırsak hastalığı olduğunu söyleyen DoktorTakvimi Beslenme Uzmanlarından Diyetisyen Fadime Gül Alkaya, “Çölyak hastaları glüten tükettiklerinde, glüteni sindiremedikleri için bağırsak yapısında bozulmalar meydana gelir. Bu durum kişide emilim bozuklukları ortaya çıkarır, besinler yeterince emilemez. Bu nedenle demir eksikliği, kemik erimesi, büyüme gelişme geriliği gibi durumlar çölyak hastalarında sıklıkla görülür” diyor.
Çölyak hastalığı olan bireylerde en sık karşılaşılan belirtilerin karın ağrısı, şişkinlik, ishal, kabızlık, kusma, kansızlık, kilo kaybı, deride döküntüler, tekrarlayan ağız içi aftlar, yorgunluk ve beyin sisi gibi semptomlar olduğunu belirten Uzman Diyetisyen Fadime Gül Alkaya, özellikle çocuklarda büyüme geriliği, boy uzamasında yavaşlama, iştahsızlık ve kansızlık gibi belirtilerin öne çıktığını söylüyor.
Tanısı konulmamış birçok hasta var
Çölyak hastalığına dair güncel verileri paylaşan Diyetisyen Fadime Gül Alkaya, hastalığın dünya genelinde görülme sıklığının 1/100 - 1/2000 arasında değiştiğini, Türkiye'de ise bu oranın 1/100 – 3/1000 aralığında değiştiğini ve ülkede 250 bin – 750 bin arası çölyak hastası olduğunun tahmin edildiğini belirtti. Alkaya, “2023 Kasım ayında tanısı konulmuş çölyak hastası sayısı 166 bin 614 olarak bulunmuştur. Ancak hâlâ tanısı konulmamış birçok hasta olduğu düşünülmektedir. Toplumda farkındalık artmakla birlikte, belirtiler başka hastalıklarla karışabildiği için çölyak genellikle en son akla gelebilmektedir” diyor.
Tanı sürecinin önemine değinen Diyetisyen Fadime Gül Alkaya, “Çölyak hastalığında tanı süreci bazen gecikebilir; çünkü belirtiler spesifik değildir ve başka hastalıklarla karışabilir. Bu nedenle hastayı iyi dinlemek, belirtileri analiz etmek ve gerekli tetkikleri zamanında yapmak, bağırsak yapısının bozulmasını ve emilim yetersizliklerini önlemek açısından oldukça önemlidir” diyerek özellikle çocuklarda erken tanının büyüme ve gelişme açısından kritik olduğunu vurguluyor.
Glütensiz diyetin önemi
Tedavi sürecinde glütensiz diyetin rolüne dikkat çeken Diyetisyen Fadime Gül Alkaya, “Glütensiz beslenmeye başlandığında bağırsaklar tekrar normal yapısına döner, şişkinlik, ishal gibi sindirim şikayetleri azalır ve emilim problemleri büyük oranda düzelir” ifadesini kullanıyor.
Glütensiz beslenmeye geçen bireylerin karşılaştığı hatalara da değinen Diyetisyen Fadime Gül Alkaya, “Glütensiz beslenen bireylerde, tahıllar büyük oranda kısıtlandığı için yetersiz lif alımı olabilir, bu durum bağırsak florasının bozulmasına sebep olabilir. Sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanılmalı, farklı lif kaynakları tüketmeye özen gösterilmelidir. Ayrıca, çölyaklı bireylerde glütensiz beslenmeye bağlı olarak tiamin, niasin, riboflavin, magnezyum, kalsiyum ve demir gibi bazı vitamin ve mineral eksiklikleri görülebilir. Gerektiğinde doktor kontrolünde takviye alınabilir. Bununla birlikte bazı paketli ürünler eser miktarda bile olsa glüten içerebilir. Bu yüzden etiket okuma alışkanlığı kazanılmalı, ‘glütensiz (glüten free)' ibaresi yer almayan ürünler tüketilmemelidir” diyor.
Doğru beslenmenin uzun vadeli sağlık sorunlarını önlemede etkili olduğunun altını çizen Diyetisyen Fadime Gül Alkaya, “Glüten tüketimine bağlı olarak bağırsak villuslarında kısalma meydana gelebilir ve bu da kansızlık, kemik erimesi gibi sorunlara neden olabilir. Ancak glütensiz diyete geçişle birlikte bağırsak yapısı normale döner. Bu süreçte gerekirse doktor kontrolünde demir, kalsiyum, D vitamini takviyeleriyle desteklenebilir” şeklinde konuşuyor.
Glütensiz paketli ürünlere dikkat
Hazır glütensiz ürünlerin sağlıklı olup olmadığı konusuna da değinen Diyetisyen Fadime Gül Alkaya, “Glütensiz beslenmede özellikle paketli ürünler konusunda çok dikkatli olunmalıdır. Glütensiz paketli ürünlerin kalori ve nişasta içeriği daha yüksek olabilir. Bu yiyeceklerin kilo aldırma, kan şekerini yükseltme etkileri de dikkate alınmalıdır” diyor.
Diyetisyen Fadime Gül Alkaya, çölyak hastası olmayan bireylerin glütensiz beslenmesi hakkında ise şu yorumu yapıyor: “Glütensiz beslenmenin popüler olmasıyla birlikte sağlıklı bireylerin de glütensiz beslenmeye yöneldiğini görüyoruz. Çölyak olmayan glüten intoleransı olarak tanımlanan bir rahatsızlık günümüzde sıkça görülebiliyor. Bazı bireylerde glütenli ürün tüketildiğinde benzer şekilde şişkinlik, ishal, deride döküntüler, kabızlık gibi belirtiler ortaya çıkabiliyor. Bu kişiler glüten konusunda daha dikkatli olabilir fakat ömür boyu glütensiz beslenmeleri gerektiği anlamına gelmez. Diğer yandan işlenmiş karbonhidratları fazla tüketmek de yine doğal olarak, şişkinlik, hazımsızlık gibi sindirim sorunlarına sebep olabilir. Böyle bir durumda kişi hemen glüten hassasiyeti olduğunu düşünebiliyor. Ancak sağlıklı karbonhidratları, aşırı olmayan ölçülerde tükettiklerinde bu şikayetleri yaşamayabilirler.”
Uzun süre glüten tüketmeyen bireylerde sindirim sistemi hassasiyet geliştirebilir
Glütensiz ürün pazarının büyümesini değerlendiren Diyetisyen Fadime Gül Alkaya, bu artışın gerçek ihtiyaçtan çok trend etkisiyle şekillendiğini ifade ederek, “Bazı glütensiz ürünler yüksek kalorili olabilir ve zayıflamayı zorlaştırabilir. Ayrıca uzun süre glüten tüketmeyen bireylerde sindirim sistemi glütene karşı hassasiyet geliştirebilir” uyarısını yapıyor.
Son olarak çölyaklı bireylerin glütensiz gıdalara erişiminde yaşadığı zorluklara değinen Alkaya, “Eskiden glütensiz ürünlere ulaşmak oldukça zordu ve pahalıydı. Şimdi ise mısır unu, karabuğday, nohut unu gibi alternatiflerle çeşitlilik arttı. Ancak restoran ve kafelerde hâlâ glütensiz seçenekler kısıtlı ve bu da sosyal uyumu zorlaştırabiliyor” diyor. Sosyal, ekonomik ve psikolojik desteklerin artırılmasının ve toplumun çölyak konusunda bilinçlendirilmesinin önemine dikkat çekiyor.
Haftanın popüler haberleri
Dünyanın en değerli şirketi Nvidia oldu
Çip üreticisi Nvidia, 3,76 trilyon dolarlık piyasa değeriyle Apple ve Microsoft’u geride bırakarak dünyanın en değerli şirketi unvanını elde etti.
AstraZeneca'nın ofisi Big SEE İç Mekân Tadarım Ödülü'nü aldı
AstraZeneca Türkiye, İstanbul Levent 199'da yer alan yeni merkez ofisiyle Big SEE Interior Design Award (İç Mekân Tasarımı Ödülü) sahibi oldu.
Golden Global Yatırım Bankası ve ICD'den finansman anlaşması
Golden Global Yatırım Bankası ve ICD 20 milyon dolarlık finansman anlaşmasını imzaladı
Yaşama Değer Katanlar Ödülleri sahipleriyle buluştu
İstanbul Armada Otel’de gerçekleşen törende; emek, ilham ve özveriyle topluma yön veren başarı hikâyeleri alkışlarla taltif edildi.
Otonom Sürüş: ZF, ADAS çözümlerini daha da güçlendiriyor
ZF, ADAS işlevlerine yönelik akıllı kameralarda lider konumda yer alıyor.
Doğuş Otomotiv, Riviera'nın Türkiye distribütörü oldu
Doğuş Otomotiv, lüks motoryat üreticisi Riviera'yla distribütörlük sözleşmesi imzaladı.
Anadolu Isuzu'dan BAE'ye Citiport 18 Class otobüs ihracatı
Şirket, BAE önde gelen ulaşım otoritesi olan RTA ile 70 adet AOS markalı körüklü Citiport 18 Class 2 model otobüsün teslimatını içeren ihracata imza atıyor.
Tunçmatik, anahtar teslim şarj istasyonu kuruyor
Tunçmatik Charge, kendi istasyonlarının yanı sıra bu alanda yatırım yapmak isteyenlere de geniş bir yelpazede hizmet sunuyor.
Türkiye enerji dönüşümünde yatırımcılar cazip fırsatlar sunuyor
Küresel danışman lık şirketi Bain & Company’nin Türkiye ofisi, Türkiye Enerji sektörü analizini yayınladı.
İkinci el araçlarda 6 ay ve 6 bin km düzenlemesi uzatıldı
İkinci el araçlarda 6 ay ve 6 bin kilometre düzenlemesinin süresi uzatıldı.
Girvak'ın Geleceğin Kooperatifleri Hatay eğitimleri tamamlandı
GİRVAK’ın; yürütücülüğünü üstlendiği Geleceğin Kooperatifleri Programı kapsamındaki "Geleceğin Kooperatifleri Hatay Eğitimleri tamamlandı.
Tüsiad: Maliyetler arttı, rekabet gücü geriledi
TÜSİAD, “TÜSİAD Maliyet Bazlı Rekabet Gücü Endeksi (TÜSİAD-RGE)" çalışmasını kamuoyu ile paylaştı.
Durak Tekstil, Çin’e ihracata başladı
Durak Tekstil, Çin Halk Cumhuriyeti’nde strateji değişikliğine giderek Çin’e ihracata başladı.
Emre Güzer, sınırları kaldıran dLocal-Lidio projelerini anlattı
dLocal ve Lidio, sınır ötesi ödemeleri ve Türkiye'ye erişimi kolaylaştırmak için iş ortaklıklarını genişletiyor.
Genç kuşak çalışan deneyiminde fark yaratan alanlar
90 şirket çalışanlarının geri bildirimi ile genç kuşak çalışanlar için En İyi çalışma ortamı sunan şirketlerin özellikleri açıklandı.
Uzakrota, 2025 zirve maratonuna Kuala Lumpur’dan başladı
Turizm ve seyahat endüstrisini buluşturan en kapsayıcı etkinliklerden biri olan, kıtalar ve bölgeler arası bir köprü görevi gören Uzakrota, 2025’in ilk zirvesini Malezya’da gerçekleştirdi.
Turkcell ve Samsung'dan 5G alanında AR-GE ortaklığı
Turkcell ve Samsung, 5G teknolojilerine yönelik AR-GE ve test çalışmalarını birlikte yürütecek.
Kardemir, Middle East Rail 2025 Fuarına katıldı
Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR), "Middle East Rail 2025 Fuarı"na katıldı.
Tuğamiral Zeki Aktürk, MSB'nin çalışmalarını anlattı
MSB Basın ve Halkla İlişkiler Müşaviri ve Bakanlık Sözcüsü Tuğamiral Zeki Aktürk, Kara Kuvvetleri Komutanlığında düzenlenen basın bilgilendirme toplantısında konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Nato sonrası konuşma yapıyor
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Nato toplantısı sonrası konuşma yaptı.
TOGG yeni modeli T10F'yi satışa sunmaya hazırlanıyor
TOGG yedinci yılında yeni modeli T10F'yi satışa sunmaya hazırlanıyor.
2026 NATO Zirvesi Türkiye'de yapılacak
NATO zirve bildirisinde, 2026 NATO Zirvesi'nin Türkiye'de olacağı duyuruldu.
Sinop Tarihi Cezaevi Müzesi yeniden açıldı
Zamanın ötesine yolculuk: Sinop Tarihi Cezaevi Müzesi yeniden açıldı.
Gaziantep Fıstık Ezmesi, AB’den Coğrafi İşaret Tescili aldı
Gaziantep fındık ezmesi, Avrupa Birliğinden Coğrafi İşaret Tescili alan 36. ürün oldu.
Bahçıvan: Tarım ve hayvancılık savunma sanayi kadar kritik
İSO’nun hazırladığı “Hayvancılıkta Sorunlar ve Çözümler” raporu, sektör temsilcilerinin katılımıyla Odakule’de düzenlenen toplantıyla tanıtıldı.
NATO Liderler Zirvesi'nde aile fotoğrafı çekildi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi'ndeki aile fotoğrafı çekimine katıldı.
Erkan Fuat Işıksal, Homer Smart Auto Services Genel Müdürü oldu
HOMER Smart Auto Services’in Genel Müdürlük görevine, sigorta sektöründe uzun yıllar görev yapan ve önemli deneyimlere sahip olan Erkan Fuat Işıksal atandı.
Anadolu Grubu, Londra’da yatırımcılarla buluştu
AGHOL, Migros, Coca-Cola, Anadolu Efes (AEFES), Anadolu Isuzu (ASUZU) ve Adel Kalemcilik (ADEL)’in üst düzey yöneticileri katılımcılara; şirketlerini tanıttı.
Dagi’nin yeni CoolTouch ürünleriyle rahat uykular
Nefes alabilen yapısı ve doğal elyafın serinletici hissiyle birleşen özel CoolTouch koleksiyonu ile gece boyu benzersiz bir uyku deneyimi yaşamaya hazır olun!
İnönü Üniversitesi ve Roche işbirliğiyle destek ünitesi açıldı
Roche Türkiye ve İnönü Üniversitesi'nin katkılarıyla kurulan Klinik Araştırmalar ve Mükemmeliyet Uygulama ve Araştırma Merkezi Destek Ünitesi açıldı.
DoktorTakvimi, yenilenen web arayüzüyle yayında
Dijital sağlık hizmeti sağlayıcısı DoktorTakvimi, hekim ve uzmanlara yönelik geliştirdiği Pro.DoktorTakvimi web sitesinin arayüzünü tamamen yeniledi.
Anıl Yamaner, endüstriyel yangınlara dikkat çekiyor
Falckon Genel Müdürü Anıl Yamaner: Yangınlarda temmuz en riskli ay, ilk 3 dakika hayati öneme sahip.
Nevin Gülbaz, Sandoz Türkiye Genel Müdürü olarak atandı
Sandoz Türkiye operasyonlarına liderlik edecek yeni isim Nevin Gülbaz oldu.
İstanbul Perder, Türkiye Perakendeciler Federasyonundan ayrıldı
Rahmi Kartal, üçüncü dönem başkanlık ısrarı nedeniyle TPF genel kuruluna katılmadıklarını ve hiçbir etkinliğe iştirak etmeme kararı aldıklarını duyurdu.
Küresel piyasalara ateşkes iyimserliği hakim
Orta Doğu'da jeopolitik gerilimin azalması küresel piyasalarda risk iştahını artırdı.
AB'de yeni otomobil satışları Mayıs'ta arttı
Avrupa Birliği (AB) pazarında yeni otomobil satışı, mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1,6 artışla 926 bin 582'ye ulaştı.
TCMB "Sektörel Enflasyon Beklentileri"ni yayımladı
Yıllık enflasyon beklentileri haziranda piyasa katılımcıları ve reel sektör ve hane halkı için geriledi.
Sinem Sandıkçı Gökçen'e L'Oreal Grup'ta üst düzey atama
L'Oreal Grup'un genel merkezine bağlı Avrupa Orta Ölçekli Ülkeler Tüketici Ürünleri Genel Müdürü görevine Sinem Sandıkçı Gökçen getirildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump ile bir araya geldi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ile görüştü.
Rebeca Grynspan: Küresel yabancı yatırımlar yeniden düştü
BM Ticaret ve Kalkınma Konferansı (UNCTAD) Genel Sekreteri Rebeca Grynspan, Cenevre'de Dünya Yatırım Raporu 2025'i tanıttı.