Afrika'dan gelen iş insanları Türk ihracatçılarla toplantı yaptı
Afrika'dan gelen iş insanları Türk ihracatçılarla toplantı yaptı
9. Dünya Sektörler Arası İşbirliği Forumu (WCI FORUM - World Cooperation Industries Forum) başladı.
Haber Giriş Tarihi: 18.09.2023 14:29
Haber Güncellenme Tarihi: 18.09.2023 14:29
Kaynak:
AA
İstanbul Wow Convention Center'da düzenlenen WCI FORUM, 1,5 milyara yaklaşan nüfusu, yıllık 1 trilyon doları zorlayan ithalat potansiyeli ile yeni pazar arayışı içerisinde olan Afrika'nın 50 ülkesinden gelen 1.500'e yakın iş insanını Türkiye'den 400'ü aşkın üretici ve ihracatçı ile bir araya getirdi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından desteklenen forumun açılışında konuşan Ticaret Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar, WCI FORUM'ın Afrika ile Türkiye arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesine büyük bir katkı sunacağını belirterek, "Afrika ve ekonomik ilişkilerimizdeki olumlu tabloda bu gibi vizyoner ve birleştirici faaliyetlerin büyük bir yerinin olduğu yadsınamaz bir gerçektir." dedi.
Son dönemde küresel ticarette yaşanan düşüşten, küresel resesyon endişelerden ve uluslararası kuruluşların büyüme tahminlerini sürekli düşürmesinden bahseden Ağar, Türk ekonomisinin küresel düzeyde yaşanan tüm olumsuzluklara ve büyük deprem felaketlerine rağmen ilk çeyrekte yüzde 3,9, ikinci çeyrekte ise yüzde 3,8 büyüdüğünü söyledi.
Ağar, Türk ekonomisinin son 12 çeyrektir kesintisiz büyüdüğünü kaydederek, ihracat tarafında da benzer bir resim gördüklerini, Avrupa pazarındaki talep daralmasına rağmen ihracatın artış ivmesini koruduğunu anlattı.
Türkiye'nin geçen yıl 254,2 milyar dolarla ihracat rekoru kırdığını anımsatan Ağar, "2023 Ocak-Ağustos döneminde 164,9 milyar doları yakaladık. Yıl sonu hedefimiz olan 255 milyar dolarlık ihracatı gerçekleştireceğimize canı gönülden inanmaktayız." diye konuştu.
"Afrika'ya ihracatımız 23,6 milyar dolara yükselmiştir"
Bakan Yardımcısı Ağar, dış ticaretteki hedeflerine ulaşma noktasında adımlarını kararlı bir şekilde attıklarını belirterek, Orta Vadeli Program (OVP) kapsamındaki hedeflerden bahsetti.
İş dünyasının finansmana erişimini kolaylaştırmak adına bakanlık olarak var güçleriyle çalıştıklarını dile getiren Ağar, "Finansman hususunda en büyük destekçimiz olan Türk Eximbank ile ihracatçılarımıza 2022'de 45 milyar dolar, 2023'te ağustos sonu itibarıyla toplam 26 milyar dolar destek sağladık. Bu kapsamda Türk Eximbank aracılığıyla Afrika'daki yatırım projelerine finansman sağlamaya devam ediyor, Afrika kıtasının kalkınmasına katkı sunan firmalarımızı destekliyoruz." ifadelerini kullandı.
Zengin doğal kaynakları ve insan kapasitesine sahip Afrika'nın ekonomik potansiyelinden bahseden Ağar, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Afrika politikamız bugün bölgeye yönelen diğer aktörlerin aksine ekonomik fırsatları öncelemek yerine kıtanın kalkınmasını hedefleyen insani bir yaklaşımla şekillenmektedir. Afrika bizim için petrol, elmas, altın, demir, bakır, gümüş değil dostluk, kardeşlik, ortaklık ve birlikte kazanımdır. Bu nedenle ilişkilerimizi eşit ortaklık temelinde kazan-kazan anlayışı üzerine inşa ediyoruz. Afrika'ya ihracatımız 2022'ye gelindiğinde 23,6 milyar dolara yükselmiş, toplam ihracatımızın yüzde 9,3'ünü oluşturmuştur. Ülkemizden 55 Afrika ülkesine ihracat gerçekleştirilmiştir."
Ağar, Afrika'nın, Türkiye'nin dış ticaret politikasında her zaman öncelikli bölgeler arasında yer aldığını söyledi.
"Afrika'nın kalkınmasına her türlü desteği vermeye devam edeceğiz"
Özgür Volkan Ağar, Türk müteahhitlerin Afrika'da bugüne kadar 85,4 milyar dolarlık 1.864 proje hayata geçirdiğini belirterek, bundan sonraki ilişkileri de "birlikte kazanmanın bereket olduğu" düşüncesiyle yürüteceklerini bildirdi.
Verilerin, Türkiye ile Afrika ilişkilerinin ivme kazandığını gösterdiğini aktaran Ağar, "Bu ivmeyi devam etmekte kararlıyız. Afrika'nın kalkınmasına her türlü desteği vermeye devam edeceğiz. Afrika kazanacak, biz de Afrika ile birlikte kazanacağız." diye konuştu.
"Türk iş dünyasından maden, tarım ve balıkçılık sektörlerine yatırım bekliyoruz"
Gambiya Ticaret ve Yatırım Bakanı Baboucarr Ousmaila Joof da ülkesinde tarım ve madencilik alanında önemli yatırım fırsatları bulunduğunu belirterek, "Asya'dan bazı ülkeler ile çalışıyoruz. Hedef ülkelerimizden birisi de Türkiye. Türk iş dünyasının Gambiya'da maden, tarım ve balıkçılık alanında yatırım yapmalarını istiyoruz. Bu alanlarda Türk şirketler ile çalışma noktasında isteğimiz var." şeklinde konuştu.
Teknoloji alanında da bazı Türk şirketler ile iletişimde olduklarını, bu alanda önemli iş birliklerine imza atabileceklerini dile getiren Joof, "Burada, Gambiya'daki fırsatları anlatmak için bulunuyorum. İsteğimiz, bu forumun Türkiye ve Türk özel şirketleri ile ilişkilerimizi artırması. Burada olduğum için çok mutluyum." açıklamasında bulundu.
"Birlikte yapabileceğimiz çok şey var"
Orta Afrika Cumhuriyeti Stratejik Yatırımlar Bakanı Pascal Bida Koyagbele ise farklı sektörlerde hangi iş birliklerine imza atabileceklerini ele alacaklarını belirterek, "Orta Afrika'da özellikle madencilik, tarım, hizmetler sektörü, kripto para gibi alanında önemli fırsatlar var. Tarım sektörü için suyumuz var. Ticaret yaparken Afrika ve Türkiye arasında kripto para kullanabiliriz." diye konuştu.
Üretimde pamuğa, madencilikte altın, kobalt ve lityuma odaklandıklarını dile getiren Koyagbele, "Beraber yapabileceğimiz çok şey var. Bu nedenle buradayım." ifadelerini kullandı.
"Ticaret heyetlerimizde Afrika ülkeleri önemli bir yer tutuyor"
TİM Başkan Vekili Ahmet Güleç de Afrika ticaret merkezlerinin Türk ihracatçılar ile Afrikalı alıcıları bir araya getirme noktasında kritik önem taşıdığını belirterek, bu kıtanın kendileri için son derece önemli bir pazar olduğunu söyledi.
Güleç, "Öncelikle karşılıklı ticaretimizi süratle artırmamız gerekiyor. Geçtiğimiz yıl Afrika kıtasına 24 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. Kıtanın ithalatından aldığımız pay ise yüzde 3,5 oldu. Pandemi yılı olan 2020 hariç Afrika'ya ihracatımız 6 yıldır üst üste artış başarısı gösteriyor. 10 yıl önce kıtaya ihracatımızın 13,3 milyar dolar olduğunu düşündüğümüzde, bugün ulaştığımız nokta sevindirici." diye konuştu.
Bu noktaya son 20 yılda Afrika ile iş birliğini destekleyen adımlarla geldiklerini kaydeden ve atılan adımlara ilişkin bilgiler veren Güleç, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Siyasi düzeyde atılan adımları, TİM olarak ticari yönden de biz destekliyoruz. Ticaret heyetlerimizde Afrika ülkeleri önemli bir yer tutuyor. Hedef ülkelerimiz arasında özellikle Etiyopya, Güney Afrika, Nijerya, Libya ve Mısır öne çıkıyor. TİM ve ihracatçı birlikleri olarak yıl sonuna kadar Kenya, Tanzanya, Nijerya, Benin, Kamerun, Mısır, Mozambik, Moritanya ve Senegal’de ticaret heyetleri düzenleyeceğiz. Yılın son çeyreğinde her 2 heyetimizden neredeyse 1'i Afrika'ya olacak. Bu, kıtaya verdiğimiz önemin de bir göstergesi."
Güleç, Afrika'nın sağlıklı bir ticari ekosisteme sahip olabilmesi adına ihracatçılar olarak tüm güçleriyle çalışacaklarını belirterek, şu bilgileri verdi:
"Hedefimiz önce ticaret hacmini 50 milyar dolara, ardından süratle 75 milyar dolara ulaştırmak. Bu hedefler hayal değil. Çünkü Türkiye Afrika’nın büyük bölümüne en yakın üretim üssü. Çok çeşitli ve yüksek ölçekli üretim hacmine ulaşmış bir ülkeyiz. Türk iş adamlarının Afrika'da, Afrika'dan iş adamlarının Türkiye’de yatırımlarının günbegün arttığını görüyoruz. Özellikle makine, elektrik-elektronik, otomotiv, metal ve gıda sektörlerinde çok ciddi bir ihracat potansiyeli olduğunu görüyoruz. Kısa vadede yüksek ivmeyle ticari ilişkilerimizi geliştireceğimize inanıyoruz."
İTO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Akif Develioğlu ise artık dünyanın her yerinde "Afrika Afrikalılarındır" denilebildiğini belirterek, bunda Türkiye'nin de katkısı olduğunu söyledi.
Türkiye'nin Afrika'ya kazan-kazan prensibi çerçevesinde kardeşlik ilişkisiyle yaklaştığını dile getiren Develioğlu, "İTO, 800 bini aşan üye sayısıyla dünyanın en büyük 3 odasından birisi. İTO olarak hem ülkemizin hem de iş birliği yaptığımız ülkelerin ekonomik büyümesine katkı sağlayan ticari faaliyetlerine çok önem veriyoruz." diye konuştu.
Develioğlu, İTO'nun yıl içerisinde yaptığı ve yapacağı fuar ve benzeri etkinliklerden bahsederek, "Bugün gerçekleştirilen forum sayesinde de güzel hamleler olacak. Sizleri, Türkiye'nin Afrika ile ticari faaliyetlerini artırmaya, mevcut iş birliklerini çeşitlendirmeye davet ediyorum." açıklamasında bulundu.
"Türk ve Afrikalı KOBİ'leri bir araya getirmeliyiz"
WCI FORUM Başkanı ve Afrika Ticaret Merkezleri Kurucusu Utku Bengisu, Türkiye ile Afrika'nın KOBİ'lerini bir araya getirmeleri gerektiğini, Hindistan'ın bunu yaptığını ve milyarlarca dolarlık iş hacmine ulaştığını söyledi.
Bengisu, "Ülkemizin 7 bölgesinden 7 kıtaya ihracat hamlesi başlatıp merkeze ilk durak olarak Afrika'yı koyabilirsek yıllık 500 milyar dolarlık ihracat mümkün. Afrika'da şu anda KOBİ'ler büyümeye ve gelişmeye devam ediyor. Türk KOBİ'ler de Afrika'da kendisine iş birliği yapabileceği ortaklar arıyor. Bu nedenle henüz ihracat yapmamış KOBİ'leri Afrika'daki KOBİ'ler ile eşleştirmeliyiz." diye konuştu.
Utku Bengisu, "Türkiye, Afrika'nın belirli ülkelerinde satış destek ofisleri açması lazım. Daha stratejik ve fonksiyonel destek mekanizmaları ortaya koyması lazım." değerlendirmesinde bulundu.
Burundili bakan yardımcısından Türk iş dünyasına "yatırım" çağrısı
Burundi Ticaret ve Endüstri Bakan Yardımcısı Niragira Ghristine Umurundi ise 9. WCI Forum'un kendi ülkeleri için son derece önemli bir fırsat sunduğunu belirterek, "Burundi, Afrika'daki az gelişmiş ülkeler arasında görülse de çok önemli bir konuma sahip. Son yıllarda yabancı yatırımcılara yönelik önemli reformlar hayata geçirildi." diye konuştu.
Son dönemde hayata geçirdikleri önemli reformlardan ve hayata geçirmek istedikleri projelerden bahseden Umurundi, Doğu Afrika topluluğunu güçlendirmek amacıyla planladıkları bölgesel demir yolu projesinin gerçekleşmesi için finansal desteğe ihtiyaç duyduklarını söyledi.
Umurundi, "Bütün yabancı yatırımcılara ve özellikle Türk iş dünyasına çağrıda bulunmak istiyorum. Lütfen Burundi'ye gelin. Burada birçok farklı alanda yatırım yapabilir ve yatırımcılara sunduğumuz ayrıcalıklardan yararlanabilirsiniz. Özellikle tekstil ve inşaat malzemeleri alanında Türkiye'den yoğun bir ithalatımız var. Burundi barış içerisinde bir ülke ve ülkemizi ziyaret etmek son derece kolay. Aklınıza gelebilecek her alanda yatırım fırsatı var." ifadelerini kullandı.
"Türkiye ile pozitif ilişkilerimize devam etmek istiyoruz"
Sierra Leone Maden ve Kaynaklar Bakan Yardımcısı Koroma Umaro Napoleon da Sierra Leone'nin küçük bir ülke olmasına rağmen maden ve mineral açısından çok zengin olduğunu belirterek, son dönemde büyük bir lityum madeni bulduklarını söyledi.
Sierra Leone'de ekonomik faaliyetleri ve istihdamı artırmak ve refahı yükseltmek için yaptıkları çalışmalardan bahseden Napoleon, "Türkiye ile pozitif ilişkilerimize devam etmek istiyoruz. Yeni havalimanının yapılması ve elektrik üretimi gibi pek çok işte ortaklığımız var. Türkiye ile ekonomik ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz. Türk iş dünyasına madencilik sektörüne yatırım yapma çağrısında bulunuyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Açılış konuşmalarının ardından foruma katkısı geçen ve etkinliği destekleyen isimlere teşekkür plaketi verildi. İki gün sürecek forumda B2B iş görüşmeleri gerçekleştirilecek.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Afrika'dan gelen iş insanları Türk ihracatçılarla toplantı yaptı
9. Dünya Sektörler Arası İşbirliği Forumu (WCI FORUM - World Cooperation Industries Forum) başladı.
İstanbul Wow Convention Center'da düzenlenen WCI FORUM, 1,5 milyara yaklaşan nüfusu, yıllık 1 trilyon doları zorlayan ithalat potansiyeli ile yeni pazar arayışı içerisinde olan Afrika'nın 50 ülkesinden gelen 1.500'e yakın iş insanını Türkiye'den 400'ü aşkın üretici ve ihracatçı ile bir araya getirdi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), İstanbul Ticaret Odası (İTO) ve Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) tarafından desteklenen forumun açılışında konuşan Ticaret Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar, WCI FORUM'ın Afrika ile Türkiye arasındaki ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesine büyük bir katkı sunacağını belirterek, "Afrika ve ekonomik ilişkilerimizdeki olumlu tabloda bu gibi vizyoner ve birleştirici faaliyetlerin büyük bir yerinin olduğu yadsınamaz bir gerçektir." dedi.
Son dönemde küresel ticarette yaşanan düşüşten, küresel resesyon endişelerden ve uluslararası kuruluşların büyüme tahminlerini sürekli düşürmesinden bahseden Ağar, Türk ekonomisinin küresel düzeyde yaşanan tüm olumsuzluklara ve büyük deprem felaketlerine rağmen ilk çeyrekte yüzde 3,9, ikinci çeyrekte ise yüzde 3,8 büyüdüğünü söyledi.
Ağar, Türk ekonomisinin son 12 çeyrektir kesintisiz büyüdüğünü kaydederek, ihracat tarafında da benzer bir resim gördüklerini, Avrupa pazarındaki talep daralmasına rağmen ihracatın artış ivmesini koruduğunu anlattı.
Türkiye'nin geçen yıl 254,2 milyar dolarla ihracat rekoru kırdığını anımsatan Ağar, "2023 Ocak-Ağustos döneminde 164,9 milyar doları yakaladık. Yıl sonu hedefimiz olan 255 milyar dolarlık ihracatı gerçekleştireceğimize canı gönülden inanmaktayız." diye konuştu.
"Afrika'ya ihracatımız 23,6 milyar dolara yükselmiştir"
Bakan Yardımcısı Ağar, dış ticaretteki hedeflerine ulaşma noktasında adımlarını kararlı bir şekilde attıklarını belirterek, Orta Vadeli Program (OVP) kapsamındaki hedeflerden bahsetti.
İş dünyasının finansmana erişimini kolaylaştırmak adına bakanlık olarak var güçleriyle çalıştıklarını dile getiren Ağar, "Finansman hususunda en büyük destekçimiz olan Türk Eximbank ile ihracatçılarımıza 2022'de 45 milyar dolar, 2023'te ağustos sonu itibarıyla toplam 26 milyar dolar destek sağladık. Bu kapsamda Türk Eximbank aracılığıyla Afrika'daki yatırım projelerine finansman sağlamaya devam ediyor, Afrika kıtasının kalkınmasına katkı sunan firmalarımızı destekliyoruz." ifadelerini kullandı.
Zengin doğal kaynakları ve insan kapasitesine sahip Afrika'nın ekonomik potansiyelinden bahseden Ağar, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Afrika politikamız bugün bölgeye yönelen diğer aktörlerin aksine ekonomik fırsatları öncelemek yerine kıtanın kalkınmasını hedefleyen insani bir yaklaşımla şekillenmektedir. Afrika bizim için petrol, elmas, altın, demir, bakır, gümüş değil dostluk, kardeşlik, ortaklık ve birlikte kazanımdır. Bu nedenle ilişkilerimizi eşit ortaklık temelinde kazan-kazan anlayışı üzerine inşa ediyoruz. Afrika'ya ihracatımız 2022'ye gelindiğinde 23,6 milyar dolara yükselmiş, toplam ihracatımızın yüzde 9,3'ünü oluşturmuştur. Ülkemizden 55 Afrika ülkesine ihracat gerçekleştirilmiştir."
Ağar, Afrika'nın, Türkiye'nin dış ticaret politikasında her zaman öncelikli bölgeler arasında yer aldığını söyledi.
"Afrika'nın kalkınmasına her türlü desteği vermeye devam edeceğiz"
Özgür Volkan Ağar, Türk müteahhitlerin Afrika'da bugüne kadar 85,4 milyar dolarlık 1.864 proje hayata geçirdiğini belirterek, bundan sonraki ilişkileri de "birlikte kazanmanın bereket olduğu" düşüncesiyle yürüteceklerini bildirdi.
Verilerin, Türkiye ile Afrika ilişkilerinin ivme kazandığını gösterdiğini aktaran Ağar, "Bu ivmeyi devam etmekte kararlıyız. Afrika'nın kalkınmasına her türlü desteği vermeye devam edeceğiz. Afrika kazanacak, biz de Afrika ile birlikte kazanacağız." diye konuştu.
"Türk iş dünyasından maden, tarım ve balıkçılık sektörlerine yatırım bekliyoruz"
Gambiya Ticaret ve Yatırım Bakanı Baboucarr Ousmaila Joof da ülkesinde tarım ve madencilik alanında önemli yatırım fırsatları bulunduğunu belirterek, "Asya'dan bazı ülkeler ile çalışıyoruz. Hedef ülkelerimizden birisi de Türkiye. Türk iş dünyasının Gambiya'da maden, tarım ve balıkçılık alanında yatırım yapmalarını istiyoruz. Bu alanlarda Türk şirketler ile çalışma noktasında isteğimiz var." şeklinde konuştu.
Teknoloji alanında da bazı Türk şirketler ile iletişimde olduklarını, bu alanda önemli iş birliklerine imza atabileceklerini dile getiren Joof, "Burada, Gambiya'daki fırsatları anlatmak için bulunuyorum. İsteğimiz, bu forumun Türkiye ve Türk özel şirketleri ile ilişkilerimizi artırması. Burada olduğum için çok mutluyum." açıklamasında bulundu.
"Birlikte yapabileceğimiz çok şey var"
Orta Afrika Cumhuriyeti Stratejik Yatırımlar Bakanı Pascal Bida Koyagbele ise farklı sektörlerde hangi iş birliklerine imza atabileceklerini ele alacaklarını belirterek, "Orta Afrika'da özellikle madencilik, tarım, hizmetler sektörü, kripto para gibi alanında önemli fırsatlar var. Tarım sektörü için suyumuz var. Ticaret yaparken Afrika ve Türkiye arasında kripto para kullanabiliriz." diye konuştu.
Üretimde pamuğa, madencilikte altın, kobalt ve lityuma odaklandıklarını dile getiren Koyagbele, "Beraber yapabileceğimiz çok şey var. Bu nedenle buradayım." ifadelerini kullandı.
"Ticaret heyetlerimizde Afrika ülkeleri önemli bir yer tutuyor"
TİM Başkan Vekili Ahmet Güleç de Afrika ticaret merkezlerinin Türk ihracatçılar ile Afrikalı alıcıları bir araya getirme noktasında kritik önem taşıdığını belirterek, bu kıtanın kendileri için son derece önemli bir pazar olduğunu söyledi.
Güleç, "Öncelikle karşılıklı ticaretimizi süratle artırmamız gerekiyor. Geçtiğimiz yıl Afrika kıtasına 24 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. Kıtanın ithalatından aldığımız pay ise yüzde 3,5 oldu. Pandemi yılı olan 2020 hariç Afrika'ya ihracatımız 6 yıldır üst üste artış başarısı gösteriyor. 10 yıl önce kıtaya ihracatımızın 13,3 milyar dolar olduğunu düşündüğümüzde, bugün ulaştığımız nokta sevindirici." diye konuştu.
Bu noktaya son 20 yılda Afrika ile iş birliğini destekleyen adımlarla geldiklerini kaydeden ve atılan adımlara ilişkin bilgiler veren Güleç, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Siyasi düzeyde atılan adımları, TİM olarak ticari yönden de biz destekliyoruz. Ticaret heyetlerimizde Afrika ülkeleri önemli bir yer tutuyor. Hedef ülkelerimiz arasında özellikle Etiyopya, Güney Afrika, Nijerya, Libya ve Mısır öne çıkıyor. TİM ve ihracatçı birlikleri olarak yıl sonuna kadar Kenya, Tanzanya, Nijerya, Benin, Kamerun, Mısır, Mozambik, Moritanya ve Senegal’de ticaret heyetleri düzenleyeceğiz. Yılın son çeyreğinde her 2 heyetimizden neredeyse 1'i Afrika'ya olacak. Bu, kıtaya verdiğimiz önemin de bir göstergesi."
Güleç, Afrika'nın sağlıklı bir ticari ekosisteme sahip olabilmesi adına ihracatçılar olarak tüm güçleriyle çalışacaklarını belirterek, şu bilgileri verdi:
"Hedefimiz önce ticaret hacmini 50 milyar dolara, ardından süratle 75 milyar dolara ulaştırmak. Bu hedefler hayal değil. Çünkü Türkiye Afrika’nın büyük bölümüne en yakın üretim üssü. Çok çeşitli ve yüksek ölçekli üretim hacmine ulaşmış bir ülkeyiz. Türk iş adamlarının Afrika'da, Afrika'dan iş adamlarının Türkiye’de yatırımlarının günbegün arttığını görüyoruz. Özellikle makine, elektrik-elektronik, otomotiv, metal ve gıda sektörlerinde çok ciddi bir ihracat potansiyeli olduğunu görüyoruz. Kısa vadede yüksek ivmeyle ticari ilişkilerimizi geliştireceğimize inanıyoruz."
İTO Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Akif Develioğlu ise artık dünyanın her yerinde "Afrika Afrikalılarındır" denilebildiğini belirterek, bunda Türkiye'nin de katkısı olduğunu söyledi.
Türkiye'nin Afrika'ya kazan-kazan prensibi çerçevesinde kardeşlik ilişkisiyle yaklaştığını dile getiren Develioğlu, "İTO, 800 bini aşan üye sayısıyla dünyanın en büyük 3 odasından birisi. İTO olarak hem ülkemizin hem de iş birliği yaptığımız ülkelerin ekonomik büyümesine katkı sağlayan ticari faaliyetlerine çok önem veriyoruz." diye konuştu.
Develioğlu, İTO'nun yıl içerisinde yaptığı ve yapacağı fuar ve benzeri etkinliklerden bahsederek, "Bugün gerçekleştirilen forum sayesinde de güzel hamleler olacak. Sizleri, Türkiye'nin Afrika ile ticari faaliyetlerini artırmaya, mevcut iş birliklerini çeşitlendirmeye davet ediyorum." açıklamasında bulundu.
"Türk ve Afrikalı KOBİ'leri bir araya getirmeliyiz"
WCI FORUM Başkanı ve Afrika Ticaret Merkezleri Kurucusu Utku Bengisu, Türkiye ile Afrika'nın KOBİ'lerini bir araya getirmeleri gerektiğini, Hindistan'ın bunu yaptığını ve milyarlarca dolarlık iş hacmine ulaştığını söyledi.
Bengisu, "Ülkemizin 7 bölgesinden 7 kıtaya ihracat hamlesi başlatıp merkeze ilk durak olarak Afrika'yı koyabilirsek yıllık 500 milyar dolarlık ihracat mümkün. Afrika'da şu anda KOBİ'ler büyümeye ve gelişmeye devam ediyor. Türk KOBİ'ler de Afrika'da kendisine iş birliği yapabileceği ortaklar arıyor. Bu nedenle henüz ihracat yapmamış KOBİ'leri Afrika'daki KOBİ'ler ile eşleştirmeliyiz." diye konuştu.
Utku Bengisu, "Türkiye, Afrika'nın belirli ülkelerinde satış destek ofisleri açması lazım. Daha stratejik ve fonksiyonel destek mekanizmaları ortaya koyması lazım." değerlendirmesinde bulundu.
Burundili bakan yardımcısından Türk iş dünyasına "yatırım" çağrısı
Burundi Ticaret ve Endüstri Bakan Yardımcısı Niragira Ghristine Umurundi ise 9. WCI Forum'un kendi ülkeleri için son derece önemli bir fırsat sunduğunu belirterek, "Burundi, Afrika'daki az gelişmiş ülkeler arasında görülse de çok önemli bir konuma sahip. Son yıllarda yabancı yatırımcılara yönelik önemli reformlar hayata geçirildi." diye konuştu.
Son dönemde hayata geçirdikleri önemli reformlardan ve hayata geçirmek istedikleri projelerden bahseden Umurundi, Doğu Afrika topluluğunu güçlendirmek amacıyla planladıkları bölgesel demir yolu projesinin gerçekleşmesi için finansal desteğe ihtiyaç duyduklarını söyledi.
Umurundi, "Bütün yabancı yatırımcılara ve özellikle Türk iş dünyasına çağrıda bulunmak istiyorum. Lütfen Burundi'ye gelin. Burada birçok farklı alanda yatırım yapabilir ve yatırımcılara sunduğumuz ayrıcalıklardan yararlanabilirsiniz. Özellikle tekstil ve inşaat malzemeleri alanında Türkiye'den yoğun bir ithalatımız var. Burundi barış içerisinde bir ülke ve ülkemizi ziyaret etmek son derece kolay. Aklınıza gelebilecek her alanda yatırım fırsatı var." ifadelerini kullandı.
"Türkiye ile pozitif ilişkilerimize devam etmek istiyoruz"
Sierra Leone Maden ve Kaynaklar Bakan Yardımcısı Koroma Umaro Napoleon da Sierra Leone'nin küçük bir ülke olmasına rağmen maden ve mineral açısından çok zengin olduğunu belirterek, son dönemde büyük bir lityum madeni bulduklarını söyledi.
Sierra Leone'de ekonomik faaliyetleri ve istihdamı artırmak ve refahı yükseltmek için yaptıkları çalışmalardan bahseden Napoleon, "Türkiye ile pozitif ilişkilerimize devam etmek istiyoruz. Yeni havalimanının yapılması ve elektrik üretimi gibi pek çok işte ortaklığımız var. Türkiye ile ekonomik ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz. Türk iş dünyasına madencilik sektörüne yatırım yapma çağrısında bulunuyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Açılış konuşmalarının ardından foruma katkısı geçen ve etkinliği destekleyen isimlere teşekkür plaketi verildi. İki gün sürecek forumda B2B iş görüşmeleri gerçekleştirilecek.
Kaynak: AA
Haftanın popüler haberleri
ICA COOP: 2025 BM Uluslararası Kooperatifler Yılı
IYC2025 teması, kooperatiflerin her yerde sahip olduğu kalıcı küresel etkiyi sergileyen Kooperatifler Daha İyi Bir Dünya Kuruyor olacak .
Gözaltılar sonrası Özgür Özel'den ilk açıklamalar
Adana, Antalya ve Adıyaman'da Belediye başkanlarının gözaltına alınmasının ardından CHP Genel Başkanı Özgür Özel'den ilk açıklama geldi.
Cemil Toksöz'e GoWit’te CSO görevi
Şirket, dijital pazarlama ve reklam teknolojileri alanında 15 yılı aşkın deneyime sahip Cemil Toksöz’ü Strateji Direktörü (CSO) olarak atadığını duyurdu.
Şeyda Gürer Uzun'a Novartis'te uluslararası görev
Novartis Türkiye’den uluslararası atama: Şeyda Gürer Uzun Avusturya’ya Terapötik Alan Başkanı olarak atandı.
Gürmen Giyim’in YKB Yasemin Gür Solmaz oldu
Gürmen Giyim’in Yönetim Kurulu Başkanı Yasemin Gür Solmaz oldu.
İGA İstanbul ve Chicago Havalimanı Kardeş Havalimanı oldu
İGA İstanbul Havalimanı ve Chicago Havalimanı kardeş havalimanı oldu.
DES Sanayi Sitesi, Aşure ikramında bulundu
DES Sanayi Sitesi yönetimi sanayi sitesi içerisinde bulunan üyelerine ve misafirlerine aşure ikramında bulundu.
TAV’dan görme engelliler için daha erişilebilir havalimanı deneyimi
TAV Havalimanları, görme engelli yolcular için havalimanlarının erişilebilirliğini artırmak amacıyla WeWALK tarafından geliştirilen DANIŞ Görüntülü Destek Servisi ile işbirliği gerçekleştirdi.
Erman Eltut, Şekerbank GMY görevine atandı
Şekerbank Operasyondan Sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı görevine Erman Eltut atandı.
Dubai 2026 Fuarı 12 Ocak 2026'da başlıyor
Yangın, güvenlik, acil durum, sivil savunma, siber güvenlik ve yapay zekâ çözümleri fuarı Intersec Dubai 12-14 Ocak 2026 tarihlerinde Dubai'de düzenlenecek.
Kopyala yapıştır tuzağına düşmeyin
Siber güvenlik şirketi ESET, Aralık 2024 - Mayıs 2025 dönemini kapsayan Tehdit Raporu'nu yayımladı.
Dijital dünyada çocuklarınızı yalnız bırakmayın
Siber güvenlik şirketi ESET çocukların dijital dünyada karşılaşabileceği riskleri göz önüne alarak bu risklerden korunmaya yönelik önerilerde bulundu.
"İşte Yapay Zekâ” programı başlıyor
TÜSİAD ve MEF Üniversitesi'nin özel sektör çalışanlarının yapay zekâ farkındalığını artırmayı amaçladığı "İşte Yapay Zekâ” programı başlıyor.
Seydişehir TOBB Cumhuriyet İlkokulu törenle açıldı
Konya iline bağlı Seydişehir ilçesinde yapımı tamamlanan Seydişehir TOBB Cumhuriyet İlkokulu’nun açılış töreni yapıldı.
Giresun Teknopark'tan 35 ülkeye ihracat
Yüzde 80 doluluğa ulaşan Giresun Teknopark'tan 35 ülkeye ihracat.
Antalya BBB Muhittin Böcek gözaltına alındı
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek gözaltına alındı.
Selim Arda Üçer, Penti'de COO görevine atandı
Üçer, artık Chief Operating Officer (COO) unvanıyla İnsan Kaynakları ile birlikte perakende ve dijital satış ekiplerine de liderlik edecek.
Gazeteci Nihat Genç vefat etti
Rahatsızlığı nedeniyle yoğun bakımda tedavi gören gazeteci Nihat Genç hayatını kaybetti.
ABD, Japonya, Hindistan ve Avustralya kritik minerallerde anlaştı
Dörtlü ülkeler grubu (Quad) kritik mineral kaynaklarını çeşitlendirme konusunda anlaştı. Ülkeler: ABD, Japonya, Hindistan ve Avustralya.
Zeren Group Holding, Alfemo’yu satın aldı
Alfemo Mobilya, bundan sonra faaliyetlerini Zeren Group Holding çatısı altında sürdürecek.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Azerbaycan gündemi: İşbirlikleri, iklim krizi ve İsrail
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan'ın Hankendi şehrinde gerçekleştirilen Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 17. Zirvesi'ne katıldı.
Sosyal medya zirvesinde Aselsan, Baykar, Roketsan yer aldı
Sosyal medya performanslarını yayımlayan SocialBrands’in Temmuz ayı sonuçları açıklandı.
EPDK 17 şirkete lisans verdi
EPDK, 17 şirkete lisans verdi, 8 şirketin lisansını sonlandırdı, 1 şirketin lisansını ise iptal etti.
TAV, New York JFK Havalimanında 3. yolcu salonunu açtı
TAV İşletme Hizmetleri, John F. Kennedy Havalimanında JFKIAT ve Capital One işbirliğiyle hayata geçirilen Capital One Lounge'un işletmesini üstlendi.
Türkiye, BM FAO Gıda ve Tarım Örgütü konsey üyeliğine seçildi
Türkiye, Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) üst yönetimi olan konsey üyeliğine seçildi
Giovanni Tomassini, Baykar Piaggio Aerospace'in CEO'su oldu
Baykar, Piaggio Aerospace'te halihazırda operasyon direktörü olarak görev yapan İtalyan Giovanni Tomassini'nin üst yönetici (CEO) olarak atandığını duyurdu.
Chef Seasons, artık Migros raflarında
Chef Seasons, artık Migros raflarında!
Bugün Cumhurbaşkanlığına Yılmaz vekalet edecek
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Azerbaycan ziyareti nedeniyle bugün Cumhurbaşkanlığına Cevdet Yılmaz vekalet edecek.
Ayhan Sincek, Katılım Emeklilik'in BES sistemini anlattı
Katılım Emeklilik'ten yılın ilk yarısında güçlü performans
Feyza Narlı: İşverenler istihdamda olumlu hava bekliyor
Türkiye'deki istihdam beklentileri, önceki çeyreğe kıyasla sınırlı bir gerileme gösterse de genel olarak istikrarlı ve dirençli bir görünüm sergiliyor.
Yanmar Türkiye'nin ürünleri dünyaya ihraç ediliyor
Yanmar Turkey, YTAgri markasıyla Türkiye’de ürettiği tarım ekipmanlarını Uzak Doğu’dan Avrupa’ya, Kuzey Afrika’dan Kafkasya’ya geniş bir coğrafyaya ihraç ediyor.
DİMAP KOBİ eğitimleri başlıyor
İşletmelerin uzun vadeli başarısı için kritik olan stratejik ve yönetsel yetkinlikleri destekleyen DİMAP eğitimleri devam ediyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 4 Temmuz'da Azerbaycan'a gidecek
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ekonomik İşbirliği Teşkilatının 17. Zirvesi'ne katılmak üzere yarın Azerbaycan'ın Hankendi şehrini ziyaret edecek.
Enflasyonun bu yıl içinde 20'li rakamlara ulaşması hedefleniyor
Enflasyon bu yıl sonunda 20'li rakamlara, önümüzdeki dönemde de tek haneli enflasyona ulaşması hedefleniyor.
Osmangazi Köprüsü 9 yaşında
İzmit Körfezinin iki yakasını bağlayan Osmangazi Köprüsü 9 yaşında.
Yüksek hızlı trenlerle bugüne dek 100 milyon yolcu seyahat etti
Yüksek hızlı trenlerle bugüne kadar taşınan yolcu sayısı 100 milyonu geçti.
FSM Köprüsü 37 yaşında
Günlük 230 bine yakın aracın geçtiği FSM Köprüsü 37 yaşında.
Enflasyon, Haziran'da aylık bazda yüzde 1,37 oldu
Enflasyon, haziranda aylık bazda yüzde 1,37, yıllık bazda yüzde 35,05 oldu.
Zamlı memur maaşları belli oldu
Memur ve memur emeklilerinin 2025 yılının ikinci 6 ayında alacağı zamlı maaşlar ile SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıklarındaki artış oranları belirlendi.
OpenAI, Google'ın yapay zekâ çiplerine yöneliyor
OpenAI, ürünlerine güç sağlamak için google'ın yapay zekâ çiplerine yöneliyor.