15-16 Eylül'de İstanbul'da Dünya Türk İş Konseyi toplanacak
15-16 Eylül'de İstanbul'da Dünya Türk İş Konseyi toplanacak
Dünya Türk İş Konseyi Kurultayı dış ticarete ivme kazandıracak.
Haber Giriş Tarihi: 11.09.2023 09:22
Haber Güncellenme Tarihi: 11.09.2023 09:22
Kaynak: Haber Merkezi
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, 15-16 Eylül'de İstanbul'da gerçekleştirecek Dünya Türk İş Konseyi 10. Kurultayı'na ilişkin, "Kurultayımıza, 2 bini aşkın kişinin katılması, başlı başına ticari beklentiyi anlatan bir gösterge. Bu anlamda kurultayı, sadece özlem giderme ve dostluğu artırma buluşması olarak görmüyoruz. Buluşmanın ticareti artırma noktasında çok önemli bir görevi yerine getireceğini öngörüyoruz." dedi.
Yurt dışında yerleşik Türk iş dünyası arasındaki ticari ve ekonomik faaliyetleri geliştirerek Türk lobisini yurt dışında geniş kitlelere yaymayı amaçlayan Dünya Türk İş Konseyi (DTİK), dünya genelinde yerleşik bir hayat süren Türk girişimcilerin sorunlarına çözüm getirmek ve ülkenin yurt dışındaki imajını artırmak amacıyla hayata geçirdiği etkinliklere bir yenisini daha ekliyor.
DEİK çatısı altında faaliyet gösteren ve başkanlığını DEİK Başkanı Nail Olpak'ın yürüttüğü DTİK, Türk diasporasının dünya çapında ses getiren en başarılı isimlerini Cumhurbaşkanlığı himayelerinde gerçekleşecek "Dünya Türk İş Konseyi 10. Kurultayı" ile 15-16 Eylül'de İstanbul'da bir araya getiriyor.
Yurt dışında yaşayan Türk ve Türkiye dostu üst düzey iş insanlarının, uluslararası şirketlerin yöneticilerinin, girişimcilerin, ekonomistlerin, uzmanların, sanatçıların, sporcuların, siyasetçilerin, bürokratların ve akademisyenlerin katılacağı DTİK 10. Kurultayı, 2 bini aşkın diaspora temsilcisini buluşturuyor.
"Diasporamız etkilenen değil, etkileyen olmalı"
DEİK Başkanı Nail Olpak, DTİK Kurultayı'na ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünya genelinde yerleşik bir hayat süren 6 milyondan fazla Türk diasporasının olduğunu belirterek, nüfusun ağırlıklı olarak Almanya'da olduğunu, onu Fransa, Hollanda ve Avusturya'nın takip ettiğini söyledi.
Diaspora yapılanmasının oluşumundan kaynaklı olarak ülkeden ülkeye farklıları olduğunu belirten Olpak, "Diasporayı, göç etmek, göçe zorlanmak gibi kavramlarla ilişkilendirebiliriz. Ancak biz, göçten ziyade göçün oluşturduğu güç olarak değerlendirmeyi uygun görüyoruz. Şu veya bu sebeple bir göç oluşmuş. Bu göçü biz nasıl bir güç olarak, yumuşak güç olarak değerlendirebiliriz? Biz de DEİK ve DTİK olarak bu gücün Türkiye için en etkin biçimde rol alması ve tek vücut halinde hareket etmesi için çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.
Dost diasporalarla iş birliğinin önemine dikkati çeken Olpak, Azerbaycan, Bosna Hersek, Pakistan ile Macaristan'ın Türkiye'nin önde gelen dost diasporalarından olduğunu belirtti.
Olpak, Türkiye'nin yeterince aktif kullanamadığı Türk diaspora gücü olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:
"Bu ifade esasında hiç kullanmıyoruz demek değil ama yeterince de kullanamıyoruz. Peki niye? Almanya'da çok büyük bir Türk nüfusu var ama Almanya'nın dışında birçok ülkede diasporamız var. Örneğin, Fransa'da bizim 400 binin üzerinde yaşayan diasporamız var. Fransa'daki Ermeni nüfusu da neredeyse bu kadar. Etkin bir şekilde bizim ağırlığımız var mı ya da algı nedir diye birbirimize sorarsak, maalesef bizim oradaki ağırlığımız istediğimiz seviyede değil. Bunun farklı gerekçeleri olabilir. Ama biz DTİK olarak, diasporamızın bulunduğu ülkeden etkilenen değil, ülkenin karar mekanizmasını etkileyen olmasını arzu ediyoruz."
Olpak, Türk diasporasının içerisindeki iş insanlarının, sporcuların, akademisyenlerin bulundukları ülkede etkilenen değil, etkileyen konuma daha fazla ulaştıkça, diasporanın daha etkin bir yumuşak güç olmasının önünün açılacağını söyledi.
"Yurt dışında yaşayan 6 milyon vatandaşımızı vazgeçilmez bir güç unsuru olarak görüyoruz"
Nail Olpak, Türkiye'nin, hedeflerine ulaşmak için elindeki en önemli varlığının insan gücü olduğunu belirterek, "Bu anlayışla yurt dışında yaşayan 6 milyon vatandaşımızı vazgeçilmez bir güç unsuru olarak görüyoruz. Türk iş dünyası olarak diasporada yaşayan vatandaşlarımızın da aynı küresel hedefler etrafında birleştirilmesi ve bu hedefler doğrultusunda konumlandırılması gerektiğine inanıyoruz." dedi.
Bu inançtan yola çıkarak yurt dışında yaşayan Türkleri ortak hedefler etrafında birleştirmek için 1996'da farklı bir isimle yola çıkıldığını, 2007'de de Türk özel sektörünün küresel markası DEİK bünyesinde DTİK'in kurulduğunu anlatan Olpak, DEİK olarak ülke bazlı iş konseyleri şeklinde organize olduklarını ancak DTİK'in DEİK çatısı altında kurulmuş ilk özel amaçlı iş konseyi olduğunu vurguladı.
DTİK'in bir çatışı kuruluştan ziyade platform olarak birleştirici bir güç olduğuna işaret eden Olpak, kendileri dışında yurt dışında faaliyetler gösteren başta kamu kuruluşları olmak üzere koordineli bir şekilde hareket ettiklerini söyledi.
"DTİK 10. Kurultayımıza 2 bini aşkın katılımcı bekliyoruz"
DEİK Başkanı Olpak, gönüllülük esasıyla ülkesinin sınırlarını aşan vatandaşların Türkiye'nin dünyadaki sesi olmayı sürdürürken, kendilerinin de DTİK ile Türk diasporasının ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimine doğrudan katkı sağlayacak gönül köprüleri kurduklarını ifade etti.
Kurultaya 2 bini aşkın katılım beklediklerini bildiren Olpak, Almanya ağırlıklı olmak üzere Kore'den, Avustralya'dan, Japonya'dan, Güney Afrika Cumhuriyeti'nden de katılımcılar olduğunu söyledi.
Olpak, 2 bini aşkın misafiri yurt dışından ve Türkiye'den gelen iş insanlarıyla hem panellerle hem B2B görüşmelerinde bir araya getireceklerini dile getirerek, "Sadece diasporayı konuşmayacağız. Diasporamızın gücünü, yurt dışında yerleşik yaşayan iş insanlarımızı, yurt içindeki iş insanlarıyla ve birbirleriyle ekonomik anlamda daha fazla kaynaştırarak artırmayı hedefliyoruz. Yani katılımcılarımızın aktif olmalarını sağlayacak bir program hazırladık." diye konuştu.
Olpak, dış ticaretin dünyada ivme kaybettiğini belirterek, şöyle devam etti:
"Kurultayımıza yurt dışından 2 bini aşkın kişinin katılması, başlı başına ticari beklentiyi anlatan bir gösterge. Bu anlamda kurultayımızı, sadece özlem giderme ve dostluğu artırma buluşması olarak görmüyoruz. Diasporamızın bir araya geleceği bu şölenin, aynı zamanda ticareti artırma noktasında çok önemli bir görevi yerine getireceğini öngörüyoruz. 10'uncusunu gerçekleştireceğimiz kurultayımızın, ülkesini ve milletini en üst düzeyde temsil eden diasporamıza pozitif bir ivme katacağına gönülden inanıyoruz."
"Kurultaydan hemen sonra ABD'de 13'üncü Türkiye Yatırım Konferansı'nı gerçekleştireceğiz"
DEİK Başkanı Nail Olpak, DEİK olarak faaliyetlerini Türkiye ekonomisinin dinamiklerini güçlendirmek ve ülkenin gücünü dünyaya taşımak için çok geniş bir coğrafyada aralıksız sürdürdüklerini söyledi.
Türkiye ve ABD arasında belirlenen 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefini hatırlatan Olpak, "Dünya Türk İş Konseyi Kurultayı'ndan hemen sonra Sayın Cumhurbaşkanımızla New York'a gideceğiz. DEİK/Türkiye-ABD İş Konseyi'mizle (TAİK) 19-20 Eylül'de 13'üncü Türkiye Yatırım Konferansı'mızı gerçekleştireceğiz. Yatırım Konferansı'nın ilk günü Goldman Sachs ev sahipliğinde Hazine ve Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek'i ABD'nin önde gelen finans çevreleri ile bir araya getireceğiz. İkinci gününde ise Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ı Fortune 100'de yer alan 25 Amerikalı şirketin CEO'su ile Yuvarlak Masa toplantısında buluşturacağız." diye konuştu.
Türk Devletleri Teşkilatı ile stratejik ilişkilerin daha da önemli hale geldiğini ve bu kapsamda ticari diplomasi faaliyetlerini geliştirdiklerini belirten Olpak, Afrika başta olmak üzere Asya ve Latin Amerika ile ticari ilişkileri artırmak için çalışmalar yaptıklarını anlattı.
Diasporanın karşılaştığı sorunlar ve fırsatlar ele alınacak
DTİK 10. Kurultayı'nda, Türk diasporasına yönelik fırsatlar ve diasporanın karşılaştığı sorunlar ele alınacak. Bu sorunlar tecrübeli girişimciler, uzmanlar, akademisyenler ve kamu kurumu temsilcileri tarafından tartışılacak ve diaspora stratejilerine yönelik paneller düzenlenecek.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın teşrif edeceği kurultay kapsamında, Türk Devletler Teşkilatı (TDT) Genel Sekreteri Kubanıçbek Ömüraliyev başkanlığında "Türk Devletleri Teşkilatı: 5 Devlet Tek Diaspora" başlıklı panel gerçekleştirilecek.
Panele, Azerbaycan Ekonomi Bakanı Mikayıl Cabbarov, Kazakistan Ticaret ve Entegrasyon Bakanı Serik Jumangarin, Kırgızistan Ekonomi ve Ticaret Bakanı Daniyar Amangeldiev, Özbekistan Yatırım, Sanayi ve Ticaret Bakanı Laziz Kudratov, Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Batır Atdayev ile Ticaret Bakanı Ömer Bolat katılacak.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Abdullah Eren de katılımcılara hitap edecek.
Diaspora Ödül Töreni de gerçekleştirilecek
"Yumuşak Gücümüz: Türk Diasporası" başlıklı oturumu, Diplomasi Vakfı Direktörü Oğuzhan Bilgin'in moderatörlüğünde kültür, sanat ve spor alanında Türkiye'yi temsil eden diaspora üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilecek.
Kurultay kapsamında düzenlenecek "Dost Diasporalar ile Güç Birliği" başlıklı panelde Azerbaycan Diaspora İşleri Devlet Komitesi Başkanı Fuad Muradov, KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ve Moldova Cumhuriyeti Gagauz Yeri Özerk Bölgesi Başkanı Evghenia Guțul de konuşacak.
"Birlikte Daha Güçlüyüz: Kurumlar Arasında İş Birliği" başlıklı panele, TİKA Başkanı Serkan Kayalar, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Şeref Ateş, Maarif Vakfı Başkanı Birol Akgün ile YTB Başkanı Abdullah Eren de panelist olarak katılacak.
DTİK Kurultayı kapsamında gerçekleştirilecek Diaspora Ödül Töreni'nde ise üstün başarı sağlanmış Türk kökenli ve Türkiye dostu yöneticilere, ekonomistlere, sporculara, sanatçılara ve siyasetin üst düzey temsilcilerine ödüller verilecek.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
15-16 Eylül'de İstanbul'da Dünya Türk İş Konseyi toplanacak
Dünya Türk İş Konseyi Kurultayı dış ticarete ivme kazandıracak.
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak, 15-16 Eylül'de İstanbul'da gerçekleştirecek Dünya Türk İş Konseyi 10. Kurultayı'na ilişkin, "Kurultayımıza, 2 bini aşkın kişinin katılması, başlı başına ticari beklentiyi anlatan bir gösterge. Bu anlamda kurultayı, sadece özlem giderme ve dostluğu artırma buluşması olarak görmüyoruz. Buluşmanın ticareti artırma noktasında çok önemli bir görevi yerine getireceğini öngörüyoruz." dedi.
Yurt dışında yerleşik Türk iş dünyası arasındaki ticari ve ekonomik faaliyetleri geliştirerek Türk lobisini yurt dışında geniş kitlelere yaymayı amaçlayan Dünya Türk İş Konseyi (DTİK), dünya genelinde yerleşik bir hayat süren Türk girişimcilerin sorunlarına çözüm getirmek ve ülkenin yurt dışındaki imajını artırmak amacıyla hayata geçirdiği etkinliklere bir yenisini daha ekliyor.
DEİK çatısı altında faaliyet gösteren ve başkanlığını DEİK Başkanı Nail Olpak'ın yürüttüğü DTİK, Türk diasporasının dünya çapında ses getiren en başarılı isimlerini Cumhurbaşkanlığı himayelerinde gerçekleşecek "Dünya Türk İş Konseyi 10. Kurultayı" ile 15-16 Eylül'de İstanbul'da bir araya getiriyor.
Yurt dışında yaşayan Türk ve Türkiye dostu üst düzey iş insanlarının, uluslararası şirketlerin yöneticilerinin, girişimcilerin, ekonomistlerin, uzmanların, sanatçıların, sporcuların, siyasetçilerin, bürokratların ve akademisyenlerin katılacağı DTİK 10. Kurultayı, 2 bini aşkın diaspora temsilcisini buluşturuyor.
"Diasporamız etkilenen değil, etkileyen olmalı"
DEİK Başkanı Nail Olpak, DTİK Kurultayı'na ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünya genelinde yerleşik bir hayat süren 6 milyondan fazla Türk diasporasının olduğunu belirterek, nüfusun ağırlıklı olarak Almanya'da olduğunu, onu Fransa, Hollanda ve Avusturya'nın takip ettiğini söyledi.
Diaspora yapılanmasının oluşumundan kaynaklı olarak ülkeden ülkeye farklıları olduğunu belirten Olpak, "Diasporayı, göç etmek, göçe zorlanmak gibi kavramlarla ilişkilendirebiliriz. Ancak biz, göçten ziyade göçün oluşturduğu güç olarak değerlendirmeyi uygun görüyoruz. Şu veya bu sebeple bir göç oluşmuş. Bu göçü biz nasıl bir güç olarak, yumuşak güç olarak değerlendirebiliriz? Biz de DEİK ve DTİK olarak bu gücün Türkiye için en etkin biçimde rol alması ve tek vücut halinde hareket etmesi için çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.
Dost diasporalarla iş birliğinin önemine dikkati çeken Olpak, Azerbaycan, Bosna Hersek, Pakistan ile Macaristan'ın Türkiye'nin önde gelen dost diasporalarından olduğunu belirtti.
Olpak, Türkiye'nin yeterince aktif kullanamadığı Türk diaspora gücü olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:
"Bu ifade esasında hiç kullanmıyoruz demek değil ama yeterince de kullanamıyoruz. Peki niye? Almanya'da çok büyük bir Türk nüfusu var ama Almanya'nın dışında birçok ülkede diasporamız var. Örneğin, Fransa'da bizim 400 binin üzerinde yaşayan diasporamız var. Fransa'daki Ermeni nüfusu da neredeyse bu kadar. Etkin bir şekilde bizim ağırlığımız var mı ya da algı nedir diye birbirimize sorarsak, maalesef bizim oradaki ağırlığımız istediğimiz seviyede değil. Bunun farklı gerekçeleri olabilir. Ama biz DTİK olarak, diasporamızın bulunduğu ülkeden etkilenen değil, ülkenin karar mekanizmasını etkileyen olmasını arzu ediyoruz."
Olpak, Türk diasporasının içerisindeki iş insanlarının, sporcuların, akademisyenlerin bulundukları ülkede etkilenen değil, etkileyen konuma daha fazla ulaştıkça, diasporanın daha etkin bir yumuşak güç olmasının önünün açılacağını söyledi.
"Yurt dışında yaşayan 6 milyon vatandaşımızı vazgeçilmez bir güç unsuru olarak görüyoruz"
Nail Olpak, Türkiye'nin, hedeflerine ulaşmak için elindeki en önemli varlığının insan gücü olduğunu belirterek, "Bu anlayışla yurt dışında yaşayan 6 milyon vatandaşımızı vazgeçilmez bir güç unsuru olarak görüyoruz. Türk iş dünyası olarak diasporada yaşayan vatandaşlarımızın da aynı küresel hedefler etrafında birleştirilmesi ve bu hedefler doğrultusunda konumlandırılması gerektiğine inanıyoruz." dedi.
Bu inançtan yola çıkarak yurt dışında yaşayan Türkleri ortak hedefler etrafında birleştirmek için 1996'da farklı bir isimle yola çıkıldığını, 2007'de de Türk özel sektörünün küresel markası DEİK bünyesinde DTİK'in kurulduğunu anlatan Olpak, DEİK olarak ülke bazlı iş konseyleri şeklinde organize olduklarını ancak DTİK'in DEİK çatısı altında kurulmuş ilk özel amaçlı iş konseyi olduğunu vurguladı.
DTİK'in bir çatışı kuruluştan ziyade platform olarak birleştirici bir güç olduğuna işaret eden Olpak, kendileri dışında yurt dışında faaliyetler gösteren başta kamu kuruluşları olmak üzere koordineli bir şekilde hareket ettiklerini söyledi.
"DTİK 10. Kurultayımıza 2 bini aşkın katılımcı bekliyoruz"
DEİK Başkanı Olpak, gönüllülük esasıyla ülkesinin sınırlarını aşan vatandaşların Türkiye'nin dünyadaki sesi olmayı sürdürürken, kendilerinin de DTİK ile Türk diasporasının ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimine doğrudan katkı sağlayacak gönül köprüleri kurduklarını ifade etti.
Kurultaya 2 bini aşkın katılım beklediklerini bildiren Olpak, Almanya ağırlıklı olmak üzere Kore'den, Avustralya'dan, Japonya'dan, Güney Afrika Cumhuriyeti'nden de katılımcılar olduğunu söyledi.
Olpak, 2 bini aşkın misafiri yurt dışından ve Türkiye'den gelen iş insanlarıyla hem panellerle hem B2B görüşmelerinde bir araya getireceklerini dile getirerek, "Sadece diasporayı konuşmayacağız. Diasporamızın gücünü, yurt dışında yerleşik yaşayan iş insanlarımızı, yurt içindeki iş insanlarıyla ve birbirleriyle ekonomik anlamda daha fazla kaynaştırarak artırmayı hedefliyoruz. Yani katılımcılarımızın aktif olmalarını sağlayacak bir program hazırladık." diye konuştu.
Olpak, dış ticaretin dünyada ivme kaybettiğini belirterek, şöyle devam etti:
"Kurultayımıza yurt dışından 2 bini aşkın kişinin katılması, başlı başına ticari beklentiyi anlatan bir gösterge. Bu anlamda kurultayımızı, sadece özlem giderme ve dostluğu artırma buluşması olarak görmüyoruz. Diasporamızın bir araya geleceği bu şölenin, aynı zamanda ticareti artırma noktasında çok önemli bir görevi yerine getireceğini öngörüyoruz. 10'uncusunu gerçekleştireceğimiz kurultayımızın, ülkesini ve milletini en üst düzeyde temsil eden diasporamıza pozitif bir ivme katacağına gönülden inanıyoruz."
"Kurultaydan hemen sonra ABD'de 13'üncü Türkiye Yatırım Konferansı'nı gerçekleştireceğiz"
DEİK Başkanı Nail Olpak, DEİK olarak faaliyetlerini Türkiye ekonomisinin dinamiklerini güçlendirmek ve ülkenin gücünü dünyaya taşımak için çok geniş bir coğrafyada aralıksız sürdürdüklerini söyledi.
Türkiye ve ABD arasında belirlenen 100 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefini hatırlatan Olpak, "Dünya Türk İş Konseyi Kurultayı'ndan hemen sonra Sayın Cumhurbaşkanımızla New York'a gideceğiz. DEİK/Türkiye-ABD İş Konseyi'mizle (TAİK) 19-20 Eylül'de 13'üncü Türkiye Yatırım Konferansı'mızı gerçekleştireceğiz. Yatırım Konferansı'nın ilk günü Goldman Sachs ev sahipliğinde Hazine ve Maliye Bakanımız Mehmet Şimşek'i ABD'nin önde gelen finans çevreleri ile bir araya getireceğiz. İkinci gününde ise Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ı Fortune 100'de yer alan 25 Amerikalı şirketin CEO'su ile Yuvarlak Masa toplantısında buluşturacağız." diye konuştu.
Türk Devletleri Teşkilatı ile stratejik ilişkilerin daha da önemli hale geldiğini ve bu kapsamda ticari diplomasi faaliyetlerini geliştirdiklerini belirten Olpak, Afrika başta olmak üzere Asya ve Latin Amerika ile ticari ilişkileri artırmak için çalışmalar yaptıklarını anlattı.
Diasporanın karşılaştığı sorunlar ve fırsatlar ele alınacak
DTİK 10. Kurultayı'nda, Türk diasporasına yönelik fırsatlar ve diasporanın karşılaştığı sorunlar ele alınacak. Bu sorunlar tecrübeli girişimciler, uzmanlar, akademisyenler ve kamu kurumu temsilcileri tarafından tartışılacak ve diaspora stratejilerine yönelik paneller düzenlenecek.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın teşrif edeceği kurultay kapsamında, Türk Devletler Teşkilatı (TDT) Genel Sekreteri Kubanıçbek Ömüraliyev başkanlığında "Türk Devletleri Teşkilatı: 5 Devlet Tek Diaspora" başlıklı panel gerçekleştirilecek.
Panele, Azerbaycan Ekonomi Bakanı Mikayıl Cabbarov, Kazakistan Ticaret ve Entegrasyon Bakanı Serik Jumangarin, Kırgızistan Ekonomi ve Ticaret Bakanı Daniyar Amangeldiev, Özbekistan Yatırım, Sanayi ve Ticaret Bakanı Laziz Kudratov, Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Batır Atdayev ile Ticaret Bakanı Ömer Bolat katılacak.
Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar (YTB) Başkanı Abdullah Eren de katılımcılara hitap edecek.
Diaspora Ödül Töreni de gerçekleştirilecek
"Yumuşak Gücümüz: Türk Diasporası" başlıklı oturumu, Diplomasi Vakfı Direktörü Oğuzhan Bilgin'in moderatörlüğünde kültür, sanat ve spor alanında Türkiye'yi temsil eden diaspora üyelerinin katılımıyla gerçekleştirilecek.
Kurultay kapsamında düzenlenecek "Dost Diasporalar ile Güç Birliği" başlıklı panelde Azerbaycan Diaspora İşleri Devlet Komitesi Başkanı Fuad Muradov, KKTC Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu ve Moldova Cumhuriyeti Gagauz Yeri Özerk Bölgesi Başkanı Evghenia Guțul de konuşacak.
"Birlikte Daha Güçlüyüz: Kurumlar Arasında İş Birliği" başlıklı panele, TİKA Başkanı Serkan Kayalar, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Şeref Ateş, Maarif Vakfı Başkanı Birol Akgün ile YTB Başkanı Abdullah Eren de panelist olarak katılacak.
DTİK Kurultayı kapsamında gerçekleştirilecek Diaspora Ödül Töreni'nde ise üstün başarı sağlanmış Türk kökenli ve Türkiye dostu yöneticilere, ekonomistlere, sporculara, sanatçılara ve siyasetin üst düzey temsilcilerine ödüller verilecek.
Haftanın popüler haberleri
5 Bakan Yardımcısı görevden alındı, yeni isimler atandı
Cumhurbaşkanlığı Atama Kararları Resmi Gazete'de yayımlandı. 5 Bakan Yardımcısı görevden alınıp, yerlerine yeni isimler atandı.
YASED eski başkanlarından Şaban Erdikler'in vefatı sevenlerini üzdü
Uluslararası Yatırımcılar Derneği YASED eski başkanlarından Şaban Erdikler vefat etti.
Citroen'in CX modeli, 50'nci yılını kutluyor
Citroen'in 1970’li ve 1980'li yılların sembolü olarak hatırlanan CX modeli, 50'nci yılını kutluyor.
CRU Group'a göre otomobil markaları EV modellerin lansmanını erteledi
Otomotiv şirketleri elektrikli araç üretme ve satma planlarını küçülttüler. Bunun yerine dikkatlerini daha kârlı eski benzinli arabalara ve hibrit modellere odakladılar.
BYD: Teknolojiyi dışarı çıkarmayın, gittiğiniz ülkede montaj yapın
Çin yönetimi "Teknolojiyi dışarı çıkarmayın, gittiğiniz ülkede montaj yapın." çağrısında bulundu.
THY, Sidney'e tarifeli sefer başlatacak
THY, Avustralya'nın Sidney şehrine tarifeli sefer başlatacak.
QNB Finans Finansal Kiralama'nın ünvanı değişiyor
İlk olağanüstü genel kurulda QNB Finans Finansal Kiralama A.Ş.'nin ünvanı QNB Finansal Kiralama A.Ş. olarak değiştirilecek.
Bayrak EBT'de Yönetim Kurulu Başkanı değişikliği
Bayrak EBT'de Yönetim Kurulu Başkanlığına Serhat Kurt seçildi.
Kocaer Enerji'nin sermayesi 600 milyon liraya çıkarıldı
Kocaer Çelik Sanayiinin ortağı olduğu Kocaer Enerjide sermaya 600 milyon liraya çıkarıldı.
Adobe yapay zekâ video oluşturma aracını piyasaya sürecek
Adobe, yılın ilerleyen döneminde üretken yapay zekâ video oluşturma aracını piyasaya sürecek.
Modernize edilen Ceylanpınar Gümrük Kapısı açıldı
Modernize edilen Ceylanpınar Gümrük Kapısı'nın Suriye'nin yeniden imarı ve ekonomik faaliyetin tekrar canlanması noktasında çok hızlı bir ticaret akışına neden olacağı belirtildi.
Bilgisayar oyunlarının para harcatma taktikleri AB gündeminde
Fortnite, EA Sports, Minecraft, Roblox ve Clash of Clans'ın sahibi olan oyun şirketleri AB'ne şikayet edildi.
Geçici vergi beyanname ve ödemeleri için bugün son gün
Gelir ve kurum geçici vergi beyannameleri için son gün.
Koç Holding, Sevgi Gönül'ü yapay zekalı yapımla andı
Koç Grubu, Sevgi Gönül’ün bir fotoğrafını yapay zeka ile hareketlendirerek anma mesajı yayınladı.
Hisarcıklıoğlu "Dünyanın en değerli arazisi cep telefonu ekranı"
Hisarcıklıoğlu, Dünyanın en değerli arazisinin cep telefonu ekranı olduğunu, burada yer almanın şart olduğunu, e-ticaret hacminin her yıl hızla arttığını belirtti.
FANUC’tan Türkiye’ye 25 milyon euro’luk yeni teknoloji binası
FANUC’tan Türkiye’ye 25 milyon euro’luk yeni teknoloji binası ve merkezi yatırımı.
Amazon, İngiltere'deki veri merkezlerine büyük yatırım yapacak
Amazon, İngiltere'deki veri merkezlerine 10 milyar doların üzerinde yatırım yapacak.
MSB, ABD ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi arasındaki anlaşmayı kınadı
MSB: ABD ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi arasındaki anlaşmayı şiddetle kınıyoruz.
Alper Gezeravcı, Uzay Komutanlığı emrine atandı
MSB, Hava Pilot Albay Alper Gezeravcı'nın “2024 Yılı Genel Atamaları” ile Uzay Komutanlığı emrine atandığını duyurdu.
Tarihin kara lekesi 12 Eylül darbesinin üzerinden 44 yıl geçti
Türkiye demokrasi tarihinin kara lekesi 12 Eylül 1980 darbesinin üzerinden 44 yıl geçti.
Burak Şükrü Çetinkaya, Quark'ın elektro optik projelerini anlattı
Quark'ın kurucusu Burak Şükrü Çetinkaya, Quark'ın elektro-optikte dışa bağımlılığı azaltmak için yaptığı çalışmaları Teknopark İstanbul'da anlattı.
BTM, Decacorn olmanın sırlarını paylaştı
Bilgiyi Ticarileştirme Merkezi BTM, Decacorn olmanın sırlarını paylaştı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, BJK heyetini kabul etti
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beşiktaş Jimnastik Kulübü'nün Başkanı Hasan Arat, yönetim kurulu üyeleri ve sporcularını Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul etti.
Pratik'e BDDK'dan faaliyet izni
BDDK, Pratik İşlem Ödeme ve Elektronik Para A.Ş.'ye faaliyet izni verdi.
Çip Tasarım Yarışması Antalya'da yapıldı
Çip Tasarım Yarışması, Antalya’da ANFAŞ Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde yapıldı.
Türkiye Bankalar Birliği ve Arap Bankalar Birliği işbirliğine imza attı
Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Alpaslan Çakar; Arap Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet El Etrebi ile bir “Mutabakat Zaptı” imzaladı.
Reeder ReeV Fancy iddialı geliyor
Ön siparişe özel 40.000₺ peşinat ve ayda sadece 11.250₺'den başlayan taksit seçenekleriyle satışa sunuluyor. Bu fiyat 100 araçla sınırlı.
Sabancı DxBV Bulutistan’ın yüzde 65 hissesini satın aldı
Sabancı Topluluk şirketlerinden DxBV, Bulutistan’ın yüzde 65 hissesini satın aldı.
Pulse Finansal Teknolojiler ve Danışmanlık şirketi kuruldu
Pulse Finansal Teknolojiler ve Danışmanlık A.Ş. kuruldu.
Texhibition İstanbul fuarı başladı
Dünya tekstil sektörünün buluşma noktası Texhibition İstanbul kapılarını açtı.
Norveç, Türkiye'ye karşı kısıtlamalarını kaldırma kararı aldı
Norveç, Türkiye'ye karşı savunma sanayi kısıtlamalarını kaldırma kararı aldı.
Güney Kore'de askeri yapay zeka zirvesi düzenlendi
Güney Kore, Yapay Zekanın askeri alandaki sorumlu kullanımına yönelik bir zirve düzenledi
15. Yerel Zincirler Buluşması başladı
Türkiye Perakendeciler Federasyonu’nun düzenlediği 15. Yerel Zincirler Buluşuyor Konferansı ve Fuarı İstanbul'da başladı.
Perakende sektörü içinde gıda perakendeciliğinin oranı yüzde 17
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, perakende sektörü içinde gıda perakendeciliği oranının yüzde 17 olduğunu belirtti.
TÜVTÜRK İstanbul 100. Yıl İstasyonu hizmete girdi
TÜVTÜRK İstanbul Yüzüncü Yıl Araç Muayene İstasyonu, hizmet vermeye başladı.
Bakan Kacır, OSB sayısını 362'ye çıkardıklarını duyurdu
Edirne Uzunköprü Atatürk OSB ve Gaziantep Nurdağı OSB ile Türkiye'deki organize sanayi bölgesi sayısı 362'ye ulaştı.
Tusaş ve Aspilsan işbirliği için imza attı
Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) ile ASPİLSAN Enerji arasında, "Uzay Kalifiye Batarya Üretimi İş Birliği Çerçeve Protokolü" imzalandı.
GYİAD Genel Sekreterliğine Esra Ergüven getirildi
Genç Yönetici ve İş İnsanları Derneği’nin (GYİAD), genel sekreterlik görevine Esra Ergüven getirildi.
Söke Pamuğu, AB'den coğrafi işaret tescili aldı
Avrupa Birliği’nin ilk tescilli pamuğu Türkiye’den. Söke Pamuğu, Avrupa Birliği’nden coğrafi işaret tescili alan 27. ürün oldu.
Ağustos ihracatı 22 milyar, ithalatı 26,9 milyar dolar oldu
Ticaret Bakanlığı, Ağustos ayı Dış Ticaret Verilerini açıkladı. Dış ticaret hacmi, %3,7 oranında azalarak 396 milyar 467 milyon dolar olarak gerçekleşti.