Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Getir Kurucusu Nazım Salur: "7,7 milyar dolar değerlemeye ulaşan Getir’in her şeyi kira"

Teknoloji alanında girişimi “Getir” ile dünyada bir ilki Türkiye’de başlatarak market ürünlerini 10 dakikada kullanıcıları ile buluşturan ve orijinal bir iş fikri olarak tüm dünyada yeni bir Pazar oluşturan Getir’in Kurucusu Nazım Salur, 5. TÜSAP Zirvesi’nde ana konuşmacı olarak yer aldı.

Haber Giriş Tarihi: 27.01.2022 18:51
Haber Güncellenme Tarihi: 27.01.2022 18:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.dijitalhaber.com.tr
Getir Kurucusu Nazım Salur: "7,7 milyar dolar değerlemeye ulaşan Getir’in her şeyi kira"

Getir Kurucusu Nazım Salur:

“Türkiye muhakkak hayal endüstrilerinin, hayal sektörlerinin içinde olmalı”

1500’ün üzerinde ürünü ortalama 10 dakika içinde kullanıcılarla buluşturan Getir’in Kurucusu Nazım Salur, bir start up şirketi nasıl başlıyor, ne oluyor, nasıl ve neden büyüyor, dünyada hangi işler hızlı değer artışına sahne oluyor sorularına cevap verecek süreçleri anlattı. Sağlık sektöründe yurt dışında ciddi değerlere ulaşmış start up’lar olduğunun altını çizen Salur, Türkiye’de ise sağlık sektöründe start up’ların hem sayıca az hem de yüksek değerlere ulaşmamış durumda olduklarını söyledi. 

2021 Haziran’da 7.7 milyar dolar değerlemeye ulaşan Getir’in orijinal bir fikre sahip olmasının ve bunu yurtdışına açabilmesinin başarısında önemli bir payı olduğunu kaydeden Salur, “Orijinal fikir, doğru algoritmalar ve nitelikli insan gücü ile bu değer oluştu.  7.7 milyar dolar değerlemeye ulaşan Getir’in ne bir fabrikası var, ne herhangi bir ofis ne de çalıştığı depolar kendi malı. Her şey kira. Getir’in değerinin içinde yüzde 0.5’lik pay kadar bile öz varlığı yok. Piyasanın Getir’e verdiği değerin yüzde 99,5’i iyi bir fikrin etrafında derlenebilen iyi insanlar. Bu değer, akıllı bir grup insanın bir işi yapıp daha ileri götürmesine piyasanın biçtiği bir değer” dedi. 

Türkiye’nin bugüne kadar gelişmesini sağlarken eksiklerinden dolayı mecburen yol, baraj, fabrika yaptırıp bacaları tüttürdüğünü, oteller yapıp turizmi geliştirdiğini, hastaneler yaptığını belirten Salur, “Bunların gerekliliği ile birlikte bunların yanına bizimki gibi hayal endüstrilerini, hayal sektörlerini koymamız gerekiyor. Bugün bir dizi film sektörü de 100 ülkeye ihracat yapabilen bir sektör. Neticede bir film çekiliyor ama oradan son 10 yılda 10 binlerce kişinin geçimini sağladığı bir endüstri doğdu. Türkiye’den oyun start up’ları çıkıyor, milyarlarca dolar değere ulaşıyor. 100-200 genç arkadaşın bir binaya kapanarak oyun üretmeleri ile birlikte tüm dünyada 100 milyonlarca kez bu oyunlar oynanıyor, indiriliyor. Ortaya bir değer çıkabiliyor. Türkiye bu yeni ekonominin içinde muhakkak olmalı. Türkiye’nin elindeki 84 milyonluk nüfus gücü ve bu nüfusun demografik yapısı gibi bir gücü var. Yani bu nüfusun çoğunlukla genç olması, bu gençlerin de dijital olması ve birçoğunun kredi kartı ya da debit olarak dijital ödeme sistemi imkanlarına sahip olması özellikle mobil uygulamalarda ve tüketiciye yönelik teknolojik işlerde Türkiye’yi verimli bir ülke haline getiriyor. Sağlık alanında değeri milyar doların üzerinde Unicorn’lar çıkarmak için hızlı büyüyebilen ve çok kişiye dokunan işler yapmak gerekiyor. Bu iş bir piyasada tuttuğu zaman dünyanın başka yerlerinde de o hizmete talep olması lazım. 20 yılda büyüyebilecek bir iş start up dünyasında çok fazla yatırımcı talebi görmez. Doğru bir fikrin çok hızlı yayılabilmesi lazım. Olumlu anlamda bir virüs gibi yayılıp tüm dünyayı kasıp kavurması lazım. O zaman herkesin peşinden koştuğu, yatırım yapmak istediği bir iş haline geliyor. Ortaya bir Unicorn da böyle çıkıyor” diye konuştu.

Haber: Hakan Kavurmacı

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
Bursa
    cami
      • tffs
      • 1lig
      • tff2
      • tff3
      Takım O G B M Av P
      Puan Durumları ve Fikstür
      logo
      En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.