Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

'Kobra etkisi' uydurma bir hikaye mi, başarısızlığa uğramış bir strateji mi?

İngilizler sayesinde literatüre giren "Kobra etkisi" Hindistan’da geçen gerçek ve tarihi bir hikayeye dayanır. Sizce bu hikaye mi, başarısızlığa uğramış bir strateji mi?

Haber Giriş Tarihi: 14.05.2022 11:00
Haber Güncellenme Tarihi: 14.05.2022 11:02
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.dijitalhaber.com.tr
'Kobra etkisi' uydurma bir hikaye mi, başarısızlığa uğramış bir strateji mi?

İngilizler, Hindistan’ı sömürge altına aldığı dönemde hiç beklemedikleri bir sorunla karşılaşır. Olay Delhi’de yaşanır. O dönemde şehirde çok fazla "Kobra yılanı" vardır ve İngiliz askerleri korunma yolunu bilmedikleri için çok kayıp verirler. 

İngiliz Hükümeti, yılanlara çözüm bulmak için bir fikir geliştirir. Plana göre; Kobra yılanları yerli halka öldürtülecek ve böylece askerler zarar görmeden sorun ortadan kaldırılacaktır. Bu sebeple de Kobra yılanlarının ölüsüne para verilir.

Plan ilk etapta çok etkili olur. Hindistan halkı yılanları öldürür ve gider İngilizler’den paralarını alır. Ancak olay bununla kalsa iyi.

Hindistanlılar da zekice ve ekonomik bir yöntem bulup Kobra yılanı üretimine başlamışlar ve sonra onları öldürüp paralarını almışlar.

Ve herkes kendi yılanını ürettiği için sokaktaki yılanların cazibesi kalmamış ve onlar İngilizler için tehlike oluşturmaya devam etmiş.

Durumu fark eden İngilizler, artık Kobra yılanlarının ölüsüne para ödemeyeceğini açıklamış. Ve Hindistan halkı da beslediği yılanların para etmeyeceğini öğrenmelerinin ardından hepsini sokaklara salmış. İngilizler adına tehlike daha da artmış.
Ve buna “Kobra etkisi” denmiş.

NOT: Kobra yılanlarının müzikle dans ettiği düşünülür ancak bu dans değil aslında saldırı durumudur. Çünkü kobra yılanları işitmez sadece yerden gelen titreşime karşı duyarlıdırlar. Karşısında flüt çalanlar sürekli sağa sola hareket ederek yılanın konsantrasyonunu bozar ve odaklanmasını önler. Bunu görenler de yılanın dans ettiğini düşünür.


Bilim insanları bu konunun hikaye mi, başarısızlığa uğramış bir stareji mi olduğunu konuşuyorlar.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar (0)
Bursa
    cami
      • tffs
      • 1lig
      • tff2
      • tff3
      Takım O G B M Av P
      Puan Durumları ve Fikstür
      logo
      En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.