Dr. Özgün İyigün'den ramazan'da sağlıklı beslenme önerileri
Dr. Özgün İyigün'den ramazan'da sağlıklı beslenme önerileri
Dr. Özgün İyigün, "Ramazan boyunca doğru beslenerek, gün boyu kişiye enerji sağlayacak olan kaloriyi almak mümkündür." dedi.
Haber Giriş Tarihi: 22.03.2023 10:44
Haber Güncellenme Tarihi: 22.03.2023 10:44
Kaynak:
AA
Medicana Sağlık Grubu İç Hastalıkları Bölümü Uzm. Dr. Özgün İyigün, 'Ramazan boyunca doğru beslenerek, gün boyu kişiye enerji sağlayacak olan kaloriyi almak mümkündür.' ifadelerini kullandı.
Medicana'dan yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Özgün İyigün, ramazan ayında uzun saatler boyunca yemek yememenin, sıvı kaybı (dehidratasyon), baş ağrısı, baş dönmesi, hâlsizlik, kan şekerinin düşmesi ve yorgunluğa neden olabileceğini belirtti.
Ramazan boyunca doğru beslenerek, gün boyu kişiye enerji sağlayacak olan kaloriyi almanın mümkün olduğunu ifade eden İyigün, şunları kaydetti:
'Ramazan ayında, günlük yenilen öğün sayısı 3'ten 2'ye düşer ve 2 öğün arasındaki süre uzar. Oruç tutulan, yiyecek ve içecek tüketilmeyen saatler boyunca vücut, gece boyunca tüketilen gıdalardan enerji alır. Bu besinlerden aldığı enerji bittiğinde, karaciğerde ve kaslarda depolanan karbonhidrat ve yağlar yakılarak vücuda enerji sağlanır. Vücudun alışık olduğu yeme düzenin aniden değişmesi, hazırlıklı olunmadığı takdirde bazı sağlık problemlerine yol açabilir. Bu nedenle, ramazan ayı boyunca tüketilen besinlere dikkat etmek gereklidir. Uzun süre tokluk hissi sağlayan, yüksek lif ve protein içeren besinlerin bu dönemde daha fazla tercih edilmesi önerilir. Vücut uzun süreli su depolayamadığı için oruç tutulan süre boyunca su kaybı yaşanabilir. Bu durum, ramazan ayının hangi mevsime denk geldiğine ve oruç tutma süresinin uzunluğuna göre değişiklik gösterir. Su kaybı, konsantrasyon eksikliğine ve yorgun hissetmeye sebep olabilir. Bu belirtilerin yanında baş dönmesi ve bilinç bulanıklığı yaşanırsa, acilen su alınması gereklidir.'
İyigün, çay ve kahve gibi içeceklerin, içerdiği kafein sebebiyle idrara çıkmayı sıklaştırdığı ve su kaybını hızlandırdığı için sahurda tercih edilmemesi gerektiğini aktardı.
- Sıklıkla çay ve kahve gibi içecekler tüketen bireyler, oruç tutarken kafein eksikliği yaşıyor
Ramazanın sağlıklı bir şekilde geçirilebilmesi için bazı tavsiyelerde bulunuldu.
Buna göre, gün içerisinde sıklıkla çay ve kahve gibi içecekler tüketen bireyler, oruç tutarken kafein eksikliği yaşayabiliyor. Bu durum başlangıçta baş ağrısı ve yorgunluğa sebep olsa da vücut bir süre sonra bu düzene alışıyor ve bu tip rahatsızlıklar hafifleyebiliyor.
Oruç tutulmaya başlandıktan sonraki ilk birkaç gün, vücut bu yeni beslenme düzenine adapte olmaya çalışacağından metabolizmada yavaşlama söz konusu olabiliyor. Bunun önüne geçmek için ise basit egzersizler yapılması ve posa bakımından zengin olan gıdaların tüketilmesi öneriliyor.
Ramazanda sağlıklı beslenmek için yemek seçimi ve yemek süresine dikkat etmek gerekiyor. Öncelikle vücudun uzun süre aç kaldığı ramazan ayında, iftar saatine kadar kan şekerinde düşme yaşanabiliyor. Bireyler, düşük kan şekeri seviyeleri nedeniyle hızlı ve aşırı yeme isteği hissedebiliyor, ancak bu durum sağlık açısından zararlı oluyor.
İftarda yağlı, kızartılmış, çok baharatlı ve yüksek kalori içeren gıdaları tüketmek yerine, uzun süre aç kaldıktan sonra mideyi yormamak adına hafif gıdalar tercih edilmesi gerekiyor.
Hızlı yemek yemek gıdaların yeterince çiğnenmemesi nedeniyle mide ve bağırsak rahatsızlıklarını tetikleyebiliyor. Buna ek olarak, yemekler hızlı bir şekilde yenildiğinde tokluk hissi ayırt edilemeyebiliyor. Bunun önüne geçmek için tokluk hissinin 15-20 dakika içerisinde oluştuğu bilinerek, yemeklerin buna göre daha yavaş tüketilmesi gerekiyor.
İftarda başlangıç olarak kahvaltılık gıdalar ya da çok yağlı olmayan çorbalar tercih edilebiliyor. Bunun ardından protein ve karbonhidrat grubuna geçiliyor. Protein olarak, az yağlı olan et ürünleri ve kuru baklagiller porsiyon kontrolü yapılarak tüketilebiliyor.
Karbonhidrat ise ramazan ayında tüketimine en çok dikkat edilmesi gereken besin grubu oluyor. Uzun süre açlıktan sonra aniden yüksek seviyede karbonhidrat alınması sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Bu nedenle beyaz ekmek, makarna, pilav ya da hamur işi gibi glisemik indeksi yüksek olan gıdalar yerine, karbonhidrat ihtiyacını karşılayan ancak kan şekerini hızla yükseltmeyen; kepekli ekmek, kepekli makarna, tam buğday ürünleri ya da bulgur pilavı gibi besinler tercih edilebiliyor.
Sahurda ise iftara kıyasla daha hafif ve uzun süre tok tutacak gıdaların tüketilmesi öneriliyor. Protein açısından zengin olan süt ürünleri (yoğurt, süt, ayran), lif açısından zengin olan yeşil yapraklı sebzeler ve tam buğday ürünleri sahurda tüketilebiliyor. Baharatlı ya da aşırı tuzlu gıdalar susatabileceğinden ve oruç tutmayı zorlaştırabileceğinden, bu tip gıdaların tüketilmemesi tavsiye ediliyor.
- Sıvı tüketimine mutlaka dikkat edilmesi gerekiyor
Kompleks karbonhidratlar, enerji bakımından zengin ve enerji salınımı uzun süreli olan, sahurda tercih edilmesi önerilen besin gruplarından biri oluyor. Sahura kalkmadan oruç tutmak, sağlık açısından kötü sonuçlar doğurabiliyor.
Sahur öğününü aksatmamak ve sağlıklı besinlerle vücuda enerji sağlamak son derece önemli oluyor. Sıvı tüketimine mutlaka dikkat edilmesi gerekiyor.
İftar ve sahur arasında 2-2,5 litre su içmeye özen gösterilmesi, iftardan 1-2 saat sonra hafif egzersizler ya da kısa bir yürüyüş yapmak, metabolizmanın sağlıklı çalışmasına yardımcı oluyor. İftar ve sahur arasına ara öğünler eklenmesi, dengeli bir beslenme şekli oluşturulmasını sağlıyor.
İftar ve sahurda, iki öğün büyük porsiyonlar yemektense bu saat aralıklarında sık sık, küçük porsiyonlar yenilmesi tavsiye ediliyor. Yemeklerin besin değerleri kadar, pişirme şekli de önemli oluyor. Kızartma veya kavurma yerine haşlama ve ızgara gibi pişirme yöntemlerinin tercih edilmesi gerekiyor.
Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR
kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.
Dr. Özgün İyigün'den ramazan'da sağlıklı beslenme önerileri
Dr. Özgün İyigün, "Ramazan boyunca doğru beslenerek, gün boyu kişiye enerji sağlayacak olan kaloriyi almak mümkündür." dedi.
Medicana Sağlık Grubu İç Hastalıkları Bölümü Uzm. Dr. Özgün İyigün, 'Ramazan boyunca doğru beslenerek, gün boyu kişiye enerji sağlayacak olan kaloriyi almak mümkündür.' ifadelerini kullandı.
Medicana'dan yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Özgün İyigün, ramazan ayında uzun saatler boyunca yemek yememenin, sıvı kaybı (dehidratasyon), baş ağrısı, baş dönmesi, hâlsizlik, kan şekerinin düşmesi ve yorgunluğa neden olabileceğini belirtti.
Ramazan boyunca doğru beslenerek, gün boyu kişiye enerji sağlayacak olan kaloriyi almanın mümkün olduğunu ifade eden İyigün, şunları kaydetti:
'Ramazan ayında, günlük yenilen öğün sayısı 3'ten 2'ye düşer ve 2 öğün arasındaki süre uzar. Oruç tutulan, yiyecek ve içecek tüketilmeyen saatler boyunca vücut, gece boyunca tüketilen gıdalardan enerji alır. Bu besinlerden aldığı enerji bittiğinde, karaciğerde ve kaslarda depolanan karbonhidrat ve yağlar yakılarak vücuda enerji sağlanır. Vücudun alışık olduğu yeme düzenin aniden değişmesi, hazırlıklı olunmadığı takdirde bazı sağlık problemlerine yol açabilir. Bu nedenle, ramazan ayı boyunca tüketilen besinlere dikkat etmek gereklidir. Uzun süre tokluk hissi sağlayan, yüksek lif ve protein içeren besinlerin bu dönemde daha fazla tercih edilmesi önerilir. Vücut uzun süreli su depolayamadığı için oruç tutulan süre boyunca su kaybı yaşanabilir. Bu durum, ramazan ayının hangi mevsime denk geldiğine ve oruç tutma süresinin uzunluğuna göre değişiklik gösterir. Su kaybı, konsantrasyon eksikliğine ve yorgun hissetmeye sebep olabilir. Bu belirtilerin yanında baş dönmesi ve bilinç bulanıklığı yaşanırsa, acilen su alınması gereklidir.'
İyigün, çay ve kahve gibi içeceklerin, içerdiği kafein sebebiyle idrara çıkmayı sıklaştırdığı ve su kaybını hızlandırdığı için sahurda tercih edilmemesi gerektiğini aktardı.
- Sıklıkla çay ve kahve gibi içecekler tüketen bireyler, oruç tutarken kafein eksikliği yaşıyor
Ramazanın sağlıklı bir şekilde geçirilebilmesi için bazı tavsiyelerde bulunuldu.
Buna göre, gün içerisinde sıklıkla çay ve kahve gibi içecekler tüketen bireyler, oruç tutarken kafein eksikliği yaşayabiliyor. Bu durum başlangıçta baş ağrısı ve yorgunluğa sebep olsa da vücut bir süre sonra bu düzene alışıyor ve bu tip rahatsızlıklar hafifleyebiliyor.
Oruç tutulmaya başlandıktan sonraki ilk birkaç gün, vücut bu yeni beslenme düzenine adapte olmaya çalışacağından metabolizmada yavaşlama söz konusu olabiliyor. Bunun önüne geçmek için ise basit egzersizler yapılması ve posa bakımından zengin olan gıdaların tüketilmesi öneriliyor.
Ramazanda sağlıklı beslenmek için yemek seçimi ve yemek süresine dikkat etmek gerekiyor. Öncelikle vücudun uzun süre aç kaldığı ramazan ayında, iftar saatine kadar kan şekerinde düşme yaşanabiliyor. Bireyler, düşük kan şekeri seviyeleri nedeniyle hızlı ve aşırı yeme isteği hissedebiliyor, ancak bu durum sağlık açısından zararlı oluyor.
İftarda yağlı, kızartılmış, çok baharatlı ve yüksek kalori içeren gıdaları tüketmek yerine, uzun süre aç kaldıktan sonra mideyi yormamak adına hafif gıdalar tercih edilmesi gerekiyor.
Hızlı yemek yemek gıdaların yeterince çiğnenmemesi nedeniyle mide ve bağırsak rahatsızlıklarını tetikleyebiliyor. Buna ek olarak, yemekler hızlı bir şekilde yenildiğinde tokluk hissi ayırt edilemeyebiliyor. Bunun önüne geçmek için tokluk hissinin 15-20 dakika içerisinde oluştuğu bilinerek, yemeklerin buna göre daha yavaş tüketilmesi gerekiyor.
İftarda başlangıç olarak kahvaltılık gıdalar ya da çok yağlı olmayan çorbalar tercih edilebiliyor. Bunun ardından protein ve karbonhidrat grubuna geçiliyor. Protein olarak, az yağlı olan et ürünleri ve kuru baklagiller porsiyon kontrolü yapılarak tüketilebiliyor.
Karbonhidrat ise ramazan ayında tüketimine en çok dikkat edilmesi gereken besin grubu oluyor. Uzun süre açlıktan sonra aniden yüksek seviyede karbonhidrat alınması sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Bu nedenle beyaz ekmek, makarna, pilav ya da hamur işi gibi glisemik indeksi yüksek olan gıdalar yerine, karbonhidrat ihtiyacını karşılayan ancak kan şekerini hızla yükseltmeyen; kepekli ekmek, kepekli makarna, tam buğday ürünleri ya da bulgur pilavı gibi besinler tercih edilebiliyor.
Sahurda ise iftara kıyasla daha hafif ve uzun süre tok tutacak gıdaların tüketilmesi öneriliyor. Protein açısından zengin olan süt ürünleri (yoğurt, süt, ayran), lif açısından zengin olan yeşil yapraklı sebzeler ve tam buğday ürünleri sahurda tüketilebiliyor. Baharatlı ya da aşırı tuzlu gıdalar susatabileceğinden ve oruç tutmayı zorlaştırabileceğinden, bu tip gıdaların tüketilmemesi tavsiye ediliyor.
- Sıvı tüketimine mutlaka dikkat edilmesi gerekiyor
Kompleks karbonhidratlar, enerji bakımından zengin ve enerji salınımı uzun süreli olan, sahurda tercih edilmesi önerilen besin gruplarından biri oluyor. Sahura kalkmadan oruç tutmak, sağlık açısından kötü sonuçlar doğurabiliyor.
Sahur öğününü aksatmamak ve sağlıklı besinlerle vücuda enerji sağlamak son derece önemli oluyor. Sıvı tüketimine mutlaka dikkat edilmesi gerekiyor.
İftar ve sahur arasında 2-2,5 litre su içmeye özen gösterilmesi, iftardan 1-2 saat sonra hafif egzersizler ya da kısa bir yürüyüş yapmak, metabolizmanın sağlıklı çalışmasına yardımcı oluyor. İftar ve sahur arasına ara öğünler eklenmesi, dengeli bir beslenme şekli oluşturulmasını sağlıyor.
İftar ve sahurda, iki öğün büyük porsiyonlar yemektense bu saat aralıklarında sık sık, küçük porsiyonlar yenilmesi tavsiye ediliyor. Yemeklerin besin değerleri kadar, pişirme şekli de önemli oluyor. Kızartma veya kavurma yerine haşlama ve ızgara gibi pişirme yöntemlerinin tercih edilmesi gerekiyor.
Kaynak: AA
Haftanın popüler haberleri
BKM duyurdu: Mayısta kartlarla 1,99 trilyon liralık ödeme yapıldı
Bankalararası Kart Merkezi (BKM), Mayıs ayına ilişkin verileri yayımladı.
MKE ve KCR şirketlerine "dış ticaret sermaye şirketi" statüsü
Ticaret Bakanlığı, Makine ve Kimya Endüstrisi AŞ ile KCR Dış Ticaret AŞ'ye "dış ticaret sermaye şirketi" statüsü verdi.
Mayıs'ta 540 firmaya dahilde işleme izin belgesi verildi
Ticaret Bakanlığı, dahilde işleme rejimi kapsamında geçen ay 540 firma için izin belgesi düzenledi.
VEFAT: Genna Reklam kurucusu Selim Tuncer sevenlerini üzdü
Genna Reklam’ın Kurucusu ve Başkanı A. Selim Tuncer, bir süredir tedavi gördüğü hastanede bu sabaha karşı hayata veda etti.
Güldem Berkman, Amgen Çin’in yeni Genel Müdürü oldu
Berkman, 1 Temmuz 2025 itibarıyla Amgen Çin’in Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü olarak göreve başlayacak.
Next Level Uludağ Yapay Zeka Zirvesi yoğun ilgi gördü
Bursa Ticaret ve Sanayi Odasının düzenlediği Next Level Uludağ Zirvesi Bursa Business School’da yapıldı.
Otomotivin ihracat şampiyonu Ford Otomotiv oldu
OİB, sektörde 2024 yılında en fazla ihracat başarısı gösteren firmaları ödüllendirdi.
TEDAŞ Başvuru Kapısı uygulaması devreye alındı
TEDAŞ, kamu hizmetlerini güçlendirmek ve kamuya erişimi kolaylaştırmak amacıyla TEDAŞ Başvuru Kapısı uygulamasını devreye aldı.
Platinin onsu zirvesi gördü
Platinin ons fiyatı, uluslararası piyasalarda 1.352,08 dolar ile yaklaşık 11 yılın en yüksek seviyesini test etti.
Gençlere istihdam destekleri İŞKUR Gençlik platformunda toplandı
İŞKUR, gençlerin iş gücü piyasasına geçişlerini kolaylaştırmak amacıyla istihdam teşviklerini İŞKUR Gençlik platformunda topladı.
İstanbul Havalimanı Avrupa'nın en yoğun havalimanı oldu
İstanbul Havalimanı günlük ortalama 1591 uçuşla Avrupa'nın en yoğun havalimanı oldu.
Darphane'den Galatasaray'a özel hatıra parası
Darphane, Galatasaray'ın 25. şampiyonluğu için hatıra parası basıyor.
Öğrencilerin tatil mutluluğu
MEB'e bağlı ilk ve ortaöğretim okullarındaki 20 milyonu aşkın öğrenci, karne alarak yaz tatiline girdi.
İsrail - İran saldırıları devam ediyor
İsrail’in İran’a saldırılarıyla başlayan çatışma 8. gününde devam ediyor.
Merkez Bankası, politika faizini yüzde 46'da sabit tuttu
TCMB Para Politikası Kurulu (PPK), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını değiştirmeyerek yüzde 46'da tuttu.
Lojistik sektörü Türkiye'nin rekabet gücünü artırıyor
Lojistik, GSYH'ye doğrudan ve dolaylı katkı sağlıyor.
Luca De Meo, Renault Group'tan ayrılıyor
Renault Group, Luca De Meo'nun 15 Temmuz 2025 tarihi itibariyle CEO'luk görevinden kendi isteğiyle ayrılacağını duyurdu.
SPK'dan izinsiz kripto hizmet sağlayıcılara erişim engeli
SPK bülteni yayınlandı. SPK, 34 internet sitesi için erişim engeli kararı aldı.
Panasonic, Haelvoet üretim hattını otomatikleştiriyor
Panasonic, G4 Kaynak Sistemi ile Haelvoet üretim hattını otomatikleştiriyor.
Serra Özsoy Karagülle: Markalaşma stratejik bir güçtür
EGİAD’ın düzenlediği seminerde, Serra Özsoy Karagülle ile küresel rekabette fark yaratmanın yolları ve Türkiye’nin marka değeri analiz edildi.
Sınır kapılarında 'tatil' trafiği nedeniyle önlemler alındı
Gümrük sınır kapılarında yaz dönemi artan yolcu geçişlerine yönelik tedbirler Ticaret Bakanlığı tarafından alındı.
Platinin fiyatı yükselirken paladyumun fiyatı geride kalıyor
Platinin fiyatı yükselirken paladyumun fiyatı talepteki dar görünüm nedeniyle geride kalıyor.
Kağıt, Karton ve Ambalaj sektörü Azerbaycan'da ürünlerini tanıttı
“Çukurova Kağıt Karton ve Ambalaj URGE Projesi” kapsamında Azerbaycan'ın Bakü şehrinde ikili iş görüşmeleri düzenlendi.
Daikin, global pazarda gücünü artırmaya devam ediyor
Daikin Türkiye, 2024 mali yılını güçlü finansal performans, ihracatta sürdürülen liderlik ve katma değerli hizmetlerle tamamladı.
Trend Micro, yeni bir yapay zeka güvenlik platformu sunuyor
Trend Micro, Bulut ve Şirket İçi Ortamlarda Saklanan Verilere Yönelik Kurumsal Yapay Zeka Güvenlik Platformu Sunuyor.
Yapı Denetim Kuruluşları Birliğinden Adiloğlu İnşaat'a tam not
Adiloğlu İnşaat, Bursa’nın ilk sismik izolatörlü kentsel dönüşüm projesi olan Cumalıkızık Cevher Projesi’ni hayata geçiriyor.
TGL, Transport Logistic Fuarı’nda hizmeterini tanıttı
Dökme kimyasal taşımacılığı ve kimyasal tanker yıkama sektörü firmalarınndan TGL, Münih’te düzenlenen Transport Logistic 2025 Fuarı’na katıldı.
Damat, keten koleksiyonu mağazalarda
Damat, İlkbahar/Yaz 2025 sezonu için hazırladığı yepyeni “Linen Line” / Keten koleksiyonunu satışa çıkardı.
Manpower: İşe alım piyasasında hareketlilik beklentisi sürüyor
ManpowerGroup'un İstihdama Genel Bakış Araştırması'na göre, Türkiye'deki işverenler 18 puanlık NEO ile hareketli bir iş gücü piyasası beklemeye devam ediyor.
Konutder'in iki gündemi: Arsa ve Finansman
Konutder’den yeni döneme iki stratejik öncelik: Uygun arsa ve erişilebilir finansman
BDDK'dan Galata Varlık Yönetim'e faaliyet izni
BDDK, Galata Varlık Yönetim A.Ş.'ye 5411 sayılı Bankacılık Kanunu kapsamında faaliyet izni çıkardı. Karar, 13.06.2025 tarihinde yayınlandı.
Bakan Şimşek'ten enflasyon mesajı
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: Enflasyon beklentilerindeki iyileşme devam ediyor.
Bubble Works Media, The Podcast Show London’a katıldı
Bubble Works Media, The Podcast Show London’a katılan ilk Türk şirketi oldu.
Mutfak Dostları Derneği üyeleri Ingredy'de buluştu
Mutfak Dostları Derneği’nin bu yıl üçüncüsünü düzenlediği “Gıdanın Geleceği” semineri, 14 Haziran 2025’te Nadir Gastronomi Platformu’nda gerçekleşti.
Vergi İletişim Merkezine küresel ödül
Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi İletişim Merkezi (VİMER), "en iyi kamu hizmeti" kategorisinde ikincilik ödülüne layık görüldü.
OSD ihracat adetleri ve pazar verilerini açıkladı
Otomotiv Sanayii Derneği OSD, bu yılın ocak-mayıs dönemine ait üretim, ihracat adetleri ile pazar verilerini açıkladı.
TCMB, Ödemeler Dengesi verilerini açıkladı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan ödemeler dengesi verilerine göre, Nisan 2025'te cari işlemler hesabı 7 milyar 864 milyon dolar açık verdi.
THY, HAVELSAN'a simülatör siparişi verdi
Türk Hava Yolları (THY), HAVELSAN'a "Boeing 737 MAX" tam uçuş simülatörü siparişi verdiğini bildirdi.
TEKNOFEST İstanbul, 17-21 Eylül'de düzenlenecek
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TEKNOFEST İstanbul'un 17-21 Eylül tarihlerinde Atatürk Havalimanı'nda gerçekleştirileceğini duyurdu.
Rekabet Kurulundan Teknosa'ya 17 milyon lira ceza
Rekabet Kurulu, Teknosa'ya uzlaşma sonucu 17 milyon lira ceza verdi.