TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Uygulamalarımız appstore googleplay
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gültepe: "Türkiye üretim ve ihracata dönüşecek yatırımlarla büyüdü"

TİM Başkanı Mustafa Gültepe: "Türkiye üretim ve ihracata dönüşecek yatırımlarla büyüdü"

Haber Giriş Tarihi: 06.03.2024 12:37
Haber Güncellenme Tarihi: 06.03.2024 12:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.dijitalhaber.com.tr
Gültepe: "Türkiye üretim ve ihracata dönüşecek yatırımlarla büyüdü"

TİM Başkanı Mustafa Gültepe, TÜİK tarafından açıklanan 2023 yılı GSYH verilerini değerlendirdi. Büyümenin çok önemli bir bölümünün makine ve teçhizat yatırımlarından geldiğini ifade eden Gültepe, “Bu yatırımları, yakın gelecekte daha çok üretimin ve daha çok ihracatın müjdecisi olarak değerlendiriyoruz.” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2023 yılı gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) verilerini kamuoyuna duyurdu. TÜİK'e göre Türkiye ekonomisi 2023 yılının tamamında yüzde 4,5 oranında büyüdü. Geçen yılın ilk çeyreğinde yüzde 4, ikinci çeyreğinde yüzde 3,8, üçüncü çeyreğinde yüzde 6,1 büyüyen Türkiye ekonomisi, dördüncü çeyreğinde ise yüzde 4 büyüme kaydetti. Mal ve hizmet ihracatı 2023 yılında yüzde 2,7 azalırken, ithalatı yüzde 11,7 arttı. İhracat, 2023 yılının son çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 0,2, ithalatı ise yüzde 2,7 yükseldi.

TİM Başkanı Mustafa Gültepe, GSYH sonuçlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, Türkiye'nin 2023'te, uluslararası kuruluşların da yıl içerisinde pozitif yönde revize ettiği üzere yüzde 4,5 büyüdüğünü belirtti. Büyümede yaşanan bu istikrarın son derece değerli olduğunu vurgulayan Gültepe, dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer almak gibi büyük bir hedeflerinin bulunduğunu ifade etti.

Türkiye İhracatçılar Meclisi olarak en büyük hedeflerinin, Türkiye'yi küresel ihracat liginde de ilk 10 ülke arasında yer almasını sağlamak olduğunu dile getiren Gültepe, şu açıklamalarda bulundu:

“2023 yılında büyüme rakamlarının detaylarını iyi okumamız gerekiyor. Büyümenin çok önemli bir bölümü makine ve teçhizat yatırımlarından geldi. Bu yatırımları, yakın gelecekte daha çok üretimin ve daha çok ihracatın müjdecisi olarak değerlendiriyoruz.

Diğer yandan ihracatın büyümeye katkısında bir miktar gerileme var. Bu durum da, dış talepte daralma ve rekabetçilik kaybına işaret ediyor. Bu iki rakamı birlikte okuduğumuzda, sanayicinin yatırım iştahının yüksek olduğunu ancak rekabetçilik noktasında yaşanan gerilemenin ihracatı olumsuz etkilediğini görüyoruz. Bu yatırımların artmasında, önceki yıllarda rekabetçilikte kazandığımız güçlü rüzgârın bir etkisi var. 2024 yılında küresel talep noktasında önemli artışlar bekleniyor. İhracat ailesi olarak ülkemizde üretim, yatırım ve istihdamın dinamosu olmaya devam edeceğiz.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Bursa
    cami
      • tffs
      • 1lig
      • tff2
      • tff3
      Takım O G B M Av P
      Puan Durumları ve Fikstür
      En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.