Pegasus CEO'su Güliz Öztürk, hizmet ihracatındaki başarılarını değerlendirdi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından belirlenen Türkiye'nin ilk 1000 ihracatçısı araştırmasında hizmet sektörü ikincisi olan Pegasus CEO'su Öztürk, TİM'in yayınladığı sonuçlar raporunda yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"Zorlu koşullar altında başlayan ve devam eden 2022 yılı, özellikle yaz sezonunda seyahat talebinde görülen hızlı yükseliş sayesinde önemli başarılara imza attığımız bir yıl oldu. Pegasus Hava Yolları olarak, pandemi döneminde kapasitesini en hızlı geri kazanan hava yolu şirketleri arasında en önlerde yer almıştık. Aynı zamanda, kısıtlamalar gevşetildiğinde seyahat talebinin kuvvetli bir ivmeyle hareketlenebileceğine dair beklentilerimizi de sıklıkla dile getirmiştik. Bu doğrultuda, potansiyel talebi karşılamak adına operasyonel yapımızı ve tüm iş birimlerimizdeki çalışma arkadaşlarımızı hazır tuttuk, talepteki artışı karşılamak üzere kapasitemizi artırdık. Türkiye’de sektörde iş birliği yaptığımız ve hizmet aldığımız diğer paydaşlar da benzer şekilde pandemi çıkışına kendilerini çok iyi hazırladılar.
Geniş bir dış hat uçuş ağımız var, 2022 yılında toplam 16 milyon dış hat misafire hizmet verdik ki bu 2019’a göre yüzde 9 büyüme ifade ediyor. Çeşitli platformlarda Pegasus Hava Yolları’nda ne kadar esnek bir operasyonel yapımız olduğunu, karar alma süreçlerimizin ne kadar çevik ve hızlı olduğunu anlatıyoruz. Bu kuvvetli kaslarımızın pandemi çıkışını bu denli başarılı yönetmemizde etkili olduğunu düşünüyorum. Bu sayede biz 2022’de pandemi öncesine geri dönmenin ötesinde, birçok operasyonel ve finansal parametrede pandemi öncesinden daha yüksek performans gösterdik ve kendi rekorlarımızı yeniledik.
2022’de toplam misafir sayımız yüzde 34 artarak 26,9 milyona yükseldi. Bir önceki yıla göre dış hatlarda misafir sayımız yüzde 96 oranında büyüdü, burada pazarın toplamına göre çok daha iyi bir performans gösterdik. Satış gelirlerimizi yüzde 139 yükselterek 2,45 milyar euroya çıkardık. Gelirlerimiz son normal yıl olan 2019’a göre yüzde 41 arttı. 2019’a göre ASK olarak toplam kapasitemiz yüzde 8, dış hat kapasitemiz yüzde 23 artış gösterdi. FAVÖK marjı olarak yıl sonunda yüzde 34,1 seviyesine ulaşarak bu metrikte dünyadaki en yüksek performansı gerçekleştirdik. 2022 yılı net dönem kârımız ise 431 milyon euro olarak gerçekleşti. Ayrıca birim maliyet açısından yine global hava yolları arasında en iyi performansı sergiledik.
2023 ve takip eden yıllarda ana hedefimiz; yenilikçi, akılcı, ilkeli ve sorumlu yaklaşımımızla, sektördeki öncü pozisyonumuzu korumak ve daha da ilerletmek olacak. Bu stratejik hedef paralelinde, 2023’te toplam kapasitemizi yaklaşık yüzde 20 oranında artırmayı planlıyoruz. Cumhuriyetimizin 100. yılında filo büyüklüğümüz 100 uçak eşiğini aşacak ve büyümeye devam edecek. Bir taraftan uluslararası uçuş ağımıza yeni noktalar eklerken, diğer yandan mevcut destinasyonlarımızda frekans artışları planlayacağız. Bunlara bağlı olarak kilit operasyonel ve finansal performans kriterlerimizi 2023 yılında da geliştirmeye ve iyileştirmeye devam edeceğiz. Öncü dijital dönüşüm çalışmalarımız, yeni nesil uçaklarla gerçekleştirdiğimiz filo dönüşümümüz, her geçen gün genişlettiğimiz uçuş ağımız, teknoloji ve insana yaptığımız yatırım, havacılığın sürdürülebilirlik hedeflerine desteğimiz, kapsayıcılık ve çeşitlilik konusundaki mücadelemiz; sürdürülebilir başarımızın mimarları olacak."