Bankacılık ve sigorta sektörlerini bir araya getiren ve alanında Türkiye'de ilk ve tek olan "2025 Türkiye Bankasürans Zirvesi" İstanbul'da başladı.
Anadolu Ajansının global iletişim ortağı olduğu, Yıldız Teknik Üniversitesi Teknopark ve Insurtech HUB ev sahipliğinde gerçekleşen etkinlik, banka, sigorta ve özel emeklilik sektörlerinin kamu, birlik ve dernek yöneticileri; banka ve sigorta şirketlerinin üst düzey yöneticileri; akademisyenler ile fintech ve insurtech teknoloji şirketlerini buluşturdu.
Dijital dönüşüm, yenilikçi ürünler, fırsatlar, zorluklar ve geleceğe dair beklentilerin masaya yatırıldığı zirvenin açılışında konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Milli Teknoloji Genel Müdürü Sadullah Uzun, girişimcilik ekosistemine ve sektöre bakışlarına ilişkin görüşlerini paylaştı.
Milli Teknoloji Genel Müdürlüğünün faaliyetlerini anlatan Uzun, "Milli Teknoloji Hamlesinin kamudaki yapılanması konumundayız. Hedeflerimize ulaşabilmek için gerekli olan politikalara, stratejilere katkı sunmak, koordinasyon görevi yürütmek, teşvikler sunmak gibi çok geniş bir görev alanımız söz konusu." dedi.
Uzun, zirvenin ana konularından olan sigorta teknolojilerine (insurtech) işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Burada multidisipliner bir teknolojiden bahsediyoruz. Blokzincir teknolojisi de var, yapay zeka da var, IoT de var, büyük veri de var. Hepsinin bütününü oluşturan bir teknoloji bütünü aslında insurtech. Ülkemiz adına söyleyecek olursak henüz yolun başındayız. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak yakın geçmişte yayınladığımız 2030 hedeflerimiz var. Bu 2030 hedeflerimizle startup ekosistemiyle ilgili rakamlarımız var. Şu anda ülkemizde teknoparklarda ve teknoloji geliştirme bölgelerinde 11 bin 500 girişim söz konusu. Hedefimiz bunu 100 bine çıkartmak. Ülkemizde şu anda 7 tane unicorn var, bunlara Turcorn diyoruz. Hedefimiz 2030 itibarıyla bunu 100'e çıkartmak."
"Insurtech ekosistemindeki girişimci sayımızı artırmalıyız"
Sadullah Uzun, insurtech sektöründe küresel ölçekte 36 tane unicorn bulunduğunu kaydederek, "2030 hedeflerinde küresel ölçekte 150 milyar dolarlık bir pazar payı konuşuluyor insurtech alanıyla alakalı olarak. Dolayısıyla pasta büyük. Pasta büyükse bizim Türk startupları ve girişimleri olarak bu pastadan payımızı almamız lazım. Bu yolculukta Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Milli Teknoloji Genel Müdürlüğü sizlerin yanında." diye konuştu.
Şu anda Türkiye'de insurtech ekosisteminde 100'e yakın firmanın bulunduğunu dile getiren Uzun, bu sayının artırılması gerektiğini vurgularken, girişim ekosistemini desteklemek için hayata geçirdikleri programlardan bahsederek, girişimlere sunulan teşvik ve desteklere ilişkin bilgiler verdi.