IDEF Fuarı 22 Temmuz'da başlıyor

17. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF 2025) 22-27 Temmuz tarihlerinde yapılacak.

Haber Giriş Tarihi: 18.07.2025 20:34
Haber Güncellenme Tarihi: 18.07.2025 20:34

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün, bu yıl 15 Temmuz itibarıyla savunma sanayisi ihracatının 4 milyar dolara ulaştığını belirterek, "Bu senenin ilk 6,5 ayında şirketlerimiz 6 milyar dolarlık sözleşme imzaladı." dedi.

Görgün ile savunma sanayisi kuruluşlarının genel müdürleri, 22-27 Temmuz tarihlerinde yapılacak 17. Uluslararası Savunma Sanayii Fuarı (IDEF 2025) öncesinde Savunma Sanayi Başkanlığı'nda basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Türkiye'nin, savunma sanayisi alanında ihracat yapan ülkeler içinde 11'inci sırada yer aldığını belirten Görgün, ülkenin kısa sürede ilk 10'da yer alacağını hesapladıklarını söyledi.

Görgün, savunma sanayisi alanında 3 bin 500'ün üzerinde firma olduğunu ve bu firmaların önemli kısmının KOBİ'lerden oluştuğunu aktararak, büyük projelerde yüzlerce, bazen bine yakın firmanın görev aldığını anlattı.

Siper Projesi'nde 700'ün üzerinde firmanın faaliyet gösterdiğini aktaran Görgün, her bir projede yerlileşme ve KOBİ'lerin iş paylarını geliştirme adına ayrı sözleşmeler yaptıklarını bildirdi.

"25 firmaya yaklaşık 25 milyon dolarlık destek verdik"

Görgün, Savunma Sanayii Yatırım ve Geliştirme Faaliyetlerini Destekleme Programı'na ilişkin de bilgi vererek, "Özellikle KOBİ ölçeğindeki firmalarımıza daha uygun imkanlarla kredi veriyoruz. Firmaların daha ucuz finansmana erişmesini, böylece savunma sanayi firmalarının gelişmesini önemsiyoruz. Geçen yıl 25 firmaya yaklaşık 25 milyon dolarlık destek verdik." dedi.

Teminat üretemeyen firmalara kefalet imkanı sağlayan program oluşturdukların belirten Görgün, "Tedarikçilerimizi destekleyecek modeller geliştirdik. 900 firmamız programa başvurdu. Şu ana kadar 5,7 milyar liralık kullanım gerçekleşti. Teminat üretemeyen tedarikçilerimiz bu programlardan faydalanmış. Firmalara yönelik leasing konusunda da yeni açılımlarımız oldu. Bu tür uygulamalara devam edeceğiz." diye konuştu.

Görgün, geçen seneyi 7,1 milyar dolarlık ihracatla tamamladıklarını anımsatarak, "Bu yıl 15 Temmuz'a kadar olan süreçte savunma sanayi ihracatı 4 milyar dolara ulaştı. Geçen sene aynı dönemde bu rakam 3 milyar dolardı. Bu yıl 6,5 aylık sürede yaklaşık yüzde 33 daha fazla şirketlerimiz ihracat yaptı." değerlendirmesinde bulundu.

"Şirketlerimiz 6 milyar dolarlık sözleşme imzaladı"

Yeni imzalanan savunma sanayi sözleşmelerine ilişkin de bilgi veren Görgün, şöyle devam etti:

"Teslim ettiğiniz miktar kadar yeni sözleşme üretmek de önemli, çünkü burada kullanıcı memnuniyeti ortaya çıkıyor, bu senenin 6,5 ayında şirketlerimiz 6 milyar dolarlık sözleşme imzaladı. Genelde yılın son döneminde savunma sanayisinde mevsimsellik etkisi olur. Rakamlar, bu yılı hem ihracatla hem de yeni sözleşmede geçen yılın üzerinde tamamlayacağımızı gösteriyor."

Görgün, savunma sanayisinde yaklaşık 95 bin çalışan olduğunu bildirerek, "7,1 milyar dolarlık ihracatımızı 95 bine böldüğünüzde yaklaşık 75 bin dolar kişi başı ihracat var. Katma değeri yüksek bir sektör." dedi.

Sektördeki 3 bin 500'ü aşkın şirketin 2 bininin alanında ihracat yaptığını aktaran Görgün, Türkiye'de 54 şehrin savunma sanayisinde ihracat kapasitesi olduğunu kaydetti.

Görgün, sektörde her yıl minimum 5 şirketin dünyadaki ilk 100 savunma sanayi şirketi arasına girdiğine işaret eden Görgün, şirketlerin artık ilk 40'larda 50'lerde yer almaya başladığını söyledi.

Görgün, savunma sanayi şirketlerinin geçen yıl ihracatlarının yaklaşık yüzde 55'ini NATO üyesi ve Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yaptığına dikkati çekerek, "Türkiye, geliştirdiği teknolojik ürünlerini, savunma sanayinde ürettiği özgün sistemleri, platformları, alt sistemleri, önemli ölçüde ABD ve NATO üyesi ülkelere ihraç etmiş durumda. Bu sene ilk 6 ayda Türkiye ihracatının ilk 5 sırasındaki ülkenin 4'ü Avrupa ülkesi oldu. Dolayısıyla Türkiye, maliyet etkin, yüksek teknolojili ürünü geliştiriyor. Türkiye bu anlamda süper ligde." diye konuştu.

Savunma sanayisinde ürün ihraç etmenin kolay olmadığına dikkati çeken Görgün, silahlı insansız hava araçlarında (SİHA) 2018'den beri dünya pazarının yüzde 65'inin Türkiye'ye ait olduğunu söyledi.

Görgün, Başkanlık bünyesinde NATO'ya ilişkin bir müdürlük kurduklarını anımsatarak, "Şirketlerimizin, NATO üyesi ülkeler veya NATO alımlarına ilişkin farkındalığını artırmayı ve düzenlenen ihalelerde yer almalarını amaçlıyoruz." ifadesini kullandı.

NATO Liderler Zirvesi'nin gelecek yıl Ankara'da gerçekleştireceğini hatırlatan Görgün, "Orada da Savunma Sanayi Forumu oturumunu Başkanlık olarak biz düzenleyeceğiz. İnşallah daha çok farkındalık oluşturarak şirketlerimizin daha fazla sorumluluk almasını sağlayacağız." değerlendirmesinde bulundu.

"IDEF, uluslararası buluşma noktası"

Görgün, IDEF kapsamındaki bazı etkinliklerin İstanbul Fuar Merkezi'nde gerçekleştirileceğine işaret ederek, "IDEF'i, yerli ve milli mühendisliğimizin, stratejik kararlılığımızın ve teknolojik öz güvenimizin küresel arenada sahnelenmesi olarak değerlendiriyoruz. Savunma sanayimiz stratejik bir güce dönüştü, bunu uluslararası arenada paylaşıyor olacağız. IDEF, Türkiye'nin bu anlamda yön veren bir aktör olduğunu gösteren bir platform." dedi.

IDEF'in, savunma sanayi sektörünün uluslararası bir buluşma noktası haline geldiğine dikkati çeken Görgün, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu yıl daha fazla katılımcının, delegasyonun olacağını, yapılan kayıtlardan, bize verilen geri bildirimlerden görüyoruz. Geçtiğimiz sene 187 heyet, 35 civarı bakan ve bakan yardımcısı katılımı olmuştu. 5 binin üzerinde planlı görüşme, yaklaşık 150 sözleşme ve iyi niyet anlaşması olmuştu. Bu sene rakamların bunların çok üzerinde olacağını öngörüyoruz. İnşallah önümüzdeki hafta fuarımızı, uluslararası teknoloji görünürlüğümüzü birlikte yaşıyor olacağız."

"Fuarı 6 güne çıkardık"

Görgün, bu yıl fuarı 6 güne çıkardıklarını ve ilk 4 günün sadece profesyonellere açık olacağını belirterek, "Son iki gün ise hem profesyonellere hem genç mühendis ve girişimcilere açık olacak. Cumartesi, pazar günleri için yaklaşık 20 bin kişilik kontenjan ayırdık." diye konuştu.

IDEF kapsamında Atatürk Havalimanı'nın da kullanılacağına işaret eden Görgün, IDEF'in, açık ve kapalı alanların kullanılacağı bir fuar olacağını söyledi.

Görgün, fuarın açılış seremonisinin açık alanda yapılacağını bildirerek, şunları kaydetti:

"Açık alanda kara ve hava araçları geçit töreni gösterimi olacak. İnşallah Sayın Cumhurbaşkanı'mızın katılımıyla salı günü IDEF'in açılışını yapıyor olacağız. Dinamik bir lansman alanı da oluşturmuş olacağız. Geçtiğimiz yıl 54 ülkeden fuar katılımcısı vardı. Bu sene 96 ülke. Neredeyse iki katı kadar büyüklükte yeni ülke bu fuarda katılımcı olmak istedi. Yaklaşık 70 bin metrekarelik kapalı alan için stant kurulumu gerçekleşiyor. Fuarın, yeni sözleşmeler ve anlaşmalarla bir taraftan kendi ihtiyaçlarımızı karşılarken dost ülkelerin ihtiyaçlarını da karşılayacağımız, sürdürülebilir ilişkiler kuracağımız önemli bir etkinlik olacağını değerlendiriyoruz."

"KOBİ'lere nakdi kredi desteği sağlayacaız"

Türkiye'nin yüksek teknoloji alanında önemli noktalara geldiğini belirten Görgün, ülkenin, yüksek teknoloji çözümlerini dost ve müttefik ülkelerle paylaşmaya önem verdiğini söyledi.

Görgün, Avrupa'da havacılıkla ilgili şirketlerle ortaklıklar kurulmaya başlandığını bildirerek, farklı ülkelerdeki yatırımlar ve satış sonrası desteği sağlayabilecek bakım merkezleriyle ilgili çalışmaların sürdüğünü aktardı.

KOBİ'lere destek için ayırdıkları toplam bütçenin geçen yıl 25 milyon dolar olduğunu, 200'ün üzerinde firmanın başvuru yaptığını aktaran Görgün, 2025 yılı için yapılacak çağrıyı dün imzaladığını, duyurusunu yaparak kısa zamanda başvuruları alacaklarını ve KOBİ'lere nakdi kredi desteği sağlayacaklarını ifade etti.

"Türkiye elektronik harpta dünyada ilk 5 içinde"

Her sıcak çatışma ve gelişmeyi yakından takip ettiklerine, bu süreçlerde var olan ürünlere neler katılabileceğini değerlendirdiklerine işaret eden Görgün, "Elektronik harpta Türkiye dünyada ilk 5 içinde. Ordumuzun ihtiyaç duyduğu, ülkemizin, sınırlarımızın güvenliği için ihtiyaç duyulan her türlü savunma sistemini yerli ve milli üretmek üzere teknoloji ordusu olarak gayretle çalışıyoruz." dedi.

Görgün, savunma sanayisi alanında çok geniş yelpazede çalıştıklarını belirterek, Avrupa'nın ve NATO'nun hava savunma sisteminin mimarisinin kurgulanması için kurulan konsorsiyuma ASELSAN'ın da seçildiğini belirtti. Bunun, geliştirilen sistemler ve teknolojilerin üst düzeyde olduğunun göstergesi olduğuna dikkati çeken Görgün, hava savunma ve füze sistemleri, SİHA'lar ile elektronik harp sistemlerinde gelinen noktanın önemine dikkati çekti.

Görgün, Türkiye'nin, kara araçlarında da dünyada önemli bir oyuncu olduğunu, 50'nin üzerinde ülkeye 5 binin üzerinde kara aracı ihraç ettiğini söyledi.

"Bu sene üç ALTAY tankını teslim edeceğiz"

Bu sene üç ALTAY tankını teslim edeceklerini belirten Görgün, "Firmamız Ankara'da büyük bir tank üretim fabrikası kuruyor. Hem onun açılışı hem de bunların teslimi birlikte yapılacak." ifadesini kullandı.

Görgün, teslim edilen tankların kalifikasyon testlerinin devam ettiğini ve kullanıcının ilave isteklerinin olduğunu aktararak, söz konusu tankların bir milli bayramda teslim edileceğini söyledi.

Dost ve müttefik ülkelerden Pakistan ve Endonezya'nın kendileri için kıymetli olduğuna işaret eden Görgün, iki ülkeyle savunma sanayisi alanındaki karşılıklı görüşmelerin devam ettiğini bildirdi. Pakistan'a savunma sanayi müşaviri atadıklarını anımsatan Görgün, şunları kaydetti:

"Endonezya'ya savunma sanayi müşaviri atanmasına karar verdik, seçimi de yaptık, yakında görevine başlayacak. Endonezya ile şu anda birkaç milyar dolarlık sözleşmemiz var, onun birkaç katı kadar daha yeni sözleşme söz konusu. Pakistan ile benzer şekilde çok yakın işbirliklerimiz, büyük çalışmalarımız var. Teknoloji paylaşımı, birbirimizin savunma sanayisini destekleyici ve güçlendirici faaliyetlerimiz var. Şirketlerimiz kesintisiz ziyaretlere, görüşmelere ve çalışmalara devam ediyor."