Bolat, Ticaret Bakanlığı Konferans Salonu'nda gerçekleşen Türkiye'de e-Ticaretin Görünümü Raporu Tanıtım Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, e-ticaret alanında yaşanan hızlı büyüme ve dönüşüme uyum sağlamak üzere gerekli yasal düzenlemelerin yıllar içerisinde yapıldığını anlattı.
e-Ticarette zirve yemek sektörünün
Geçen yıl e-ticarette öne çıkan sektörlere ilişkin de bilgi veren Bolat, "Geçen yıl en yüksek oran yüzde 21,6 ile yemek sektörüne ait. Bu sektörü yüzde 15,6 ile giyim, ayakkabı ve aksesuar, yüzde 12,2 ile elektronik takip etti. Dördüncü sırada ev, bahçe, mobilya, dekorasyon ürünleri, beşinci sırada da medikal, kozmetik ve kişisel bakım ürünleri geldi. e-Ticaret, gıda ve süpermarket sektörünün de yüzde 5'ine ulaşmış durumda. Bu çeşitlilik rekabeti artırmakta, tüketiciye de daha fazla tercih imkanı sunmaktadır." dedi.
Bolat, hacme göre 301 milyar 340 milyon liralık alışverişle giyim, ayakkabı ve aksesuarın birinci sırada yer aldığına dikkati çekerek, ayakkabı ve aksesuar sektöründeki harcamaların yüzde 80'inin kadın tüketiciler tarafından yapıldığını söyledi.
Bu alanı 209 milyar lirayla hava yolu sektörünün izlediğini bildiren Bolat, "Üçüncü sırada da 180 milyar lirayla seyahat, taşımacılık ve depolama sektörleri yer alıyor. Dördüncü sırada elektronik, beyaz eşya, küçük ev aletleri, yemek, süpermarket sektörleri gelmektedir." ifadesini kullandı.
Bolat, e-ticarete uyum endeksine göre İstanbul, Kayseri ve İzmir'in ilk üç sırada yer aldığını, tüm şehirlerin dijitalleşmeyi benimseyerek e-ticarete katıldığını aktardı.
Kocaeli'nin de ağır sanayi şehri olmasına rağmen e-ticarette güçlü ve etkili olduğuna dikkati çeken Bolat, şunları kaydetti:
"Raporda yer alan verilere göre, tüketiciden tüketiciye satışlarda yaklaşık 10 milyar liralık 17 milyon 500 bin adet işlem yapılmış. Bu satışlar, çevresel sürdürülebilirlik, atık azaltımı, karbon salımının düşürülmesi ve kaynak verimliliği açısından kritik önem taşımaktadır. Bu hacmin en büyük bölümünü giyim, ayakkabı ve aksesuar ürünleri sektörü oluşturuyor. Bunu elektronik ürünler sektörü takip ediyor. Sürdürülebilirlik açısından da önemli bir pazar yeri imkanı sunuyor. Biz de Bakanlık olarak sektörün düzenli, şeffaf ve adil rekabetin sağlandığı kurallara tabi yasal zeminde ilerlemesi için düzenleme ve denetleme görevimizi yerine getiriyoruz. Bundan sonra da gençlerimize, kadın girişimcilere daha çok alan açmaya gayret edeceğiz. e-İhracatı da teşvik ederek, pazarı hem üretim hem de satış olarak daha da genişletmeye, ülkemizi döviz kazandırmaya devam edeceğiz."